Ett hotellrum är ett hotellrum, är ett hotellrum. Pretty much i alla fall. Man har bott i några stycken vid det här laget. Vågar inte försöka räkna efter, men hundratals förstås. De flesta kommer jag ihåg också. Inte till namnet och så.

Men om någon säger Cavtat, så ser jag direkt lägenheten vi hyrde framför mig. De uråldriga sängarna, den långsmala balkongen i västerläge. Den söta kvinnan som bodde på undervåningen och hyrde ut till oss. För 11 år sedan.

Samma om någon råkar säga Kanazawa, Monterey eller Bukarest.

Men ändå. Ganska lika. Och överraskande funkis. De har i regel allt det man behöver ungefär. En säng som funkar bara bra. Någon stol kanske. Fönster. Kanske till och med balkong. Toalett och tvättställ. Kanske tv till och med. Inte för att jag behöver en. Men ändå.

Men två ting sticker ut. Kudden och duschen. Man tänker gång på gång att hur svårt kan det vara liksom. Att förse rummet med en bra kudde. Lagom stor, lagom fylld. Det är väl inte rocket science? Eller?

I stället hittar man en aldrig sinanden ström av helt galna kuddar på sina hotellrum.

Klassiska kuddtrauman

Som nu i Österrike. Gigantiska kuddar, jag skämtar inte om jag hävdar 1*1 meter! Men mycket bristfälligt fyllda med stoppning. Man få själv försöka knåda ihop en hållbar kudde någonstans i mitten. Sedan vaknar man mitt i natten av att allt glidit ut i det stora fodralet igen och man får börja om.

För hårda kuddar och för höga. Man vaknar med seriös nackspärr. Eller jättestora och hårdstoppade. Så att man får ligga längst ner på dem, med fötterna utanför sängen typ.

Eller bara alldeles för många. Upp till fem per person i rummet. Är det okej förresten att man slänger dem på golvet? Gör i alla fall vi.

Klassiska duschtrauman

Sen har vi alltså duscharna. Igen, ska det vara så svårt? Duschar som översvämmar hela badrummet, feldoserade golv, vattentemperaturer som plötsligt ändrar sig radikalt under pågående dusch. Kan vara både till iskallt och skållhett. För att inte tala om när det finns två separata kranar.

Ett vattentryck som bara lyckas pressa fram droppar när man står där med schampo i håret. De där takduscharna som lurar på en och när man minst anar det börjar spruta iskallt vatten. Eller kanske vred som handen bara slinter på när den är blöt eller intvålad. Som den ju gärna blir i en dusch?

Så fortsätter det i det oändliga.

Ofta när jag lämnar en ort, ett boende tänker jag för mig själv att det ska i alla fall bli skönt att slippa fippla runt med just denna dusch mer. Nästa kan inte gärna bli värre. Fast det blir den ju alltid, fast oftast på ett helt annat sätt.

Har jag en poäng eller sjåpar jag mig bara?

Tags

10 Comments

 1. Instämmer. Både kuddar och dusch är ett lotteri men varje gång jag möter en ”regndusch” (takdusch?) som framstår som ett varmt strilande sommarregn så blir jag alldeles varm i själen. Älskar!

  PS. Kan eventuellt ha slängt en och annan kudde på golvet jag också…

 2. Känner igen detta. Fast olika fungerande dushar kan jag leva med. Med kuddar är det värre. Har ibland med mig egen kudde. Jag har ofta undrat, är det så att olika människor och folk vill ha helt olika kuddar? Kanske är det så, det är nog mycket personligt.

  • Gunilla Yourstone

   Ja österrikarna kanske älskar sina enorma, men glest fyllda kuddar!? Eller så vet de bara inte om att det finns bättre? 🙂

 3. Gunilla Lindberg

  Bäddmadrasser! Varför har dom inte bäddmadrasser i Grekland? Tänker framför allt på hygienen…

  • Gunilla Yourstone

   Åh har de inte, länge sedan jag var i Grekland. Ja det känns ju lite ohygieniskt.

 4. Ann Beutler

  Haha nej du sjåpar dig inte. Helt klart ett lotteri..sometimes you win sometimes you don’t . Lite som med livet fast på ett annat sätt

 5. Håller helt med. Kan dock hantera de dåliga kuddarna bättre än duscharna. Vissa duschar är ju dessutom omöjligt att förstå hur man ska starta, speciellt i USA. Och lyckas man få igång dom så kommer aldrig vattnet där man vill att det ska komma, antingen rinner det ner i badkaret istället för ut i duschen eller så rinner det i regnduschen istället för i duschmunstycket eller tvärtom. 🙂 Nej, tacka vet jag duschen här hemma! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *