Äntligen är vi på plats i Bled!

En sån där plats som vi drömt om så länge. Den har funnits på den berömda listan i… vad kan det vara… 10-15 år minst. Till slut blev en resa bokad. Det har planerats och värmt upp för fullt i 8 månader nu. Och nu är vi alltså här. Efter decennier av fantastiska Bled-foton som har passerat revy i fotoböcker, resemagasin och sociala medier-flöden.

Vi rullar in i staden. Ser sjön. Ett overkligt grönt sken omger den. Där är den lilla ön mitt i, med sin orimligt fotogenique lilla kyrka.

Men vad i hela… det ser ut som…

Ja det är sant, kyrkan är täckt av presenningar och byggnadsställningar!

Känns situationen igen? Man har bokat in sig på en länge efterlängtad resa till en världsberömd sevärdhet. Once in a lifetime. Och så är fanskapet under renovering.

Det blir inga Instagram-succéer, inga perfekta foton. Det blir en, i alla fall liten, resebesvikelse helt enkelt.

Tips på att hantera oväntade och oönskade renoveringar på resa

Fota på avstånd. Ingen ser ju presenningarna på håll va?

Kreativ fotografering. Hitta kreativa vinklar och close-up-bilder som döljer eländet.

Förnekelse. Vägra bli besviken, go all in och ställ upp syrran, barnen och svärmor framför sevärdheten och fota ändå, som om inget hänt. Det viktigaste är ju ändå att ni är där och att alla får veta det. Under detta förhållningssätt hittar vi nog majoriteten av jordens turister.

Gör en grej av eländet. Zooma in byggnadsställningarna och skriv ett inlägg eller en statusuppdatering om hur besviken du blev när sevärdheten var under renovering.

Fejk. Låna gamla bilder från Instagram och klipp in dig själv.

Våra kändaste byggnader under presenningar och hur vi hanterade dem

Bleds kyrka på den kända ön

Som sagt. Här fick det bli mycket vidvinkel och avståndsbilder. Lite motljus på det och fokus på annat objekt så var saken biff.

På avstånd är det ju ingen som ser. Eller hur?

Astronomiska uret i Prag

Här valde vi att ånga på som japanska turister. In med Christofer i bilden bara och så tutar vi och kör som om inget hänt.

Slottet i Kanazawa

Knep och knåp i det oändliga. Inzoomningar. Samt en kreativ beskärning. Hur vi än kikar igenom våra foton så här i efterhand kan vi aldrig ana att i stort sett hela slottet är täckt.

Vi kämpade och kämpade för att dölja presenningarna. Men där är de ju! Lite i alla fall.

Bran Castle

Hela den vackraste sidan av slottet var täckt. Vi fotade den andra.

Den andra sidan

Kända byggnader som just nu renoveras eller snart ska renoveras

Om det är någonting en turistort brukar vara bra på att dölja så är det pågående renoveringar av kända byggnadsverk. Man vill inte skrämma bort turister i onödan.

Men dessa har vi lyckats luska rätt på.

Church of spilled Blood i S:t Petersburg

S:t Petersburgs fantastiska katedral med färgglada lökkupoler är just nu under renovering och kommer så att förbi fram till 2025. Just i skrivande stund är det själva mitten-kupolen som är täckt.

Big Ben i London

Renoveras från augusti i år och fyra år framåt, dvs till 2020. Oklart hur mycket presenningar det blir, men klockspelet tystnar under 4 år.

Taj Mahal i Agra, Indien

Sedan april i år genomgår Taj Mahal en ”ansiktslyftning”. Oklart hur länge den kommer att pågå, men minst en sida av byggnaden kommer alltid att vara fri, för att möjliggöra för oss turister att ta våra foton.

Önskar du fler handfasta steg-för-steg-guider för hur man hanterar resebesvikelser? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

22 Comments

 1. Åh vad jag känner igen den känslan… vi skulle besöka Trinity Univercity i Dublin för att se Book of Kells, supergammal bok som jag så länge velat se. De hade en utställning runt den boken, ännu bättre woho. Men eftersom de hade själva utställningen OM boken, så tog de bort boken under utställningstiden.
  Så slutligen, 4 kilometers kö och ingen bok.

 2. Vi var i London i maj och gick för att titta på Big Ben. Jag kan meddelat att då, i maj 2018, var den väldigt täckt… Vi såg bara urtavlan men tog glatt kort i ösregn i alla fall. 🙂

 3. Hehe, när jag var 10 år var jag i Egypten. Och sfinxen var inpackad i byggnadsställningar. Minns inte riktigt, men jag tror nog jag var lite besviken. Min senaste besvikelse var i augusti förra året, i Abkhazien där jag skulle fotografera ett ödehus i Sukhumi som är känd, där de nu inte ville visa upp den förstörde fasaden så det fanns en stor banderoll framför hela. Minns också att jag var smått irriterad i Dubrovnik där det på en vacker gammal fasad fanns en stor reklam för den kommande matfestivalen. Inte direkt renovering, men ändå. Oavsett, man får ju bara tuta och köra. Göra som ni, ta bilder av renoveringen, försöka göra en grej utav det liksom…

  • Gunilla Yourstone

   Tror nästa att man har bättre förmåga att ta sånna saker med ro, när man är barn. För då förstår man inte riktigt att man mest troligt aldrig kommer tillbaka och får en ny chans.
   Ja det är sant, reklamskyltar och banderoller är ju lika illa de. När de har en dåliga smaken att sätta upp sånt.

 4. Haha, ja alltså känner så bra igen mig i detta! Senast var vi Neuschwanstein i Füssen nu i höstas. Det magiska sagoslottet från alla bilder var inpackat i flera lager presenningar. Men ja, vi fixade bilder på samma sätt som du beskriver ovan och bra blev det 🙂 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Åh det som ser så fint ut. Då skulle jag ha blivit besviken. Tur att ni fixade fotona i alla fall.

 5. Detta händer alltså inte bara för oss?? Vi har råkat ut för detta flera gånger. Senast i somras var det Schloss Neuschwanstein som Malin har nämnt här ovan. Vi fick dock fina foton från utsikten ovanför slottet, inga presenningar åt det hållet. Även fotoobjektet Rakotzbron var renovering och vattennivån var rekordlåg i värmen, så det skulle bli svårt att få den perfekta spegelbilden. Detta fick vi reda på innan vi åkte dit, så vi bestämde att det får bli nåt annat år.

  • Gunilla Yourstone

   Nej det är ju lätt att tro det, att de aldrig händer andra eftersom alla är så duktiga på att kreativt dölja det tex på Instagram. Jag fick leta länge för att hitta bilder på tex kyrkan i St Petersburg där det syntes.

 6. Åh tack för det inlägget. Då glömmer jag tankarna på St Petersburg för de närmsta åren 😂 Bledkyrkan var ju inte så farligt ändå tack vare avståndet 😊

  • Gunilla Yourstone

   Nej i Bled-fallet är det ju inte bar kyrkan så är en sevärdhet, utan hela sjön, så det var egentligen inte så illa.
   Jag hade också tänkt åka till St Petersburg. Det känns så länge till 2025 bara, så vi får se hur jag gör.

 7. Angelica Au

  Första gången jag reste till Rom var Fontana di Trevi under renovering. Tömd på vatten och inpackad i presenningar. Ska erkänna att jag blev lite besviken. Men förra året var jag i Rom med familjen och då fick jag några bilder med min lilla dotter och fontänen. Det trixiga var då att överhuvudtaget komma nära nog att få en fin bild, trots hundratals turister. Det blev en del fixande med kameravinklar och beskärande av bilder. 😁
  I Venedig gick jag tex ut redan kl 7 på morgonen för att i lugn och ro kunna ströva omkring och få vackra bilder av broar, kanaler, byggnader och torg utan tusentals turister på markusplatsen. Man gör vad man kan för att få till de där perfekta bilderna. 😊

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är ju näta problem. Alla med-turister som står i vägen för den perfekta bilden. 🙂

 8. Min främsta ”merit” på det här området är nog Hawa Mahal, vindarnas palats i Jaipur. När vi kom dit var alla vita målningar övermålade av den rosa-röda färgen och hela fasaden täckt av rangliga byggnadsställningar i bambu. Där hade inga beskärningar i världen hjälpt så det var bara att se glad ut, fotografera det och köpa ett vykort och scanna in tillsammans med övriga bilder.

  • Gunilla Yourstone

   Nej vad tråkigt, det ser ut att vara en så vacker byggnad. Och kanske främsta anledningen också till att man åker dit?

 9. Haha, genialt innlegg. Tror de fleste av oss har vært borti dette. For min del har det i alle fall skjedd flere ganger at stedet som inspirerte meg til å dra til destinasjonen i det hele tatt, var under presenninger og stillas. Den gangen det var aller kjipest var vel da jeg hadde gått i en uke på pilegrimsvandring til Santiago de Compostela, og kirken, som jeg hadde gledet meg i mange år til å se, var dekt av stillas og presenning… Kjedelig, og dessverre svært lite man kan gjøre med saken annet enn å akseptere det (og booke en ny tur ved neste anledning 😉 ).

  • Gunilla Yourstone

   Ja det händer ju lite då och då. Man blir SÅ frustrerad, men efteråt kan det faktiskt vara lite kul. 🙂

 10. Peter T

  När jag var i Kapstaden ,så var linbanan upp till Tablemountain stängd pga renovering, så dit kom man inte, men det är bara att ta nya tag och resa dit igen 😃👍🏻

  • Gunilla Yourstone

   Det är synd, för utsikten därifrån är verkligen fantastisk. Men nästa gång kanske? 😉

 11. Marie Isaksson

  Vilket bra inlägg! Mitt-i-prick på känslan när vi besökte Jerusalem och kupolen på Klippmoskén var omringad av byggnadsställningar, Rialotobron i Venedig under presenning och nu i somras var det byggnadsställningar utanför St Sava-templet i Belgrad och inuti fick man endast besöka kryptan, då resten av kyrkan renoverades och var avspärrad med presenningar. Även om vi fotograferar och upplever atmosfären på plats, finns det en liten känsla av besvikelse över att inte kunna få de där helt perfekta bilderna. Stor igenkänning på ditt inlägg.

  • Gunilla Yourstone

   Ja visst är det tråkigt! Och nästan konstigt ofta dessa byggnader renoveras också.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *