Detta inlägg är ett samarbete med Engelbert Strauss

Numera packar vi ihop det vi behöver för en resa på någon timme. Packande börjar bli rutin och automatik. Vi använder oftast precis allt i väskan på resan. Kommer någon gång hem med en topp och ett ombyte underkläder för mycket. Tvättar upp längs vägen ibland.

Våra väskor vägar oftast 12-14 kg styck.

Att bära runt på en massa extrakilon av felpackade kläder känns både dumt och jobbigt. Så här tänker vi runt vilka kläder vi packar med oss på resa.

Knälånga shorts

Vi kör i allmänhet på sånna tunna shorts i funktionsmaterial som går nedanför knäna.

De är svala och sköna och torkar fort om man skulle bli blöt. Dessutom är de tillräckligt täckande för att man ska bli insläppt i kyrkor, tempel osv.

bästa kläderna på resan
Funktionsmaterial torkar fort!

Tunna ”elefantbyxor”

Sånna där tunna asiatiska ”elefantbyxor” är svala och praktiska. Dessutom täckande i de benen i sammanhang när man behöver vara lite mer klädd. Väldigt praktiska att ha i Asien.

Finns även dyrare och hållbarare varianter från t.ex. Odd Molly.

bästa kläderna på resan

Matcha

De kläder man har med sig på en resa ska i så stor utsträckning som möjligt gå att matcha med varandra. Udda färger och stora mönster som kräver speciella tillbehör blir väldigt begränsande.

Skor

Vi reser alltid med två par skor. Att bara ha ett par är sårbart om de skulle bli blöta eller om man får ont i fötterna (även väl ingångna skor man skava om man går tillräckligt långt med dem).

Ett par bekväma, funktionella trekkingskor får sitta på på flyget. Ett par sportkanaler som också är bekväma att gå i och svala på resmålet kompletterar.

Snyggskor blir det bara fråga om när vi planerar att besöka skybars i Asien. Där är dresscodsen stenhårda (se nedan).

Christofer har dock kommit på att om han köper neutrala trekkingskor i svart, så går de igenom ”scannern” på skybarserna också.

Kläder för kvälls- respektive dagsbruk

Kläder för kvällsbruk kan man oftast använda flera gånger i och med att det är svalare på kvällen och man inte svettas så mycket. Alternativt kan man ha ett plagg först på kvällen och sedan samma på dagen nästa dag.

Finkläder som inte skrynklar är överlägset. T.ex är Ilse Jacobsens klänningar helt skrynkelfria och perfekt att ta med i resväskan.

bästa kläderna på resan
Vad gjorde man innan Ilse Jacobsen?

Dresscodes

Ska man besöka fancy places i Asien, får man tänka till lite extra. Dresscoden är stenhårda.

Skjorta, chinos och svarta eller bruna skor som inte ser ut som sneakers för honom.
Klänning eller snygga byxor och blus. Snyggskor, för henne.

bästa kläderna på resan

Förstärkningsplagg

Vi tänker oftast väldigt praktiskt på resa. Förstärkningsplaggen blir fleece, eller möjligen hood-tröja. Samt gore-tex jacka mot vind och regn. En lättvikts-gore-tex utan onödiga detaljer, fickor etc tar dessutom minimalt med plats och vikt i väskan. Dessa plagg vet man funkar i alla väderlekar. Att frysa och bli blöt är aldrig roligt.

bästa kläderna på resan

Kolla in utbudet på Engelbert Strauss om du också uppskattar funktion på dina arbetskläder.

Läs också: att vara HELT fel klädd på resan.

 

2 Comments

 1. Ett par helsvarta sneakers är hur praktiskt som helst, då kan man gå i naturen, springa, stadsvandring, och det funkar med dresscode. Sen har jag alltid med en slips. Väger några enstaka gram och blir liksom definitionen på att ha fixat till sig när man ska på ett bättre ställen.

  Dock måste jag nu köpa byxor som är lämpliga både för bergen och i stadsmiljö och det är inte det lättaste tycker jag.

  • Gunilla Yourstone

   Ja de svarta snekersen är superbra. Synd att det inte finns en motsvarande kvinnlig sko som passar till allt. 🙂
   Byxor för båda outdoor och lite snyggare? Nej det kan nog bli svårt. Nåt svart i funktionsmaterial sventuellt?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *