Att resa är ju uppfriskande, stimulerande och karaktärsdanande, dvs åtminstone om det bedrivs på ett någorlunda korrekt sätt. Så kan man resa för mycket? Inte, tänker ju vi som princip. Men kanske är det dags att sakta ner lite och tillbringa lite vanligt gammaldags tröktid på hemma plan när du uppvisar följande 10 symptom.

1. Den öppna resväskan på golvet har blivit en del av möbleringen i hallen. Utan den känns hallen tom och kal. …visst ekar det lite också?

2. Du står i den lokala närbutiken och försöker handla frukost. Bara för att upptäcka att betalkortet ligger hemma i ditt rese-värdebälte och ur plånboken trillar det bara Euros, Tanzaniska shilling och Yen.

3. Måndag morgon och på väg till jobbet. Men i strumplådan är de enda rena strumporna du hittar stödstrumpor och vandringsstrumpor.

4. När någon frågar ”Vad är klockan?”, tittar du på armbandsuret och svarar ”6”. Men tänker samtidigt att i Hong Kong är den ju över midnatt och i Los Angeles bara 9 på morgonen.

5. Alla dina nu levande krukväxter har utvecklat olika unika förmågor att lagra vatten i rotknölar och blad.

6. När du står i duschen på morgonen och oavsiktligt får in vatten i munnen, fryser du ögonblickligen i ett par sekunder medan du funderar ”Var i världen är jag nu och går vattnet att dricka här?” Innan du inser att du är hemma i ditt eget badrum.

7. Du börjar tala engelska med personalen redan vid incheckningen på Umeå flygplats.

8. Du står på en flygplats någonstans i världen vid en uttagsautomat och inser plötsligt att du inte har en aning om rådande växelkurs eller ens namnet på valutan du just är på väg att ta ut.

9. När det blir din tur i passkontrollen kan du inte låta bli att tänka ”Det var väl inte hit det var visum?”

10. Tillbaka på jobbet efter en dunderförkylning möts du av frågan ”Jaha, vart har ni varit nu då?”

Har du fler tips på tecken på ”seriöst reseöverslag”?

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelse och resetips.

Tags

24 Comments

 1. Haha! Underbar lista!

  För mig är det känslan ”Men TJOHO det är helg, jag är hemma, har absolut inget på agendan och DET ÄR USELT VÄDER så jag behöver inte ens gå ut”.
  Just nu har jag den. (lär vara över till nästa helg) (och igår bokade jag USA och Karibienresa över höstlovet.. så ränderna går ju förstås aldrig ur)

  • gunilla yourstone

   Jamen precis, den känslan kan komma när det varit lite väl mycket. Jag har precis motsatt känslan nu eftersom vi inte rest på 2 månader. Står riktigt och trampar av reseiver. På torsdag bär det av till Kapstaden.

 2. Marina

  Haha! Lite ligger det nog i det 😉

 3. Vilken rolig lista och sååå många igenkänningstecken. Tänkte varva ner lite i år, åtminstone så att resväskan hinner ställas undan lite mellan gångerna 🙂

  • gunilla yourstone

   Ja man vill ju inte bli blasé och resetrött. Lite vila då och då kan vara bra. Hur många resor blir det i år när du ”varvar ner lite”?

 4. Ha, ha! Älskar ”Duschen. Var i världen är jag nu, går vattnet att dricka?” Den situation är enormt bekant. Då vi kommer hem är det oftast det som jag har ”svårast” att ställa om, att det hemma går att dricka kranvatten.

 5. Haha, igenkänning på detta! Resväskorna i hallen (eller sovrummet för vår del) till exempel. Och att börja prata på fel språk! Jag har oxå ibland reagerat med ”oj där är några andra svenskar!” Och sen kommer jag på att jag är i Sverige … 😉

 6. Ann Beutler

  Haha Tur att alla 10 symtomen måste uppfyllas..då kan jag fortsätta!

 7. Linda, 155cm.se

  Finns ändå lite igenkänningsfaktor i detta måste jag erkänna! Kul inlägg 🙂

 8. Vilken rolig lista. Känns som att man själv ligger efter i resandet när man läser denna.

 9. Den slogan känns igen” Går vattnet att dricka här?”
  Min dotter åkte till Sälen på klassresa och frågade en av lärarna -Går vattnet att dricka här? Nu är det så att vi har bott utomlands sedan hon var 6 månader gammal och druckit flaskvatten på de flesta ställen. Hon blev utnämnd till årets turist:)))) Så jag blev lite full i skratt när jag läste ditt inlägg. Även när jag läste de enda strumpor som du kunde finna var stödstrumpor och vandrarstrumpor. Tack för ett bra inlägg!!

  • gunilla yourstone

   Haha, ja det är inte lätt.
   Min erfarenhet är att vattnet ändå (nuförtiden?) går att dricka på fler ställen än man tror. Vi reste runt i två veckor i Japan och köpte flaskvatten innan vi fick reda på att vattnet ju gick att dricka.

 10. Anna-lena

  Underbart roligt inlägg med igenkänning.

 11. Underbar lista! Reser inte tillnärmelsevis lika mycket som ni men hittar ändå igenkänning – som den öppna resväskan.

  Själv brukar jag alltid säga ”sorry” om jag råkar stöta till någon, till exempel i mataffären. Detta kommer automatiskt så jag kör alltid med det. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja den är ju bra också. Tycker att engelska kommer mer och mer i vardagen. När man tänker ut i förväg hur man ska formulera sig i ett sammanhang kan det lätt halka in på engelska innan man inser att det är ju en svensk person jag ska prata med.

 12. Ann Beutler

  Minns när jag kom hem fr Australien 2010..Var hemma vid midnatt stämplade in 06.45..och det var svårt att bara tala svenska..Ngt pinsamt ..men tidsförskjutningen gjorde nog sitt. ( Snålade ju på mina stackars semesterdagar)

  • Gunilla Yourstone

   Ja Australien- och Nya Zeeland-resorna har en förmåga att dränera en 😁

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *