Det allra viktigaste är ju att man är ombord, får ett säte och kommer fram till slutdestinationen. Försöker man intala sig de där gångerna när man är seatad komplett åt h-vete. Bredvid en ensam mamma med två små barn, på mittensäte mellan två bastanta gentlemän, varav den ena inte direkt doftar nyponros. Eller när man hamnar på ett säte som inte går att fälla.

Stolsgrannarna är förstås alltid lite av ett lotteri, men i övrigt kan man faktiskt påverka ganska mycket vart man ska sitta på planet.

Säte väljer man förstås i förväg på nätet, antingen direkt när man bokar biljetter eller i alla fall i god tid innan. Väl vid incheckningsdisken brukar möjligheterna att påverka sittplatsen vara ganska begränsade.

Var i planet är bäst att sitta?

Om vi har ett anslutningsflyg eller på annat sätt en tid att passa, brukar vi försöka placera oss långt fram i flygplanet. Om flighten blir försenad kan det i värsta fall vara det som avgör om man hinner med sin anslutning eller inte.

Om man inte har någon tid att passa, är däremot oftast en plats långt bak i planet att föredra. Om det skulle visa sig att flighten inte blir fullsatt, är det i regel här som det finns tomma säten att bre ut sig lite extra på.

Några fler tips vad gäller att välja säte

 • Sätesraden längst fram i varje sektion har mer benutrymme. Här får man å andra sidan inte ha handbagaget på golvet. Här placeras oftast familjer med små barn, så uppskattar man inte barnskrik kan dessa platser vara riktiga nitlotter.
  Vi brukar inte välja denna sektion själva när vi reser.
 • Raden längst bak i varje sektion kan vara begränsad vad gäller att fälla sätet. Ingen höjdare på nattflyg.
 • Både raderna längst fram och längst bak i varje sektion kan störas av toalettköerna.
 • Nödutgångarna har mer benutrymme, men man får inte ha handbagaget på golvet och man får ofta en extra säkerhetsinstruktion av flygvärdinnorna, vad som ska göras i händelse av att nödutgångarna måste användas.
  Dessutom kostar dessa platser numera ofta extra.

Fönster- eller mittsektion?

2+4+2-planlösning är det optimala när man reser två personer. Då väljer vi alltid en 2:a vid fönstret.
Men oftare och oftare hamnar vi på 3+3+3-plan. Om man då väljer fönster-sektionen hamnar man ju antingen så att någon sitter innanför och då och då måste ut, eller så att någon sitter utanför en och måste störas när man själv vill ut.
Då föredrar vi faktiskt mittsektionen där vi slipper ha någon innanför eller utanför oss.

Seatguru

Den som vill ha fler initierade sätesvals-tips för just det flygplan man ska åka, kan gå in på sajten Seatguru. Via sitt flightnummer kan man här se en planlösning över flygplanet samt sätes-recensioner på samtliga säten i planet. Här varnas man omsorgsfullt för om det finns begränsningar i bagageutrymmet eller i möjligheter att fälla ryggstödet.

Vårt fiffiga specialtricks

När vi flyger 3+3+3 har vi ett litet specialtricks som ibland funkar, ibland inte. Vi bokar mittensektionen, ganska långt bak i planet, men varsitt gångsäte med en tom plats emellan. Ibland kommer något och ska sitta på det sätet och då erbjuder vi helt enkelt hen en av våra gångplatser i stället.
Men en mittenplats mellan två okända människor är inte populärt. Så om planet inte är fullsatt, händer det ibland att ingen kommer och vi får ett extra säte och lite mer utrymme på köpet.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

 

18 Comments

 1. Jag kör också på special tricket om man får boka. Annars är det bara att de dem vid gaten när alla har fått sina platser om man kan få ngn bättre plats, också ett bra tips för oftast är främre raderna blockade till barnfamiljer om de ska ha baby basinett och har de ingen sådan bokning är de fria så får man dem 🙂

 2. Min man och jag brukar vid långflygningar boka varsin ytterplats mittemot varandra över gången. Jag vill ha lätt att kunna resa på mig och vi är ändå tillräckligt nära varandra för att kunna kommunicera. Är det ett plan där man sitter 2+4+2 så bokar vi förstås en 2a.

 3. emolis

  Vi bokar aldrig sittplatser, är helt enkelt för snåla 🙂 Men har än så länge nästan alltid fått sitta åtminstone bredvid någon familjemedlem, oftast alla på en rad. Fungerar bra så länge vi flyger med barn antar jag.

 4. Det där sista tricket var ju toppenbra. Har jag aldrig tänkt på. Bra tips!

  Kram Lena

 5. Jag tycker att nödutgångarna är värst. Visst får man mer benutrymme, men jag avskyr att inte få ha mitt bagage. Flera gånger när vi hamnat där har utsikten utanför fönstret varit FANTASTISK, men jag har ju inte tillgång till kameran eftersom jag sitter just där …

  • gunilla yourstone

   Jag gillar också att ha handbagaget med mig på golvet, i alla fall på dagflyg. När det är nattflyg och sovaläge vill jag stoppa bort väskan på hyllan.

 6. Ja jag gjorde iallafall bort mig på GOT-CPH när jag åkte till Aten i tisdags..bokade 9C (alltid gång för mig när jag reser själv..) vid nödutgång bara 2 stolar kostade inte extra..bra benutrymme visst.. men ungefär hälften så breda som sätena runtomkring..klart nerköp att sitta o gnugga axlarna med den bredvid…

  • gunilla yourstone

   Tur att det inte var så långt i alla fall, så att det inte var en 12-timmars-flygning! 🙂

 7. Christer

  Köper alltid bättre benutrymme pga..
  Är 191cm lång

 8. Jag brukar Youtube:a de aktuella flighterna för att samla ytterligare information om dem. Det var bland annat så jag upptäckte att rad 34 på Norwegians Dreamliner till LA inte hade fönsterplats, något som först inte framgick på SeatGuru (eller så kollade jag slarvigt).

  • gunilla yourstone

   Det var illa, Seatguru brukar ju annars vara duktiga på sånt. Men även solen har sina fläckar. 🙂

 9. ann beutler

  Om vi inte har bokat platser så frågar jag vid incheckningen, om det finns plats vid nödutgången. Har ett krångligt hö ben, som gör att jag föredrar det benutrymmet. Och jag säger det som skäl. Har gått bra många ggr
  Ett annat tips är att när du är på plats i planet och alla är på sina platser, kolla runt och se om det finns ngr lediga säten i rad. När du får lov att lossa bältet, byt raskt plats. Mkt bra på långflygningar att kunna ligga ner

  • gunilla yourstone

   Vi brukar också försöka sno hela rader längst bak. Man sover kanonbra! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *