En dag tar resandet slut. Så har jag alltid tänkt. På grund av ålder, hälsa, ekonomi eller annat. Och då kommer jag att ha minnena, har jag alltid tänkt. Det kan ingen ta ifrån mig. Och så har jag sett framför mig hur jag sitter där på hemmet med mina fotoböcker i knät och bloggen framme på paddan och drömmer mig tillbaka till alla de där fantastiska resorna som jag trots allt gjorde.

Nu blev det inte på grund av ålder och allt det där. Det blev på grund av en pandemi. Och kanske är resandet inte över för alltid. Förhoppningsvis inte. Men det är över just nu och förändrat för lång tid framöver. Så om jag ska sätta mig med alla de där fotoböckerna redan nu. Då är det dessa resor jag kommer att minnas och drömma om allra intensivast, insåg jag när jag tänkte över saken efter ett inlägg av bloggen Leva som Eva.

Namibia

Resan vi alltid tänker på när det där med bästa kommer upp. Bästa resan, bästa landet. I två veckor roadtrippade vi runt i detta surrealistiskt vackra land. Varje dag uppenbarade sig en veritabel världssevärdhet längs vägen. Fish River Canyon, överjordiskt vacker, spökstaden Kolmanskop, den vackra öknen Sossusvlei. Och så vidare.

Och mitt i detta fantastiska var vi i stort sett ensamma. Få eller inga turister på plats. Galet.

Läs om vår Namibia-resa här.

Sakura i Japan

Japan i körsbärsblomningen tid. Hur underbart får det gärna lov att bli? Det var svindlande vackra dagar när vi följde i körsbärsblomningens väg genom Japan.

Läs om vår resa till Japan här.


Tågluff i Schweiz

Precis när vi trodde att vi sett det mesta och kanske skulle kunna unna oss att bli lite medelålders reseblasé, kom Schweiz och ändrade på allt detta. En ljuvlig resa med tåg, som fick oss att transformeras till ivriga retrievrar eller möjligen sockerhöga förskolebarn. För så mycket vackert, det kunde vi verkligen inte föreställa oss att en resa kunde innehålla.

Läs allt om tågluffen här.
Brasilien

Vi gjorde det tillsammans, Alva och jag. Vi bara åkte. På en resa så galen att den förmodligen inte alls borde ha ägt rum. En papegojtokig 10-åring, som inte fick någon egen papegoja. Men som fick en resa i stället. En resan till andra sidan jordklotet, proppfylld med papegojor av alla de slag. På 10 dagar åkte vi Brasilien runt och såg hur papegojorna levde och var de hörde hemma. Istället för i burar i hem i Sverige.

Detta är fortfarande Alvas bästa resa.

Läs allt om resan här.Uganda

Ännu mer Afrika? Ja men faktiskt, Afrika är på något sätt alltid bäst. Vilda djur i Afrika är alltid bäst. Men om man ska välja ut en specifik resa som toppar djurmässigt, så blir det ju Uganda. Gorillorna, schimpanserna, flodhästarna och lejonen.

Läs alla inlägg om Uganda här.Burma

Go before it is to late. Varje resenärs dröm. Och något vi lyckades med 2014 när vi reste till Burma medan landet fortfarande kändes riktigt genuint och turisterna var relativt få ändå. Hur det är nu vet vi inte. Men då var det 100% fantastiskt.

Läs om vår resa till Burma här.Flygluff USA runt

Den första resan. Eller den hade ju egentligen föregåtts av 2 charterresor och en språkresa till England. Men den första riktiga resan. När jag lärde mig vad resa egentligen är när den bedrivs på ett någorlunda korrekt sätt. När man inte vet var man ska bo när man landar i en ny stad. När man upptäcker till fots för att spara pengar. När man tvättar upp med Y3 i de gemensamma badrummen på YMCA. När man möter nya människor i varje stad, kör med förfalskat legg i 5 veckor och gör så mycket dumt att man fortfarande rodnar 30 år senare när man tänker på saken och när man tjuvkör utan körkort i Utah.

Kort sagt resan alla borde göra någon gång.Island

Fantastisk natur är det bästa på resa. Det man alltid vill åt. Och på Island får man det i surrealistiskt överflöd överallt.

Läs allt om vår resa till Island här.

Helikopter över Victoriafallen

Helikopter över Victoriafallen. Kan det bli så mycket bättre? Nej, tänker vi. Natur, äventyr och vyer i ett. Oförglömligt och en av de bästa sakerna vi gjort på resa.

Läs också: Helikopter över Victoriafallen – the way to do it
Maldivernas djurliv under ytan

Det gick verkligen troll i mitt snorklande. Så fort jag försökte resa någonstans med bra snorkling, hände något som fick allt på fall. Det var som att någon där uppe helt enkelt inte ville att jag skulle få till det under vattenytan. Stormande vatten, småbarn som grät så fort jag försökte gå ner och till och med olyckor och sjukdom. Inga medel för att förhindra min snorkling tyckte för drastiska.

En del av mig var faktiskt nästan rädd inför vår resa till Maldiverna i början av mars i år. Vad ska högre makter hitta på nu då?

Men nej. Jag ska inte säga att högre makter inte försökte, de gick till och med så långt att de skickade Corona-pandemin på oss alla. Men för sent. Vi hann slinka iväg till Maldiverna och hem igen till och med innan allt bröt loss på allvar.

Och jag fick äntligen uppleva en fantastisk undervattensvärld med revkanter, stora fiskstim, mantor och havssköldpaddor.

Läs om snorklingen på Maldiverna här.Vilka resor är du glad att du hann göra?

Missa inga inlägg, glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

5 Comments

 1. Kul!

  Jag blev också inspirerad av ”Leva som Eva” och har ett utkast på gång där jag listar mina 10 bästa resor innan världen stängde. Tänker ta dem i kronologisk ordning, från västra USA 1979 till Borneo 2019.

  Av era resor blir jag nog mest avundsjuk på Namibia.

  • Gunilla Yourstone

   Jag slängde nog bara upp dem i den ordning jag kom att tänka på dem tror jag. 🙂
   Namibia är alltid bäst.

 2. Spontant dessa.
  Mallorca för många många år sedan, första chartern med en kompis. Tyckte det var fantastiskt.
  Flores, Indonesien och vulkanen Kelimutu med sina tre olikfärgade sjöar, 2000.
  Bali under åren 1999-2003.
  Australien, Guldkusten o Stora barriärrevet, 2001.
  Frigiliana, 2017.
  Sist men inte minst alla våra resor hem till Thailand.
  Speciellt den senaste i okt/nov förra året var riktigt bra. Startade den i trevliga Chiang Mai.
  I Sverige Höga Kusten. kanske blir det något dit i sommar…..
  Papegojorna och aporna skulle jag gärna träffa.

  • Gunilla Yourstone

   Fina resor! 🙂
   Flores och sjöarna har jag drömt om i många år, vi får se om det blir läge någon gång.

 3. Pingback: Stories från maj 2020

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *