Alla känner vi väl igen känslan. Hur många gånger man än försöker sig på att öppna resväskan så uppenbarar sig inget nytt. Utan där ligger helt fel grejer helt enkelt. Man har packat grundligt fel.

-Hur tänkte jag? frågar man sig själv. Sju par shorts men inga långbyxor? Eller var det nu kan vara som gått på tok.

Detta är våra vanligaste och mest enerverande pack-fel-misstag vi gör och gjort på våra resor.

Oj var det så kallt?

Det vanligaste felet av dem alla. Kanske är det för att man som alltid frysande svensk så hett längtar efter värmen? Kanske är det bara slarv och orutin. Men jag utgår liksom alltid ifrån att det ska vara varmt hela tiden när jag reser.

Redan på tågluffen 1992 ställde jag ner skåpet. Endast 4 toppar, 2 par shorts och en jeansskjorta var packad för 4 veckor på resande fot. I ett kylslaget Paris var vi de enda i shorts i hela stan.

På Sri Lanka var det isande kallt på kvällar och mornar uppe i Hillcountry. Det enda jag hade att på mig kväll efter kväll och vandringsmorgon efter vandringsmorgon, var vandringsbyxorna och fleecen, som redan suttit på under hela flygresan och dessutom Adams-Peak-bestigningsnatten och ganska snart efter det började lukta lite surt.

fel klädd på resa
Oj vad kallt det var! (fast vackert)

Sista natten i Sydafrika var det dags igen. Vi bodde på ett snoffsigt hotell och skulle äta 4-rätters middag. Det var så kallt att personalen tände brasor i alla rum. Safarikläderna var inte att tänka på, för den som ville behålla någon form av värdighet. Jag fick huttra på i kortärmad topp och sånna mönstrade tunna ”sladderbyxor”.

Helt fel när alla andra gled runt och såg ut som familjen Kennedy på höstigt besök på sitt lantställe på Cape Cod.

Fel årstid

Till Hong Kong hade jag tänkt till. Visste att det kunde både regna och bli lite kallt. I resväskan fanns lite av varje. Bara det att allt gick i glada ljusa sommarfärger. Men på alla Hong Kongs hippa skybars var det förstås svart som gällde så här på höstkanten. Tänkte inte på det.

fel klädd på resa
Nej så somriga var inga andra på Ritz-Carlton

Inga finkläder

Huvva, ytterligare en klassiker för oss. Vi packar praktiskt och gör ofta aktiva resor. Aldrig fattas det väl vandringsskor, flecce eller funktionsplagg i väskan. Men plötsligt står man där ändå och inser att man kommit till något snofsigt ställe. Hur kan det komma sig att alla andra åtminstone alltid har något trevligt i väska att ta på? När det samma aldrig gäller mig?

Som nu i Portugal till exempel. Hela resväskan full av vandringsgear. Helt rätt på 90% av resan. Men plötsligt hamnar man på up-market resort vid Algarve-kusten och ska äta middag på lyxrestaurang med ambitioner. Lyckas hitta någon skrynklig kjol i botten på väskan, men handväska? Valet står mellan vandringsryggan och systemkassen som jag förvarar gps:en i.

Oj var det så här varmt?

Inte lika ofta, men händer också. Till Lissabon kunde jag bara inte tro väderapparna och packade ett par shorts och sedan långbyxor. Det var ju ändå november. Och fick förstås kämpa på i de där enda par shortsen hela resan.

Och badkläder har man ju lämnar hemma på fjällvandringen när det skulle regna i dagarna tre. Men blev 27 grader varmt.

fel klädd på resa
Det kan ju vara skönt att bara doppa fötterna också?

Dresscode

Lebua State Tower i Bangkok. Vi ska åka hiss upp till takbaren. Två överförfriskade finnar släntar upp mot hissen. Shorts och sandaler. Förberedda på en helkväll i filmen Hangover 2´s tecken. Det blir kalla handen och adjö för dem förstås. Bara att vända hemåt och göra kväller.

Vi himlar diskret med ögonen mot kvinnan som vaktar hissen. ”Amatörer!” Innan vi glider in i hissen och upp mot takbaren. Iförda chinos, skjorta, klänning och skor med täckt tå och häl.

Men så har det inte alltid varit. Vi har lärt oss vår läxa den hårda vägen vi också. I Shanghai var det vi som fick vända vid hissen. Desscoderna är stenhårda i Asien.

fel klädd på resa
Rätt klädda i Bangkok

Rätt (eller fel) klädsel för varje tillfälle

Egentligen är det ju ganska löjligt. Att man måste ha rätt kläder beroende på aktivitet. Åkte en gång på skidresa med en norrman som hade med sig både slalomskidorna, snowboard och telemark. Till dessa tre åkdon måste han också ha med sig tre helt olika outfits. Vanligt skidställ till slalomskidorna, baggy till snowboarden och lusekofta till telemark.

Töntigt, ja för all del.

På safari fnissar vi alltid lite åt de som ansträngt sig för mycket. Helt nytt safarikit i kakifärger med pressvecken kvar. Komplett med den där västen med massor av fack och tropikhjälmen, ni vet.

Fast tvärtom blir ju starkt fnissbart också. Som ryskan nu i Kruger på grannlodgen som sitter av all jeeptid i en minimal rosablommig jumpsuit. Bland alla funktionsbyxor och kakiskjortor.

fel klädd på resa
Så här, lite mer nedtonade, såg vi ut i vår jeep

Läs om hur vi klär oss på långflygning här.

Vilka är dina värsta eller vanligaste klädmissar på resa?

Önskas fler inlägg om alla våra misstag på resa? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook!

12 Comments

 1. Anneli

  😄😄 Tack för att du delar med dig! Igenkänning! Själv brukar jag ha några ton senhöstkläder med mig vart jag än far ” om det blir frost”. Även om medeltemperatur för säsongen ligger vid 35 grader plus.😅 Man vill ju inte förfrysa sig.. Det är väl de norrländska generna som talar..
  Packningsideer är alltid välkomna!! 😎😎

  • Gunilla Yourstone

   Haha, det värsta är att varma kläder tar så stor plats. En enda fleece är ju typ som 2 veckors förbrukning av sommartoppar. 🙂

 2. Roligt inlägg 🙂 Blir ju nyfiken på om du valde vandringsryggan eller systemkassen? 🙂 Mina klädmissar har varit på resor till USA. Första resan dit någonsin packade jag med en massa finkläder bara för att inse att ingen någonsin har på sig finkläder i USA. Åtminstone inte de släktingar och vänner jag umgicks med. Förra gången vi åkte till Kalifornien, i juni för två år sedan, utgick jag från att det skulle vara lika varmt som vanligt men hade aldrig hört talas om June Gloom. Mulet och kyligt i fyra-fem dagar på Legoland, Disneyland samt Huntington beach och de enda långbyxor jag hade var jättetunna och jag hade redan haft på mig dom under 11 timmars flygresa…. Så i år åker vi i juli istället, då tror jag det ska vara varmt 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, jag valde till slut att bära runt på alla saker som jag hade velat ha i en handväska, i famnen i stället. Omständligt, men vad gör man?
   Ja June Gloom har jag faktiskt läst om någonstans.

 3. Haha! Kul inlägg. Får lite panik dock…
  Bäst att inte åka någonstans! 😉

 4. Igenkänning på detta! Tror att Peter är liiite sämre på att packa kläder än jag (ok det är min subjektiva uppfattning ;)). Han packar gärna 10 finskjortor när vi ska på campingsemester, och går sen i samma T-shirt hela resan. Eller så packar han fem par långbyxor när vi ska till Asien och det är 30 grader varmt. Fast jag packar också fel ibland. Som det där med att ha med en handväska till exempel! Imorgon ska vi shoppa outdoor/vandringsbyxor. Tror att det kan komma till pass 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, minns fortfarande hur mitt ex var klädd i kavaj när vi skulle vandra på Irland! 🙂
   Peter kanske måste gå en kurs ”Packa med handledning”? 🙂 🙂 🙂

 5. Var finns bilderna av ryskan i rosa? 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Alltså. Hade man varit journalist (?) hade man förmodligen inte generats. Men vi har en bit kvar innan vi pallar att trycka upp stora safariobjektivet i ansikten (eller typ mellan brösten?) på en stackars blonderad malplacerad ryska 3 meter bort på en jeep.
   Man får helt enkelt föreställa sig scenen. 🙂

 6. Ingela

  Har än så länge inte själv råkat ut från några klädmissar. Däremot råkade jag godkänna tonårsdotterns klädval innan besök i Duomo di Milano – klänning med ärm (att man inte fick visa axlarna hade jag koll på) men tyvärr 5 cm för kort… Släppte ovanför knäna och hon blev därför nekad inträde. Andra dottern kastade sig över chansen att slippa besöka ytterligare en kyrka och de stannade båda utanför. Efter detta har jag lärt mig att alltid ha en tunn sjal i väskan som man kan lägga om bara axlar eller knyta runt midjan som en lite längre kjol 😉

  • Gunilla Yourstone

   Aj då det är ju en tråkig en när man inte kan då in och besöka saker. Men en sjal i beredskap är ett bra tips.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *