Vad säger ni, är ni redo att förflytta er lite grann er ”under bältet” i dagens blogginlägg?

Nåväl då kör vi. För temat för dagen är toalett-minnen från resan.

Masai Mara

Året var 1998. Jag var med en grupp på safari i Masai Mara. Det var inte tal om några lyxlodger på denna resa, utan vi bodde ”inneboende” hos en masai-stam på deras marker. Några vanliga 3-manstält, en öppen eld för matlagningen. Och toan grävde man ett hål till när vi kom och satte upp en presenning runt hålet, så var den lilla detaljen klar.

Bara det att alla blev dåliga i magen ganska omgående. Det där hålet bakom presenningen blev snabbt allas vår favoritplats och en gång när jag oskyldigt närmade mig presenningen på den numera väl upptrampade stigen möttes jag av ett desperat skrik:
– Kom inte hit, håll avstånd!

Nairobi

Mer Afrika. För i Nairobi var det ordning på grejerna. Trevligt hotell, bra rum och förstås eget badrum. Om det inte vore för den där ödlan. Som liksom bodde inuti toastolen.

Sommarpalatset i Beijing

På sommarpalatset i Beijing fanns det ordentligt med faciliteter att tillgå. Toaletter med bås på långa rader. Toaletterna var förstås asian-style, d.v.s. hål i golvet där man satt på huk. Satt på huk var också det den stora kinesiska familjen i tre generationer gjorde. I varsitt bås, mitt emot varandra och med dörrarna öppna emellan. Varför pausa samtalet och umgänget, bara för att naturbehoven tränger sig på, liksom.

Själv stängde jag dörren.

Sommarpalatset

Hurghada

Charterresan till Hurghada begav sig 2006. Det var mina föräldrar som firade 40-årig bröllopsdag. Jag och syrran med familjer följde med. Lagom till heldagsutflykten till en eller annan ö, gick botten ur min mage. Bara att stanna hemma. Men min son på 4 år ville inte åka utan mamma och blev också kvar. Så någon gång där mitt på dagen måste jag ge mig ut i all-inclusive-anläggningen för att försöka beställa någon form av mat till honom.

Bara för att helt enkelt svimma av i entrén till restaurangen. Detta tilltag vållade hotellpersonalen en hel del huvudbry. Man kivades ett bra tag om rangordning och hämtade fler och fler högre chefer i tur och ordning och i allt högre rang, innan någon helt enkelt vågade ta hand om mig, få i mig lite vätska och ta mig till en doktor.

Pillren som skrevs ut används i Sverige till hästar (berättade min syster som är veterinär) och gjorde susen på direkten och med kraft. Inget pjoskande med mag-basilusker i Egypten inte.

Mer Kina

När jag skriver detta inser jag snabbt att de allra flesta spåren leder till Afrika eller Kina när man pratar magproblem och äckel-toaletter.

Under min första resa till Kina 1999, besökte vi spontant och på egen hand en restaurang i Hutongerna i Beijing. Trevlig mat, inga problem. Mätta och nöjda tackade vi för oss och avslutade med att låna toaletten.

Där inne mötte mig den mest vidriga synen någonsin. Avföring överallt. Blodiga mens-skydd fastkletade på väggarna. Ja… vi stannar där tror jag.

Och ja, nästa dag var vi förstås magsjuka.

Colombo, Sri Lanka

Vi öser på med fler djur. För på toan på vårt flygplatshotell utanför Colombo, Sri Lanka, bodde en så stor spindel att vi skippade duschen och ansåg oss tvungna att både ge den ett namn (Harriet) och debitera en tredjedel av rumspriset.

Magsjuk på flyget hem från Mexiko

På väg att lämna Atlanta

Det enda som inte får hända på en flygresa. Jodå det hände mig på väg hem från Mexiko. Händelsen är förärad med ett helt egen inlägg här.

Hong Kong afternoon tea

Men alla toalettminnen från resa är ju faktiskt inte så tokiga. På 103:e våningen på Ritz Carlton i Hong Kong serverar man inte bara ett fantastiskt Afternoon Tea med en kunglig utsikt. Man har också låtit damtoan få sin beskärda del av densamma. Voila, världens dyraste fastighetspriser, hela Hong Kongs inlopp för sina fötter och en gratis våtservett på det.

Staden. Var vore vi utan den?

Inlägget skrevs efter inspiration av bloggen ResaMedvetet.

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook för fler inlägg om toalettminnen och annat skoj från resor.

Tags

12 Comments

 1. Hehe, ett liknande inlägg har jag länge funderat på att skriva, det har ju trost allt blivit några minnen genom åren, både från Vitryssland, Pakistan, Turkiet, Japan, för inte att tala om Sverige!

 2. Mitt bästa toalettminne är definitivt också Ritz Carlton, Hong Kong.
  Har numera lite svårt klara ”hål i golvet-toaletter”.
  Vid rastplatserna längs motorvägen Bangkok-Huay Yang finns i princip bara sådana.
  Då blir det handikapptoa för mig!
  Toaletterna på IKEA här i Umeå är inte alltid så ”roliga” faktiskt.

  • Gunilla Yourstone

   Ja Ritz är svårslaget.
   Vet inte om jag besökt toaletterna på IKEA faktiskt. Fast de kanske är hårt belastade och då blir det ju sunkigt.

 3. Huff, ikke alle minner er like gode! Men det er heldigvis mye man kan le av i ettertid 🙂 Det har blitt noen minnerike toalettbesøk opp gjennom årene for min del også, og jeg har en kladd liggende med tanke på et eventuelt fremtidig blogginnlegg om dette. Får se om jeg gjør alvor av det etter hvert 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja allt blir ju till slut en rolig histora. 🙂
   Gör ett inlägg du också, ska bli kul att läsa.

 4. Äckliga och smutsiga toaletter är min stora skräck och jag skulle nog kunna hålla mig bra länge för att slippa besöka de flesta som du beskriver ovan. Man behöver ju inte ens åka utomlands, jag dödade en (i mitt tycke) gigantisk spindel på min mammas toalett nere i Småland häromdagen efter att jag insett att vi inte kunde avstå från att gå på toa under resten av besöket, ha ha) Mitt bästa toaminne däremot är när vi var i Chicago för några år sedan och bodde på 35:e våningen på Hard Rock Hotel. Från toaletten på vårt rum hade man en fantastisk utsikt rakt ner mot Millennium Park så då kunde man gärna sitta några minuter extra. 🙂

 5. Haha kul inlägg.. har aldrig haft inneboende ödla..men påväg från Bangkok till BanPhe i minivan typ utan fjädrar kom jag på att behovet nog inte var speciellt stort när en ca 4 dm ödla ockuperade hålet i golvet :-).. o i Patong sömndrucken mitt i natten var det en äcklug obestämd sak mitt på golvet i vårt badrum.. som en ca 15 cm svart daggmask med sugpropp i ena änden.. tror nån slags igel?

  Annat var det i Sydkorea, hotell Lotte Ulsan, där man kunde programmera värmning av sitsen o spolningar hit o dit..ett helt styrsystem typ :-).

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är kontraster när man reser… 🙂
   De där toa-programmen med spolning både här och dör finns i Japan också.

 6. Anneli

  Vi har det så förspänt i Sverige..
  Får minnesbilder av tågstationens ”toalett” i dåvarande Titograd 1980..🤮
  Ser fram emot ett inlägg med den vane resenärens bästa tips för att undvika magsjuka ..

  • Gunilla Yourstone

   Det var ju en bra ide på ett inlägg. Fast jag vet inte om jag är bäst direkt. Tycker att jag åker dit då och då ändå.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *