Vi är ju redan sedan tidigare ihärdiga ”samlare” av såväl solnedgångar som soluppgångar och dessutom skybars på våra resor.
I och med Island har vi fått ett nytt ”specialintresse” att samla på, nämligen regnbågar.

Reykjahlíð norra Island

Få platser i världen producerar så mäktiga regnbågar som just Island. Förutsättningarna är perfekta. Ett ombytligt väder med ömsom sol ömsom regn. Ett öppet landskap utan skymmande skogar, städer eller annat. Full tillgång till allt som en himmel gärna kan tänkas hitta på. Ett oräkneligt antal vattenfall som producerar vattendroppar för solljuset att brytas i.

Vogafjos camping
Vogafjos camping
Seljalandsfoss
Seljalandsfoss
Gullfoss
Gullfoss

Vad är en regnbåge?

Så här säger Wikipedia:

En regnbåge är ett optiskt, meteorologiskt fenomen som uppträder som ett (nästintill) fullständigt ljusspektrum i form av en båge på himlen då solen lyser på nedfallande regn. Regnbågen består färgmässigt av en kontinuerlig övergång från rött (ytterst) via gula, gröna och blåa nyanser till violett innerst.

Regnbågen uppträder då det finns regndroppar i luften och solen befinner sig lågt och bakom betraktaren. Klarast lyser regnbågen då halva himlen fortfarande är täckt med mörka moln som avger regn och betraktaren befinner sig under klar himmel. Regnbågar framträder även när solen lyser starkt och vid vattenfall, då man själv sprider vattendroppar i luften, ibland i motljus intill moln, eller som vertikala band intill avlägsna regnfronter och fallstrimmor.

Seljalandsfoss
Seljalandsfoss
P1050842
Reykjahlíð norra Island

Liten guide för rainbow-chasers

 • Vid vattenfall, placera dig med ryggen mot solen. Om solen är framme kommer garanterat ett regnbåge, ser du ingen är vinkeln fel, solen måste förmodligen stå mer rakt bakom dig. Funkar hela dagen, men blir vackrare senare på dagen. Mitt på dagen kommer regnbågen att hamna längre ner, över vattnet och omgivande gräs.
 • Utan vattenfall är det lite trixigare. Du behöver en kväll, du behöver en sol som är framme och samtidigt behöver du regn.
  Återigen, placera dig med ryggen mot solen och  viktigast av allt, i ett öppet landskap så att du kan se så mycket som möjligt av himlen.
Utanför Borganes
Utanför Borganes

Var hittar man de vackraste regnbågarna på Island?

 1. Vattenfallet Seljalandsfoss är en riktigt klassiker. Kom hit en solig kväll för 100% hit-rate. Vi var här vid 4-tiden på eftermiddagen.
 2. Gullfoss ligger rätt i vädersträcken. Producerar regnbåge under i stort sett hela dagen från utsiktplatserna lite på avstånd. Dock tror vi att sen eftermiddag/kväll kan vara allra bäst. Vi var själva här vid 3-4 tiden.
 3. Vilken öppen plats som helst på Island en vacker kväll med rätt förutsättningar.

Happy hunting!

seljalandsfoss
Godafoss
vackraste regnbågarna
Reykjahlid
Myvatn
Myvatn

chaise rainbows

 

Välkommen att följa 4000mil.se på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

 

8 Comments

 1. Ojoj vilka snyggt fångade regnbågar! Och så är det ju fint på Island 😉

  • gunilla yourstone

   Ja men helt galet vilka fantastiska regnbågar det fanns överallt! Det var inget vi hade räknat med innan utan kom som en glad överraskning.

 2. Se där! Jag älskar regnbågar så nu har jag ytterligare en anledning till att snart besöka Island 🙂
  Jättefina bilder!
  Trevlig helg

  • gunilla yourstone

   Ja men absolut. Lite tur med vädret måste man ju också ha, men det känns som att Island upplever många fler regnbågar än tex Sverige.

 3. Ytterligare en anledning att åka till Island?
  Kände ni att ni valt rätt årstid?

 4. Wow, det var många fina regnbågar det! 🙂 Jag har hittills typ aldrig blivit nöjd med regnbågsbilder jag tagit, de har bara blivit bleka på bild.. Kanske jag också fångar den perfekta regnbågen på bild en dag 🙂

  • gunilla yourstone

   Jag tycker också att det är svårt. Dels som du säger med färgerna, dels med skärpan och sen att få med hela…
   Men nu har jag då fått öva ordentligt! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *