En liten guide till Zanzibar. Vag som kan vara bra att känna till och en liten palör. Bland annat.

Förberedelser

Zanzibar är aningen mer komplicerat än standard-resmålet. Det duger inte att dyka upp på Arlanda med pass och resväska bara. Man måste planera lite tidigare än så, för visum, vaccinationer etc.

Läs våra tips om vad man måste ha koll på innan man reser till Zanzibar här.

Ta sig dit

Till Zanzibar reser man med en eller två mellanlandningar i Europa, Mellanöstern eller Afrika. Exempelvis flyger Turkish Airlines, Kenya Airways och Qatar Airways hit.

Vilka kläder ska man packa?

Guide till Zanzibar

Zanzibar har ett tropiskt klimat och håller nära 30 grader året om. Dock, Zanzibar är muslimskt, med de klädkoder som följer av detta. Som kvinna bör man utanför hotellets poolområde och stranden tänka på att skyla sig hyfsat om man vill respektera kulturen. På vårt hotell i Stone Town hade man till och med satt upp en skylt om hur man förväntade sig att gästerna skulle klä sig.

Sedan har vi detta med myggen. Kvällstid blir man formligen uppäten av myggen. Fick vi erfara vår första kväll, då våra resväskor (och därmed också myggmedel) kamperade på Nairobis flygplats.

På östkusten blåste det dessutom upp ganska kraftigt på kvällarna, åtminstone i januari när vi var där. Att plocka med något par långbyxor för kvällsbruk hade därför inte alls varit fel. För att freda sig mot myggen.

Badskor behöver man, speciellt på östkusten finns det gott om sjöborrar på havsbotten.

Priser

P1090570

För 1000 kr/natt bor man bra på Zanzibar. Det går att komma billigare undan också om man har lite lägre krav.
Massor av boenden på Zanzibar hittar du här.

En varmrätt kostar från 70 kr och uppåt.

En öl kostar 25-50 kr.

Taxi är förhållandevis dyrt. En taxi från flygplatsen till Michamvi eller Jambiani kostar 70 dollar.

Mat

På Zanzibar finns förstås gott om de vanliga ”universella” alternativen. Alla hotell vi bor på har pizza, pasta och burgare på menyn.

Vi tyckte dock att det var roligare med den lokala maten och åt mycket olika currys, ibland med ris och ibland med den lokala brödet, chapati.

P1090464

I Stone Town provade vi en biff- och banan-curry. Det visade sig att bananerna i denna rätt var en slags ”matbananer” som till smak och konsistens påminde väldigt mycket om potatis!

Förstås är Zanzibar också rätt ställe för den som gillar seafood.

Var ska man bo på Zanzibar?

Vi kan inte nog betona att vi tycker att man ska bo runt på lite olika platser på ön. Gärna både nordvästra delen och den sydöstra, då de skiljer sig ganska mycket åt i karaktär. Vi har skrivit mer om var man ska bo på Zanzibar här och om de hotell vi bodde på här.

Säkerhet

Nej Zanzibar är inte supersäkert. Det finns gott om historier om turister som blivit rånade. Framför allt efter mörkrets inbrott, men även mitt på dagen.

Man bör inte vara ute och gå på kvällen. Det är middag på hotellet (eller möjligen grannhotellet) som gäller. Eller så taxi mellan hotellet och restaurangen.

Dagtid bör man låsa in sina värdesaker i säkerhetsboxen på hotellet, och helst inte bära med sig för mycket av värde när man rör sig ute bland folk.

Det rekommenderas heller inte att nappa på erbjudanden ”på stan” (eller stranden) om taxi, utflykter etc, utan dessa bör man boka via sitt hotell.

Hakuna Matata – den zanzibariska mentaliteten

Guide till Zanzibar

Det dröjde inte många sekunder efter ankomst till Zanzibar innan vi fick vår första Hakuna Matata-oneliner levererat till oss.

Hakuna Matata betyder, för den som inte har sett lejonkungen, ”Inga bekymmer”. Och detta är verkligen ledorden här. Om resväskorna fastnar i Nairobi två dygn: Hakuna Matata. Om maten dröjer på restaurangen: Hakuna Matata. Om valfri turist uppvisar minsta tendens till stress: Hakuna Matata. Om en gigantisk kackerlacka dimper ner i huvudet på Gunilla på hotellets restaurang: Hakuna Matata, helt enkelt.

Till slut är vi tvungna att fråga, är allt detta Hakuna matatande ett spel för turisterna, för att ni vet att vi känner till det berömda uttrycket, eller säger ni så till varandra också? Jo, svarar vår chaufför för dagen. Jag säger Hakuna Matata jämt till mina vänner. Och så spelar han denna låt högt för oss om och om igen resten av vägen till Kendwa.

Vi gör helt enkelt som vi blivit tillsagda och känner lugnet.

Lokalbefolkningen på Zanzibar känns otroligt avslappnade, glada och trevliga. Man vill gärna hälsa och prata. Personalen på våra hotell tar sig gärna tid att dröja lite och prata på en stund om livet i allmänhet. Och på flera hotell blir man ”helt förkrossade” när vi meddelar att det är dags för oss att checka ut och resa vidare.
-Oh now! Really? I´m going to miss you!
Aningen ovanlig reaktion på en utcheckning i resten av världen om man säger så…

P1090453

Swahili-palör

Inför resan till Zanzibar, eller annat swahili-talande land, memorera helt enkelt följande 4 fraser. Man klarar sig oändligt långt med dem:

Jambo = Hej

Asante Sana = Tack så mycket

Hakuna Matata = Inga bekymmer

Pole, pole = Lugn, lugn

Guide till Zanzibar

Välkommen att gilla 4000mil.se på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

4 Comments

  1. Superbra guide!//Tinka

  2. Men gud, jag skulle bli tokig om folk gick och sade hakuna matata till mig hela dagarna. Och alla hotell har pizza, pasta och burgare på menyn. Låter ju som rena mardrömmen! Hur mycket kostar en curry med banan på en lokal restaurang? Den ser faktiskt riktigt god ut!

    • gunilla yourstone

      Hehe, det vi det vi höll på att bli. Men när vi fick en försäkran om att man pratade så till varandra också, så kändes det bättre.:-)
      För mig med en son med autismspektrumstörning och därtill hörande begränsningar i konsthållning, är frågan om det finns västerländsk skräpmat att tillgå eller ej alltid central.
      Banan-curryn (som inte är den som visas på bilden) åt vi på en restaurang nere vid vattnet i Stone Town, alltså främst en turistrestaurang och den kostade ca 70 kr.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *