Vi är ju lite konservativa när det gäller sånt här. Gillar inte lågprisbolagen något vidare alls faktiskt. Betala-extra-trenden hos flygbolagen gör oss lite gnälliga och allmänt bittra.

-Bättre var det förr och Ryanair ska vi minsann bojkotta, så det så!

Nu har vi bokat en biljett med KLM Stockholm-Havanna, Cancun-Stockholm med utresa till nyår. Billigt värre var det och det tycker vi ju om fast vi inte gillar lågprisbolagen. 6500kr/pers när alla andra biljetter till Karibien gick på 10.000kr under samma period.

För ett tag sedan gick jag in och kollade lite på vår resa på KLM´s hemsida. Och (hjärtat gör ett extra skutt där inne i bröstkorgen) vi flyger med ett 2+4+2 plan för första gången på åratal. Nu för tiden blir det mest bara 3+3+3 på långflygningarna, vilket medför att en av oss (jo det är alltid jag som offrar mig) måste inta mittensäte. Att få göra hela den 10,5 timmar långa Amsterdam-Havanna-resan med två enkla säten vid fönster+gång utan andra personer inblandade innanför eller utanför känns som en dröm.

Men nu kommer det. Att reservera ett särskilt säte kostar 199 kr/person OCH flight. Vi är 2 personer och har 5 flighter totalt på denna resa. Det skulle bli 2000 kr extra om vi valde säten för samtliga flighter. Och då har vi inte ens valt till några bättre säten, utan bara vanliga standard ekonomi.

platsbokning på flyget

Lite tappa-glasstruten-i-backen-en-het-sommardag-varning på den va?

Vi tycker verkligen inte att det är vettigt att KLM ska ta betalt bara för att boka ett standardsäte. Å andra sidan vill vi verkligen sitta vid fönster. När man kollar på inflygningen ser man dessutom att vi, med en gnutta tur, kommer att flyga in med Florida-keys utanför fönstret till höger. I solnedgång.

Saken är avgjord. Vi sväljer stoltheten och betalar 398 kr för sätena 38H och J (långt bak brukar vara lugnt och fint) Amsterdam-Havanna. Hemvägen tänker vi liks bara sova, så det får vara.

Läs också: Vilka är de bästa platserna på flyget och hur lägger man beslag på dem?

 

platsbokning på flyget

Hur skulle ni ha gjort. Bokat säten eller struntat i det?

platsbokning på flyget

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resefunderingar i ditt flöde.

 

Tags

12 Comments

 1. Jag flyger rätt ofta med KLM och gillar heller inte att man måste betala för standardsäten på långflygningar. Samtidigt är ju inte KLM det enda flygbolaget som har det så och i slutändan så kanske det betyder billigare biljetter för de som inte bryr sig om att förboka plats vid bokning och kan tänka sig att göra det vid check in istället. Själv så bokar jag plats ibland och ibland inte. Det beror lite på hur lång flygningen är och om det är känns värt pengarna för just den flygresan. Men när jag flyger 2-4-2 och reser tillsammans med Kenny, då förbokar vi gärna en rad med 2 platser så länge det inte kostar allt för mycket.

  • Gunilla Yourstone

   Jag vet faktiskt inte om ja flugit KLM förut? I så fall ett gäng år sedan. Har i alla fall aldrig betalat förut, så detta var premiären. 🙂
   SÅ skönt med en 2:a vid fönstret när man är just 2.

 2. Marina

  Jag brukar väldigt sällan förboka, fast det blir troligen annorlunda om man reser som familj med barn. Mig spelar det ju ingen större roll var jag sitter… i alla fall om det handlar om kortre flygningar. Om jag skulle göra en långflygning ensam och hamnade i dilemmat boka eller inte kanske jag skulle göra det bara för att garanterat slippa en ”mellanplats”. Det skulle troligen vara värt pengarna.

  • Gunilla Yourstone

   Denna gånga är det bara jag och Christofer som reser. Om barnen hade varit med hade det varit ännu större anledning att betala för bokning. Håller med kortflygning spelar ingen roll. Ju längre flygtid desto trevligare att garantera sig en ok plats.

 3. emolis

  Vi har aldrig förbokat säten. Tycker det är hutlöst dyrt! Nu har vi iof nästan alltid flugit med minst 2-3 barn/ungdomar och då har vi ändå alltid fått säten bredvid/nära varandra. En gång med Lufthansa (A380) blev vi lite utspridda men snälla medpassagerare hjälpte oss (ville väl inte ansvara för våra barn :)) Blir säkert annorlunda nu när barnen börjar troppa av en efter en… Jag är ju lite flygrädd så på långflygningar kan jag ju behöva min man att knipa tag i vid turbulens 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Vi har faktiskt aldrig hamnat på en (lång-)flight förut där man varit tvungen att betala. Men det kommer säkert att bli vanligare och vanligare.

 4. Jag gillar inte heller att man måste betala och på korta flygningar, dvs inom Europa, så betalar jag aldrig för speciella säten, däremot kastar jag mig över online-incheckningen 24 timmar innan avgång och ser till att gratis välja så bra säten som möjligt. Däremot har jag på senare år, sedan SAS införde betalning för förbokning av platser, betalat för förbokade platser på resor till USA, trots att smålänningen i mig protesterar vilt. På så långa flighter vill jag vara säker på att familjen sitter så bra som möjligt och helst alla tre tillsammans.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är ju det där att man vill ha bra säten och absolut sitta tillsammans om man är en familj. Vore barnen med skulle jag oroa mig i flera veckor innan om jag inte kunde påverka platsen. Fast betala extra, det känns ju bara grisigt av flygbolagen att ta betalt för det.

  • Erik Lindholm

   Vi reser med Tui i februari och insåg att när onlineincheckning öppnas 48 timmar före avfärd har möjligheten att byta plats stängts! Så försöker man tvinga alla att betala med hotet att vi inte får sitta bredvid varandra. Krämarmentalitet!

  • Jag är så illa tvungen att betala dyrt för platser på planet. Min son får panikångestattacker i flygplan så jag kan inte ta risken att vi inte får sitta bredvid varandra. Han skakar i minst ett par timmar. Sen är han över 1.90 så om det bara är möjligt försöker vi få benutrymme också, men han kan inte sitta vid nödutgången. Charterflyg blir dyra när man måste betala extra för platser.

   • Gunilla Yourstone

    Funderar på om det inte faller under något diskrimineringslagstiftning att behöva betala extra för sittplatsen vid funktionshinder eller sjukdomstillstånd? Tror jag ska prova den någon gång om jag orkar.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *