Oj vilken roadtrip jag har gjort. I samband med ett engagemang i Jönköping i jobbet passade jag på att kasta mig iväg på en intensiv roadtrip över helgen efter.

Jag har hållit ett smått galet högt tempo. Vad sägs om 3 nationalparker på 3 dagar, ett nytt världsarv, en landskapstopp, en trästad och 3 naturreservat? Samt en räv, en groda och ett slott?

Det har varit rent oansvarigt roligt. Får man verkligen njuta så här mycket av att ge sig iväg på egen hand genom Sverige? Borde inte en anständig kvinna längta hem till familj och hemmets lugna härd åtminstone lite grann?

Rapporter kommer förstås i massor, men jag ligger redan efter på rapporteringen från både tågluffen och Norrbotten, så vi får se i vilken ordning allt kommer här i höst.

När man lämnar över till andra att tänka (och de inte gör det)

Jag anklagas ibland för att ha ett kontrollbehov. Rätteligen, för de fåtal gånger jag lämnar över tänkandet och planerandet till andra går det nästan alltid snett.

Som nu. För att genomföra en roadtrip på ett någorlunda kontrollerat sätt behövde jag helt klart en bil. Avis konsulterades och en trevlig mellanstor Hyundai med automatlåda bokades. Efter lite funderande från Eksjö. Det kändes som att det skulle fungera allra effektivast och logistiskt bäst att starta där.

Anländer till Eksjö onsdag kväll per buss och checkar in på Stadshotellet.
– Hur tar jag mig bäst till Avis? frågar jag i receptionen.
– Nej Avis finns inte här, får jag till svar.
– Jo säger jag. Vi googlar tillsammans. Ett industriområde utanför stan.
– Hur kommer jag bäst dit? Vill ju jag veta nu. Gå?
– Nej du kan inte gå. Det är alldeles för långt!
– Hur kommer jag dit då? Undrar jag med stigande nyfikenhet? Går det bussar?
– Nej bussar går det absolut inte. Och vi har inget taxibolag här i Eksjö.
– Så då kommer jag dit genom att…?
– Ja då måste du gå!

Hm. Så följande tropiskt stekheta morgon går jag till industriområdet. Släpandes på en ryggsäck och en resväska. Det tar 25 minuter. Har blusen jag ska föredra i om några timmar högst upp i ryggan. Ett linne på nu, det blir genomsvettigt efter 200 meter.

Rolig ide ändå, tänker jag filosofiskt, att lägga en biluthyrning på en plats dit man bara tar sig med bil. För hade man en bil så behövde man ju inte hyra bil?

På angiven plats finns inte Avis. Men Meca. Jag går in.
– Är det här Avis kontor? Frågar jag så hurtfriskt jag förmår mitt i allt svettande.
– Nej! Lång konstpaus med bitter uppsyn.
– Jag lämnar bara ut deras nycklar, tillstår den buttre mannen efter sin konstpaus.

Jaha, jag tar nyckeln och går ut till bilen. Påbörjar min roadtrip.

På hemväg ska jag lämna bilen på samma ställe. Bor över natten i Växjö, för jag har hittat ett slott där som jag inte kunnat motstå.

Har preppat kvällen innan genom att kolla Google maps. Körväg, avstånd, körtid och allt det där. Men också väderprognosen. Och den visar på regn för Eksjö. Aj då. Jag packar fullt ombyteskit i ryggan. Regnkläderna och regnskydd för ryggan på sätet bredvid mig. Vilken tur att jag packat för hiking och har allt detta med mig.
Kommer iväg på en bra mellantid.

Allt är lugnt och fint till 3 mil söder om Eksjö. Då börjar regnet. Ett skyfall som vräker ner besinningslöst. Andra bilar kör åt sidan på p-platser och stannar. Men jag har ju en tid att passa. Men får köra 30 som lägst. Vattnet har inte en chans att hinna undan på vägbanan och vindrutetorkarna klarar inte att hålla sikten fri.

Når så småningom det så kallade Avis-kontoret. Det vill säga Meca. Stängt och låst förstås. Men ingen låda att lägga nyckeln i? Jag stressar runt i skyfallet i min rymddräktsliknande utstyrsel. Men ingenstans. Ringer Avis. Får till slut tag på någon. Och han är dansk. Vi kommer så långt att vi inser att han inte förstår Eksjö hur jag än bokstaverar. Det är vår slutstation relationsmässigt.

Vattnet rinner in genom ärmarna på regnjackan när jag håller i mobilen. Det regnar så att regnet av misstag ringer upp Alva i Berlin på touchskärmen!

Jag lägger till slut bilnyckeln på framdäcket. Gammalt bilhandlarknep.

Går 20 minuter till Eksjö station. Regnet hittar sig in i halslinningen. När jag upptäcker det tar jag dragkedjan i munnen för att täta igen, men det är försent. Tröjan under är genomblöt. Skorna är genomblöta. Jag har preppat genom att inte ta några strumpor.

Dränkt katt, säger man ju, och det är jag när jag når Eksjö station. Ringer Avis igen under tak och får nu tala med en svensk, så att jag kan avrapportera var nyckeln ligger.

– Ni borde lägga ner Eksjö som utlämningsplats, säger jag. För det här funkar inte. Ärligt talat. Hans bäbis jollrar i bakgrunden.

I övriga Sverige och världen kan man hämta ut sin hyrbil på flygplatser, järnvägsstationer och vid färjeterminaler. För att den som bokar en hyrbil alltid kommer med dessa färdmedel. I övriga Sverige och världen har man tänkt till. Men i Eksjö glömde man det.

Nästa gång ska jag tänka till alldeles själv. Och skippa hyrbilen i Eksjö.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

16 Comments

 1. Känns det inte alltid som ett lotteri med hyrbil? Kan bli allt från obemannade ställen som knappt existerar till jättefin uppgradering från lådbil till lyxigaste Volvon samt att man får jaga lojalitetspoäng i ett halvår.

 2. Är lite chockad över att det inte finns taxi i Eksjö. Det är ju inte så mycket mindre än Vetlanda som jag kommer ifrån och där finns det alltid taxi att få tag på. Annars stor igenkänning då det funkar likadant med Avis i Vetlanda, det ligger i ett industriområde och är inte ett Avis egentligen utan en bilverkstad där de lämnar ut nyckeln. Så det har blivit några promenader från stationen och dit genom åren… i regn och snöstorm. Skillnaden är att de faktiskt har en låda att lämna nyckeln i. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   I Umeå har de själva kontoren lite utanför men det går att hämta bilen vid järnvägsstationen på en parkering. Ett hotell har hand om nycklarna. Mycket praktiskt.

 3. Men så idiotiskt att ha det placerat i ett industriområde. Är det så att det bara är dom som ska lämna in sin bil på verkstan, som behöver hyrbil? Alltså inga turister i den staden med andra ord. Du gjorde det bra i alla fall.

 4. Herre jisses! Men kul att du nu varit i Karlskrona! 👍

 5. Jennie

  Hej Gunilla,

  Låter som att du haft något av ett äventyr för att hämta och lämna din hyrbil. Tråkigt att höra att kontakten med MECA inte varit så positiv, jag kommer förmedla detta vidare till berörda parter som har ansvaret för anläggningen i Eksjö.

  Önskar dig en fortsatt fin vecka.

  Mvh Jennie, MECA

  • Gunilla Yourstone

   Hej, det stora problemet för mig var ju att Avis hade valt en utlämningsplats som man bara kunde ta sig till med egen bil. Typ.
   ”Buttra gubben” på Meca var mer ett humoristiskt inslag längs vägen. Har var verkligen tydlig med att nyckelutlämning inte var hans favorit. 🙂

   • Jennie

    Hej igen Gunilla,

    Ville bara skriva och bekräfta att vi sett ditt inlägg – för självklart ska bemötandet från vår personal vara trevligt och inte ”buttert”.

    Hur Avis väljer att placera sina kontor överlåter jag till Avis att svara på.

    Önksar dig en fortsatt fin fredag och en trevlig helg!

    Mvh Jennie, MECA

 6. Ojoj, inte helt enkelt alltid!! Men att det kan bli såå krångligt? Nåja, vi hyr inte bil så ofta så jag är lite oerfaren på det planet. Vet dock att jag skulle önska att det gick lite smidigare 😉

 7. Ann Beutler

  Jisses vilket trist äventyr Helt idiotiskt att ha uthyrning och ingen kollektivtrafik dit. Ja man kan inte var för noga i sitt planerande!°

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *