Att resa medelålders. Det kan vara svårt att erkänna för sig själv. Att man numera reser som en tant. Eller gubbe. Därför har vi skapat ett behändigt test, där man enkelt kan checka av läget och mäta in sig själv på medelåldersresenär-skalan. Och vi får förstås 10 rätt. Om någon nu undrade.

1. Din reseapoteks-necessär är större än din smink-dito

Jag brukar säga till Christofer att jag måste vara den person i världen som reser med flest piller utan att ens vara sjuk. Det tas med Alvedon. Och Ipren för säkerhets skull. Piller mot svälld mage (jodå det kommer alltid efter flygresa), melatonin inköpta på resor till länder där dessa är receptfria, används mot jetlag. Magnesium och järn. Osv.

Mitt reseapotek är egentligen bara överträffat av Christofer. Som däremot har goda skäl.

Medan sminknecessären inte ens finns. Det är en mascara medstoppad någonstans bara.

2. Du dricker drinkar före middagen i stället för efter

Inget nattskrotande. Bara solnedgångs- och eftermiddagsdrinkar. På natten ligger man ju snyggt och propert nedbäddad i sin hotellsäng.

resa medelålders
I god tid före middag

3. Skriver ”tyst rum” under rubriken särskilda önskemål i hotellbokningen

Och går ner och klagar i receptionen om bandet i baren spelar till 23:30.

4. Handväska i stället för rygga

Det fanns en tid när man reste med en dagsutflykts-rygga som enda accessoar. Den stoppades full med praktiska pryttlar som vattenflaska, solglasögon och annat som behövdes på dagar och kvällar under resan.
Men plötsligt funkar inte det riktigt längre. Man har börjat smyga med en handväska också i packningen. Som används flitigare och flitigare på plats på resmålet. Vansinnigt opraktiskt när man ska klättra upp i otillgängliga raviner som man helt plötsligt hittar och på alla andra äventyr också. Tant-varning helt klart.

Handväskan med, ett säkert tecken på att jag börjat resa medelålders

5. Betalar för ett dyrare flyg med bättre ankomst- och avgångstider

När blev avgångstider viktigare än priset? Jo, just nu faktiskt. Vi har precis börjat värdera att vara pigg och fräsch på resan högre än priset. De där härliga biljetterna som nästan är gratis men har avgångstid 03:40 göre sig inte besvär längre.

6. Strandklänning

Du har köpt din första strandklänning. Att vandra runt i, på stranden och i närheten av stranden. För att gå omkring bara i bikinin som du alltid gjorde förut känns plötsligt omöjligt.

7. Att boka boende utan privat badrum är otänkbart

Är det ens samma person? Som på 90-talet glatt bokade dorms med 10 våningssängar i varje rum. Som på 2000-talet tyckte att vandrarhem med toa i korridoren, eller till och med fjällstugor med utedass i busken, var helt funkis. Nu har du redan fått svettningar i veckor inför Lapplandsresan då det enda boendet som gick att få tag på i Gällivare två nätter var med gemensamt badrum.

Då: ja Nu: NEJ!

8. Du oroar dig i förväg för att du ska få en dåligt plats på flyget så att du inte kan sova

Förut fick man en plats på flyget. Det var först vid boardring man såg om det var fönster, mitt, eller gång. Man satt sig där, somnade och var plötsligt framme. Nu nojjar man över benutrymme, möjlighet att fälla sätet och andra trivialiteter i veckor innan flighten. Det händer till och med att man betalar extra för rätt säte.

9. Letar efter dyra restauranger på Tripadvisor, i stället för billiga

En gång i tiden ville man alltid äta så billigt som möjligt. För att hålla sig vid liv medan man gjorde alla andra roliga saker på resa. Men plötsligt har maten blivit huvudsaken. Nu händer det till och med att man letar efter det dyraste och finaste stället att äta på resmålet. Och det med bäst utsikt.

resa medelålders
Inte billigast, för vi har börjat resa medelålders

10. Busvisslingarna har upphört

På 90-talet upphörde verksamheten på byggena i New York när jag och syrran promenerade förbi. I Grekland fick varenda kamaki  bråda dagar. Men plötsligt har the locals för länge sedan slutat busvissla efter dig, utan kallar dig för Mam och har börjat hjälpa dig över gatan.

Läs också: 10 tecken på att du rest lite väl mycket den senaste tiden

Reser du också medelålders? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook för fler igenkännande tester.

 

Tags

27 Comments

 1. Ha ha ha, mycket hög igenkänning.

 2. Happy to say – inte riktigt där på alla fronter än, trots att jag fyllt 50 i sommar 😎. Men halvvägs ☺️.

 3. Eftersom jag sedan sju år icke flyger, så faller dessa, liksom att jag är man, så fallet sminket. Men i övrigt stämmer mycket. Ganska kul idé, måste fundera på samma sak. En sak, när jag båtluffade var parkbänk på akterdäck en lyxbostäd. Numera är det hytt med sängar på golvet, egen dusch och toa som gäller.

  • Gunilla Yourstone

   Man för skriva om dem lite så att de passar.
   Det fanns defintivt fördelar med att vara ung och nöja sig med lite och klara det mesta.
   Men vad gör man. Man blir äldre. 🙂

 4. Vad glad jag blir! Vid 65 års ålder kan jag bara svara JA på fyra påståenden.
  Sedan har apoteksneccessären alltid varit större än smink -dito och min dagsryggsäck får de aldrig av mig (även om en handväska ibland finns med i packningen)

 5. emolis

  Hög igenkänning på många av punkterna 🙂 T ex övernattar vi nu i Singapore på vår resa till Bali istället för att flyga ”direkt”, däremot sa mannen stopp när jag ville boka en transfer från flygplatsen, tyckte gott vi kunde åka tunnelbana. Vi får väl se om han ångrar sig när vi är framme efter ett dygns resande… Däremot förvånar jag mig själv genom att numera gärna boka vandrarhem/hostels med toa/badrum i korridoren. Tycker det är härlig stämning på denna typ av boende (kan det kanske vara en ålderskris?) 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ålderskris, hehe. 🙂
   Vist är det mysigt med sånna ställen. Det kan jag verkligen tycka. Ända tills jag faktiskt ska bo där. 🙂

 6. FREEDOMtravel

  Jag har inte ens någon sminkväska haha, vad betyder det …? (Fast det hade jag iofs inte när jag var yngre heller.) Känner igen mig i flera saker (nej, sovsal är väl inte lika lockande längre …) även om jag fortfarande gillar ryggsäcken 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Jag hade en sminknecessär i ungdomen, men som sagt, inte längre.
   Rygga är bra. 🙂

 7. Att jag som 22-åring kan pricka av 7/10 punkter-vad säger det? 🙂

  • Sandra

   Så underbart. Jag tar alltid med mig mascara, används den? Nej. Passar in på alla punkter och vi är jämngamla. Så igenkännande. Föredrar fördrink men barnen vill ha drink( alkofri) efter maten då det är coolare. Ålderstecken absolut. Var sak har sin tid, eller? 🌸🤔

   • Gunilla Yourstone

    Ja det är väl så. Var sak har sin tid. Om 20 år sitter man väl på ett kryssningsfartyg. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, ålder är relativt. 🙂

 8. Sandra

  Har varit på två kryssningar! Döm om min förvåning då det var blandade åldrar och många nykära 30 åringar. ( Karibien ena gången och förenade arabemiraten andra)

 9. 🤣😀😂🤣 Du har verkligen hittat de små förändringarna som smyger sig på efter hand. Själv är jag född -63 och känner igen mig på varje punkt! Rolig fundering och fyndigt skrivet👏👏👏👏
  Hälsningar från kollegan Eva på http://Www.evas-restips.se

 10. Instämmer med nästan alla punkter. Jag har inte börjat begära tysta rum ännu (men brukar oftast ha turen att få det ändå). Oroar mig över platsen på flyget men inte för att jag vill sova utan för att jag har problem med benet (också ett ålderstecken förstås) och när det gäller tidigare flighter så kan jag fortfarande gå upp tidigt för att spara pengar men vi upptäckte senast vi gjorde det att det inte funkar lika bra för vår son så måste kanske boka flyg med rimligare tider framöver för att han inte ska vara sur hela dagen. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Det är ju skönt för alla att åka bra tider. Just nu med Christofer känns det som en nödvändighet.

 11. 100% igenkänning. Minns de där sovsalarna med 10-15 sängar i Kina på 80-talet. Skabbiga lakan med hårstrån från hur många människor som helst. Men billigt var det!

 12. Susanne

  Ha, ha här känner man igen sig😅

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *