Vi tycker att vi för det mesta brukar ha ganska bra flyt med våra flighter. Det är klart att det hänt att man blivit någon timme försenad ibland, men i det stora hela brukar vi komma fram ungefär när det är tänkt.

I somras på väg hem från Kroatien var det dock dags. Vi flög Split-Frankfurt-Stockholm-Umeå och väl ombord på den sista flighten till Umeå, visade det sig att det var ett fel på flygplanet och alla passagerarna fick kliva av igen. Vi fick övernattning på ett SAS-hotell en bit bort från Arlanda och efter tillsägelse även en matvoucher på 150 kr per person.

Denna händelse ledde till att vi fick anledning att läsa på lite om vad som gäller och vilken rätt till ersättning man har vi flygförseningar.

Vems regler gäller?

EU har gemensamma regler för flygförseningar för alla flighter som utgår från en flygplats inom EU, samt för alla flighter utförda av ett bolag inom EU, som går in till en flygplats i EU.

Vid övriga flighter gäller flygbolagets egna regler.

Ersättning vid försenat flyg

Det här räknas som en försening

Enligt EU:s regler är det en försening om flygningen fördröjs med minst:

 • två timmar vid alla flygningar på högst 1 500 kilometer
 • tre timmar vid alla flygningar inom EU längre än 1 500 kilometer och vid alla övriga flygningar på mellan 1 500 och 3 500 kilometer
 • fyra timmar vid alla flygningar som inte omfattas av föregående punkter.

Vad har man rätt till enligt EU´s regler?

Om förseningen omfattar en natt, har du rätt till en övernattning. Du har även rätt till en rimlig ersättning för mat. Dessutom har du rätt till ersättning för utgifter som har en direkt koppling till förseningen, tex, förlorad arbetsinkomst.

En försening på mer än 3 timmar ger dessutom rätt till följade ersättning från flygbolaget:

 • 250 euro för alla flygningar på högst 1 500 kilometer.
 • 400 euro för alla flygningar inom EU längre än 1 500 kilometer och för alla övriga flygningar som är mellan 1 500 och 3 500 kilometer långa.
 • 600 euro för alla övriga flygningar som omfattas av EU:s regler.

Man måste dock själv ansöka om beloppet hos flygbolaget, det är inget som betalas ut automatiskt.

Ersättning vid försenat flyg

Ersättning från kort-företagen

Om resan är betald med ett Visa eller Mastercard kan man även få ersättning från den försäkring som finns kopplad till kortet. Vilkoren för försäkringen skiljer förstås beroende på vilket kort du har och vilken bank.

Vår resa betalades med Handelsbankens Allkort Mastercard och via den försäkringen fick vi 1300 kr/person.

Ersättning från hemförsäkringen

Dessutom kan man få ersättning via hemförsäkringen. Vi har Länsförsäkringar och fick ut 1000 kr/person därifrån.

Sammafattning ersättningar

Sammanfattningsvis, detta var alltså de ersättnignar vi fick per person:

Pris för hela resan Umeå-Split t.o.r: 3287 kr

Ersättning av SAS enligt EU´s regler: 2350 kr

Ersättning Handelsbanken: 1300 kr

Ersättning Länsförsäkringar: 1000 kr

Sammanfattningsvis en ganska bra affär ändå, även om vi inte var speciellt lyckliga när det hände.

Ersättning vid försenat flyg
Inte roligt att få kliva av planet igen.

Välkommen att följa 4000mil.se på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

11 Comments

 1. Vid vår resa till Gran Canaria i november blev vi försenade 14 timmar p g a snöstorm (vid utresan). Hotellrummen på området tog slut blixtsnabbt och vi vågade inte ge oss iväg längre eftersom det var så fruktansvärt dåligt väglag. Det blev en natt på golvet på Arlanda, hehe. Check på den, liksom…

  Ersättningarna, precis som du beskriver ovan, täckte hela kostnaden för resan inkl hotell (fem nätter). Som du säger, trist när det händer, men trevligt med ersättning!

  Ha en fortsatt fin helg!

  Kram Lena

  • gunilla yourstone

   Oj vad jobbigt att sova på Arlanda. I somras under SAS-strejken, var det många som sov på Arlanda också har jag för mig. Men, efteråt blir allt sånt där till roliga historier.
   Tack det samma, trevlig helg! 🙂

 2. Skrev ett liknande inlägg i höstas när vårt plan blev 8 h försenat. Vi missade nästan en hel dag på vårt resmål men fick matvouchers 15 e på flygplatsen och sedan 400 e i ersättning när vi kom hem + ytterligare 50 e för mat och dryck då de 15 e för mat inte räckte långt. Surt när det hände som sagt, men de 400 e gick till en ny resa så i slutänden kändes det inte så farligt! 🙂

  • gunilla yourstone

   Håller med, tråkigt när det händer, helt ok att få pengar till ny resa dock! ?

 3. Marina

  Ett mycket bra inlägg! Det är tyvärr något man ofta glömmer bort, just det där att man har rätt till ersättning vid förseningar. Jag har blivit expert på att söka sådan från SJ, även om de nu har sänkt sin förseningsersättning betydligt (kan kanske vara ”på förekommen anledning”)

  • gunilla yourstone

   Ja har man väl tagit reda på fakta och börjat söka ersättningar så går det av bara farten sen. Den är den där första gången när man måste ta reda på allt som är besvärlig.

 4. Carina

  Får man inte rätt mot flygbolaget angående bagage och annat som förstört semestern så kan man altid vänd sig till ARN ( allmänna reklamation nämnden och se om dom tar upp ens fall gentemot flygbolaget.

  • gunilla yourstone

   Ja det är sant, det är ju en viktig poäng att man kan gå vidare om flygbolaget inte betalar ut det de ska.

 5. Pingback: När planet är försenat – Vi testar en firma som hjälper till att få ersättning - Ladies Abroad

 6. Hanna S.

  Superbra tips! Hade ingen aning om det med ersättning från kort-företagen. Vill passa på att tipsa om http://www.svenskflyghjalp.se som jag använde sist jag flög och blev försenad. Har stridit med flygbolag förut och orkade inte göra det igen så jag tog hjälp av dem och det var supersmidigt. Bra för de som inte orkar sköta pappersarbetet själv!

  • Gunilla Yourstone

   Det finns mycket som jag är för slö för att sköta själv! 🙂 Fast detta var rätt enkelt ändå att fixa på egen hand.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *