Som resebloggare, ständigt ute på resa är, vi ju packningsproffs? Rätt eller fel?
Både och faktiskt. Låt vara att man förmodligen skulle kunna väcka oss klockan tre på natten och låta oss rabbla packlistor och med förbundna ögon packa varsin väska ur våra garderober.
Samtidigt blir vi slarvigare och slarvigare, och gör en del misstag from time to time. För att vi tar genvägar och tycker oss kunna. Och inte riktigt orkar fokusera på så enkla saker som en packning.
Nåväl, vi ska försöka att dela med oss av några av våra bästa tips, så som vi önskar att vi själva alltid gjorde.

När ska man packa inför resan?

En smart grej är att göra en packlista, och att spara den mellan resorna, så slipper man göra nya från scratch hela tiden.
Med en färdig packlista ser man vad som behöver tvättas, köpas och letas/plockas fram ur gömmorna. En lämplig framförhållning kan vara att ha listan på vad som ska med klar någonstans en vecka till några dagar innan avresa.

Tvätta och lägga fram gör man pö om pö dagarna innan avresa. Praktiskt är t.ex. att ha en gästsäng där man lägger upp en öppen resväska och lägger fram kläder och prylar eftersom.

Vi brukar inte packa ner sakerna i väskan förrän kvällen innan avfärd. Om man börjar för tidigt blir dels kläderna skrynkliga och lite ofräscha, samt att man lätt hamnar i ”få se nu är vita shortsen med?”, ”hur många strumpor har jag packat?” och så måste man börja gräva i väskan och se efter, och förstås förstöra den fina ordningen.

packa inför resan

Vad och hur mycket ska man ha med?

Vi brukar undvika att packa en massa ”bra att ha grejer”. Om man tänker igenom vad man ska göra på resan, brukar man få en ganska bra bild av vilka typer av kläder och grejer som behövs. Vi har väldigt sällan mer än max en t-shirt/topp och ett sett underkläder ”över” när vi kommer hem. Hellre då att packa för lite och lämna in tvätt någon gång under resan om man är borta mer än 1 vecka.

Packa praktiska, ”smarta” plagg, dvs sånt som inte skrynklar, sånt som är lätt att matcha och kan passa i flera sammanhang. Smart att ta med kläder i färger som inte är så smutsgranna.

Om man åker på en resa där temperaturerna kan skifta, typ Japan eller Island är det smartare att packa lager-på-lager-kläder än flera olika jackor. Det senare tar ju massor av plats.

Skor tar plats och väger, så vi brukar vara restriktiva med antalet.
Visserligen ”se på dina skor, andra gör det”. Å andra sidan, ”Who the f-ck cares what they think?”
Vi kör alltid praktiska skor som tål att gå i. I regel ett par trekkingskor och ett par sportsandaler.

Necessär: Här borde åtminstone inte Gunilla få vara med och ge tips. Necessären är hennes akilleshäl. Hon packar alltid en diger och tung necessär som verkar väga flera kilo. Men ok, så här borde man göra i teorin: reseförpackningar av det mesta. Man kan gärna spara förpackningar och fylla på från större flaskor.

packa inför resan

Vi brukar hamna på 14 kg incheckat bagage ungfär för en 2-veckorsresa.

Vilken väska är bäst?

2 eller 4 hjul, hård eller mjuk? Därom tvista de lärde. Vi hävdade länge att 2 hjul var robustare och tåligare än 4 om man ville rulla på något annat än nyskurade terminalgolv. Men nu har Christofer faktiskt köpt en väska med 4 hjul som funkar kanonbra. Så var det med den sanningen.

Billiga väskor går sönder relativt snabbt ändå. Vi gillar Samsonite som har 10-års garanti. T.ex. är deras serie Aeris prisvärd.

packa inför resan

Bästa insidertipset någonsin

Ok, håll i er nu, för nu ska ni få världens bästa resepackartips någonsin.

”Skaffa en reselåda”

Japp, där satt den.
-Vad är en reselåda? undrar ni nu lite förvirrat och faktiskt besviket, för så världens bästa lät ju inte det precis.

packa inför resan

Jo, en reselåda är t.ex. en plastback. Måtten måste vara tillräckligt stora. 30*40*20 är nog ett minimum. Lådan placerar i en klädkammare, ett förråd eller i källaren. I denna låda förvarar ni sedan alla typiska resepryttlar. Ni vet, de där sakerna som egentligen bara ska fram just inför resan.
Samma saker som man alltid börjar leta efter klockan 10 kvällen innan avfärd.

”Men var sjutton är passet, el-adaptern, badskorna?? Jag var ju så säker på de var här någonstans??”
Känns situationen bekant? I så fall är den goda nyheten att med reselådan slipper du i framtiden leta. För du vet ju att den, det, dem ligger ju i reselådan!
Enda trixet är egentligen att lära sig att lägga tillbaka allt i reselådan ingen efter varje resa, annars är man ju tillbaka på ruta ett…

Exempel på saker som kan höra hemma i reselådan:

Vill du ha fler restips i dina flöden? Följ 4000mil på Facebook och Bloglovin!

Tags

21 Comments

 1. Så bra inlägg! Har mog bara gjort liknande gällande barn! Men borde nog göra ett gällande vuxna! Reser ju galet mkt själv på vintern då hinner knappt packa upp emellan 😅😅😅😅

  • Gunilla Yourstone

   Ja gör ett du också! Har du gjort något ”flygvärdinnas bästa packtips”? Sånt är ju poppis?

 2. Jag som reser regelbundet i jobbet, till samma ställe, har en resenecessär som alltid är färdig och en del av en byrålåda med pass, adapter, försäkringskort, bonuskort för hotellet, valuta och liknande. Packar blixtsnabbt för dessa resor där målet är bara handbagage. Men när jag reser på semester är det en helt annan sak……

  • Gunilla Yourstone

   Färdig necessär är en grej jag tänkt på, men lyckas aldrig komma så långt!
   Just det reselådan kan ju vara del av byrålåda också förstås.

 3. Har en stor Lagerhaus-påse, kallad ”Thailandsväskan.”
  Där ligger en hel del inför kommande resa.
  Packningslista fungerar inte för mig, lyckas alltid glömma något ändå.
  Brukar skriva upp det jag glömt men då glömmer jag något annat!
  Värst var det senaste långresan, glömde husnyckeln ( tur maken har en också ) och en liten väska där jag har en del viktiga saker som plastkort till olika affärer i Thailand m.m. , armbandsklockan , ……..m.m.
  Bättre går det på kortare resor.
  Titti

  • Gunilla Yourstone

   Smart med påsen!
   Glömma hela väskor brukar min syster med man göra också. En jul glömde de alla julklappar! 🙂

 4. Ha ha, jag tror vi är tvillingsjälar när det gäller att packa. Mina rutiner ser ut exakt så här inför varje resa. Och jag skaffade en reselåda för flera år sedan (har allt reserelaterat i en stor byrålåda) och det är det bästa jag någonsin gjort! 🙂

 5. Siv Jansson

  Jag är ju hopplös, packar alltid alldeles för tidigt, typ en vecka innan ibland, fast lägger inte i väskan direkt. Och maken packar en timme innan vi ska dra…!!! Men nu sist så packade jag allt i sånna där praktiska reseförpackningar, hade köpt på Claes Ohlson. Riktigt bra, allt låg på plats mycket bättre och jag hade kolla var allt var!!! Reselåda ska jag ta och fixa. Klockrent ju!!

  • Gunilla Yourstone

   Fast framförhållning är ju bra. Så slipper man stressa. 🙂 Jag skulle bli supernervös om Christofer började packa 1 timmen innan!
   Har kollat på sånna förpackningar men inte riktigt kunnat komma fram till om jag tror att de är bra eller ej. Men nu vet jag att du uppskattade dem.

 6. Anna, Travel on a Cloud

  Mycket bra tips där jag känner igen mycket! Skrattade åt skotipset och instämmer även där. 🙂 I stället för reselåda har jag en resehylla i en skrivbordshurts. Där ligger allt som ni räknar upp. Väldigt skönt faktiskt. Däremot lägger jag nog ner saker i väskan lite för tidigt ibland.

  Via blogglänken ser ni mitt eget inlägg med packningstips. Jättebra att utbyta tips!

  • Gunilla Yourstone

   Visst är det bra med en plats att lägga alla resegrejer på!
   Ska kolla in dina tips.

 7. Rebecca Petersson

  Älskar reselådan!! Jag har liknande hemma i garderoben fast det är just nu bara två påsar med sånt där som alltid är bra och man alltid letar efter inför resan, det är nog dags att införskaffa en ”riktig” låda! 😀

 8. Jag gör mycket av det där. Använder dessutom packpåsar för små saker och för att hitta enklare i resväskan. Hemma har vi mindre låder per valuta för kontanterna som brukar komma med hem. Gäller bara länder vi vet vi kommer ptervända till, andra länder försöker vi göra oss av med pengarna. Blir i bland onödiga köp på vägen hem tyvärr. I lådan lägger vi även saker som till exempel citykartor och till exempel oyster cardet för London. Lätt att plocka med sig nästa gång man ska till landet.

  • Gunilla Yourstone

   Gamla pengar blir fort ohanterligt. Vi har inte hittat något bra system för det, känns som det ligger mynt och sedlar och skräpar i varenda låda. 🙂

 9. Katarina

  Hej
  Jag lägger pengar i olika kuvert med valutans namn på framsidan och förvarar dem i reselådan som jag har i en låda i en byrå. Det fungerar för oss.

 10. Annika

  Smart med en reselåda!
  Vi har även en låda med kläder, som vi sorterat ut under året från garderoben (av en eller annan anledning), som vi packar med på resan, använder en sista gång o sen lämnar kvar. Beroende lite på resmålet såklart o hur vi ska bo..ibland kanske den där nya vita fina klänningen får följa med, men oftast duger gamla solklänningar, bikinis o t-shirts m.m på ö-luff, en veckas solsemester el vandring..så skönt åka hem med nästan tom ryggsäck el resväska. För visst händer det något med kläderna? Fläckar av solkrämen el annat.. Tycker alltid att nya vita t-shirts o liknande blir jättefula efter tvätt vid hemkomsten! Ångrar mig varje gång jag tar med kläder jag är rädd om..har inte ni märkt av det?

  • Gunilla Yourstone

   Nej, jag tycker nog inte att kläder blir förstörda på resa. Tar gärna med mig mina nya fina kläder för att få njuta av dem så att säga. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *