En långflygning kan vara både himmel och helvete. På nattflyget till Seychellerna var planet bara halvfullt och vi kunde sträcka ut oss över varsin 3-sätesrad och sova som barn hela vägen ner. På hemväg från Hong Kong satt jag på mittensäte och kivades om armstödet med en kraftig manspreadande engelsman hela vägen.

Ibland sitter man mitt i planet med ingen utsikt alls, ibland vid fönster med förstklassig utsikt över Himalaya, Indiska oceanen eller solnedgången.

underhålla sig på en långflygning

Om flygningen blir en skön avslappning eller en lång pina är ju annars väldigt upp till en själv också, om man tar tillvara tiden och slappnar av eller om man bara ”sitter av” den.

Det här är våra bästa tips till att underhålla sig själv på långflygningen och vad du behöver ta med för att flygresan ska bli ett nöje.

1. Sova – med bästa nackkudden

Absolut bästa sättet att fördriva en långflygning är förstås att sova sig igenom den. Ta ett nattflyg, ät middagen som serveras och somna in. Vårt bästa tips är nackkudden Evolution pillow som är bättre än allt annat vi provat, vi sov nonstop hela natten nu senast till och från Kapstaden.

underhålla sig på en långflygning

2. Den gamla hederliga pappersboken

En alltmer sällsynt raritet på flygplanen så väl som i andra sammanhang. Pappersboken får du använda även under start och landning, den får aldrig slut på batteri och om du somnar mitt i går det blixtsnabbt att hitta igen var du var någonstans. Den räcker också väldigt länge, i allmänhet hela flygresan.

En lång flygresa är verkligen det perfekta tillfället att läsa en sån där riktigt, riktigt, bra bok. Massor med tid att uppslukas och sträckläsa i fred. Om det kommer ut något nytt av en favoritförfattare, brukar jag ofta spara den till nästa resa för att kunna njuta ostört.

Perfekta pappersböcker för resan:
Cirkeln av Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg
De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg
I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början av Christian Gidlund
Mellan sommarens längtan och vinterns köld av Leif GW Persson

underhålla sig på en långflygning

3. Lyssna på poddar

Det finns så sjukt många bra poddar, frågan är bara när man ska ha tid att lyssna på dem allihop? En lång flygresa är det perfekta tillfället. Favoriter för oss är t.ex. P3 och P1 dokumentär, men även SR´s Spanarna kan ju vara hysteriskt roligt.

Här gäller det ju förstås att vara förberedd med alla smaskiga poddar nerladdade och klara innan avfärd.

Tips på några riktigt bra dokumentär-poddar:

Svart Lucia

Mordet på Fadime

Gottrörakraschen (för den inte ett dugg flygrädde)

4. Film

Film förstås, behöver vi ens nämna det? Alla flygbolag har ju superbra underhållningssystem, men ibland plockar vi med egna filmer på iPaden, om man vill vara säker på att kunna se en viss film, eller har en svenska film man vill se.

5. Samtala

Mitt i alla underhållningsystem och egna appar på telefonen är det lätt att glömma bort den bästa underhållningen av dem alla, nämligen att passa på att umgås och prata med den man resa med, eller varför inte främlingen på sätet bredvid (nä inte han med manspreaden förstås, men annars…)

Hur brukar du underhålla dig på långflygningen?

Läs också om vad vi restar oss på hos våra medresenärer på flyget här.

underhålla sig på en långflygning

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

12 Comments

 1. Marina

  Ja, det är väl på ungefär samma vis. Jag har lite svårt att sova så det brukar bli de andra alternativen. Utom det sista. Jag är väldigt asocial när jag flyger långt. Vill mest vara ifred, men det är något jag ”utvecklat” allteftersom långreseflygningarna blivit fler.

  • gunilla yourstone

   Ärligt talat är jag också mycket så att jag gillar att vara ifred! 😊

 2. Äta, sova, vila, jobba, läsa, prata, se på film och koppla av brukar jag göra. Älskar långflygningar.

  • gunilla yourstone

   Ah, du tillhör den gruppen som älskar långflygningar. Jag brukade hata dem, men trivs bättre och bättre ju fler jag gör.

 3. Äta, sova, se en film, sova, äta, sova, framme. 😉
  Flygplan har bättre effekt än sömnpiller på mig, så oftast har jag somnat redan innan start. Senaste resan nu hade jag även en nackkudde som var så sjukt bra. Så sov jag mycket innan blev det ännu mer söm med den.

  • gunilla yourstone

   En bra nackkudde gör verkligen underverk, kommer alltid att ha med min nya från och med nu.

 4. Travelsis_

  Jag ääälskar att flyga, speciellt när resan ligger framför mig. Om jag reser själv/med annan vuxen så läser jag gärna en bok, sover, äter och babblar med reskompisen. Men om barnen är med 2, 10 och 13 år, så blir det jonglera med iPad, åksjuketabletter, kräkpåse, spel, pixiböcker och en massa våtservetter. /Pernilla

  • gunilla yourstone

   Ja det är ju också underhållning förstås, att jonglera med barnen och deras grejer. 🙂
   Jag undvek att flyga så mycket med barnen när de var små, nu är de ju helt självgående på flygresan.

 5. hammer

  supa

 6. Ann Beutler

  Väljer gärna nattflygning..tar sömntablett och sover. Dagflygningning är det film, läsa och spela kort som gäller

  • Gunilla Yourstone

   Skulle göra ta sömntabletter och sova bort alltihop, men är samtidigt lite rädd för det. Känns lite olustigt att liksom inte vara ”redig” bland folk och så?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *