Att hyra bil, och framför allt att sedan köra den är bland det värsta jag vet med att resa. Ändå så fortsätter jag att göra det resa efter resa. Hyra den, hata den och besegra den. Här är de, de topp 8 absolut värsta sakerna som jag rakt igenom avskyr med hyrbil utomlands.

8. Processen på hyrbilsfirman

Världen är digital, visst är det så? De flesta  trögflytande processerna från analoga förr-i-tiden har fått en supersnabb och superbekväm digital ersättare. Att köpa buss- och tågbiljett går på två sekunder och i steget. Köa vet ingen längre vad det är. Betala räkningar, alltså det är ju ingen som minns längre, men det fanns en tid när folk stod i kö på posten för att betala sina räkningar. Boka resa. Klick, klick, klick. Inget hämta katalog, ringa och fråga om priser, boka över disk.

Men i en del av världen har utvecklingen stått stilla. Trots alla digitala revolutioner i världen är bilhyrningsprocessen fortfarande oändligt långsam och ineffektiv. Alltid kö på ett par tre sällskap minst före där på flygplatsen. Och sedan ska alla de uppgifter man redan uppgett när man bokade bilen fyllas i igen. Oändligt långsamt. Blanketter och knapprade av uthyraren. En annan modell än den redan bokade ska erbjudas. Till ett högre pris. En annan försäkringslösning än den man redan klickat i ska framhållas och pushas för. Minst en svettig halvtimme tar processen innan man är klar och har nyckeln i handen.

Nu jädrans!

7. Manuell växellåda

Manuell växellåda. En styggelse för mänskligheten. Här hemma i garaget är denna avart utrotad sedan decennier tillbaka. Utomlands i hyrbilsstallarna lever den och frodas och när man minst anar det dyker den upp i just din hyrbil. För att förpesta just din semester.

6. Garagen

Samtliga (nu levande höll jag på att säga) garage i resten av världen utanför Sverige är konstruerade av en enda anledning. Nämligen att man ska skrapa billacken i dem. Alltifrån hyrbilsgaraget på flygplatsen till samtliga hotellgarage jag någonsin försökt parkera i. Och då hyr jag oftast minsta bilmodellen.

Ja. Jag hatar garagen utomlands. De är ute efter mig, de vill mig illa och de är genuint ondsinta.

5. GSP som leder mig fel

Sa jag att garagen är ondsinta? Det är i så fall bara förnamnet på vad GPS:erna utomlands är. Lömskt lurar de på mig. Smider sina elaka, elaka planer. När jag minst anar det passar de på att leda mig av huvudled och in på någon lämplig ko-stig. Gärna några klaustrofobisk smala gränder först. Sedan två avsmalnande traktorspår som slutar i en gödselstack mellan två krondiken. Nej död åt alla utländska GPS:er.

4. Storstäder

Nämnde jag ko-stigar och gödselstackar? En västanfläkt i jämförelse med de lömska fällor som storstäderna utomlands har att erbjuda för den intet ont anande hyrbilschauffören.

Vägarbeten utanför GPS:ens kännedom, dubbelparkeringar i kilometrar i sträck och motorcyklister som kör om vid rödljus. Gångtrafikanter som kastar sig ut i vägbanan. Helt nya vägar som uppenbarligen glömts att rapporteras till Tomtom och gänget och så betal-leder utan kortläsare på det. Huvva!

Aten. Alla hyrbilschaufförers Waterloo.

Läs om vad vår skojfriska GPS i Aten hade för sig här.

3. Parkeringarna

Eller ska vi säga bristen på parkeringar? Hemma parkerar jag på stora fina köpcentra-parkeringar. Stora härliga rymliga fickor som räcker till alla och blir över. Utomlands får man leta i timtal. Och när man till slut hittar en parkering är den en minimal fickparkering på en tokigt trafikerad gata. Gaffeltruck någon? Och sen en parkeringsskada som ett brev på posten förstås. Och hur betalar man för parkeringen? Ingen vet.

2. Medtrafikanter

I Sverige behöver man inte fundera så mycket på sina medtrafikanter. De finns där och sköter sitt medan man själv stillsamt jobbar på sin egen kant. Så jobbar inte medtrafikanter utomlands. De kör om på högersidan, de sicksackar i filerna och de prejar och tutar. De ligger på fel sida av vägen i kurvorna, kör om när man blinkar vänster och parkerar mitt i körfältet.


1. Halsbrytande vägar med stup utan räcken

I stort sett alla vägar utomlands är fullständigt livsfarliga. Smalare än två bilar i bredd, försedda med stup på ena sidan (alltid din) och alltid räckeslösa. Här ska man sedan (allt enligt sin svekfulla GSP) köra och på värsta avsnittet få möte. Bara att trixa upp bilen på två hjul och lägga den på sidan för att komma förbi med livet i behåll. Löjligt enkelt.

Ja men typ så här

Livsfarliga var ordet

0. Och det värsta av allt…

Och som allt detta inte räckte. Vet ni vad det värsta är?

Jo sen har man frihet att ta sig precis var man vill överallt. Precis de tider man själv vill och dessutom med möjlighet att stanna varsomhelst. För att fota, för att äta, för att ta in en underbar vy. Är det inte för jävligt?

Eller vänta nu, det är ju det som jag älskade med hyrbil. Det är ju därför jag harvar på med alla de där sega biluthyrarna, de ondsinta garagen och de bindgalna medtrafikanterna. För friheten. Den oändliga.

Vyn. Den som inte ett tåg eller en buss i världen hade stannat för.

Läs också: Att tänka på när man hyr bil på resa? 

Hyr du också alltid bil på resa? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

11 Comments

 1. Det ända ställe jag tycker det var jobbigt att hyra bil var i Miami på flygplatsen. Lång kö, uppgradering av bil än den vi bokat hemifrån. Det värsta var sedan när vi skulle lämna tillbaka den var ju att hitta rätt avfart i parkeringshuset på flygplatsen😂
  Köra bil på Seychellerna var både svårt, lätt och super kul. Min make har svårt att erkänna att jag kör mkt bättre än han när vi är utomlands och på vänster sida. Samoa var det mkt lättare, även där vänster trafik( dom bytte sida från höger till vänster för bara några år sedan) lite skrik och panik från mig när det skulle backas på en färja typ fraktfartyg äldre modell och väldigt sliten. Men fick tummen upp av färje personalen efter en perfekt parkering enligt mig själv.

  • Gunilla Yourstone

   ”Backa på färja”. Håret reser sig i nacken på mig av ren skräck! Bra jobbat att du fixade det! 🙂

 2. Jag har kört en månad snart på Balkan. Det är en upplevelse i sig. Bland alla hormonstinna unghannar med nytagna körkort, som fått låna pappas tyska ringbil (audi, Merca eller BMW) ni vet den modellen som utrustades med kraftiga signalhorn, men missade blinkers, även här. I Tirana tjuter det mest, enligt denna resas upplevelser.

  • Gunilla Yourstone

   Albanien är det i särklass värsta landet i Europa vad gäller bilhyfs och säkerhetsmedvetenhet. Tycker jag.

 3. Nja, lite gnälligt nu va? 😉 Jag kör hyrbil titt som tätt på resorna och upplever det oftast mer smidigt än stökigt. Kan hålla med om vissa punkter, som när man inte aktivt efterfrågat automatlåda till exempel och får en manuell. I Australien nyligen var automat ett krav och det fick vi.

  Men punkt 4 och 5 är ju ganska enkelt löst genom att skippa uthyrarens GPS och köra på en egen istället. Google Maps i mobilen är gudomlig (och gratis) med uppdaterade trafiklägen och annat kul (om man nu inte kör i länder där GM inte har koll då). Är bilen dessutom hyfsat ny går mobilen att koppla in som Apple Carplay/Android Auto, så får man karta på bilen skärm och röststyrningen i bilens ljudanläggning.

  Det svåraste är nog faktiskt det Carina skriver. Att lämna tillbaka den. I Düsseldorf snurrade vi fem varv runt kvarteret innan vi såg hålet i väggen där vi skulle köra in.

  • Gunilla Yourstone

   Kan det bli FÖR gnälligt?!
   Fast alla GPS:e bygger på inrapporterad data från landets typ Lantmäteri, va? Och är de fel, så är det fel. Jag säger bara Tropea i Syditalien. Alla hyrbildchaufförers skräck på GPS kartan! 🙂

   • Fast bilars GPS:er uppdateras ju inte lika frekvent som kartappar, typ Google Maps. Nya vägar från förra året finns inte med i en gammal bil-GPS-karta från 2016 men den finns högst troligt med i Google Maps.

    Bilars GPS:er har inte heller, i de flesta fall, livetrafik på kartan vilket Google Maps har (och som gör att man kan undvika köer och annat).

 4. Gillar inte att köra.. åker ju knappt ut i nån natur e.d heller..men känner igen en del.. GPS hyrd för dyra pengar i Florida 2013, laddningen funkade inte….ville undvika Sunshine Skyway bridge..navigerade offline grå prick på Google maps..genom smågator i St Petersburg sen förstorade vi kartan online innan nästa resa o.s.v.. håller med om automat..
  Vänstertrafik..sjuarmade rondeller..manuellt..kärringstopp mitt i..för nära trottoaren..punka..

  Älskar åka kollektivt på mina resor…

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, som framkommer av inlägget, jag gillar inte att köra hyrbil i hektisk miljö. Men som på franska landsbygden härom sisten går ju bra. Särskilt om man är två i bilen som kan hjälpas åt att hålla koll på rutten. Kollektivt är alltid att föredra, tycker jag om det är möjligt.

 5. Delar verkligen inte dina upplevelser av bilhyrande utomlands. Har alltid haft supersmidiga handläggare och inga snäva parkeringar någonstans. Då har jag hyrt en del bil utomlands senaste 15 åren.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *