Innan du åker till Zanzibar måste du ha koll på några saker.  Zanzibar är ändå lite mer komplicerat än normalresan, det är inte bara att greppa resväskan och åka.

innan du åker till Zanzibar

Vaccinationer

vaccin
Innan du åker till Zanzibar

Man bör definitivt se över sitt vaccinationsskydd innan man reser till Zanzibar. De vanliga polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna, som man normalt har om man genomgått det svenska vaccinationsprogrammet, samt även Hepatit A.

Dessutom rekommenderas Malaria-tabletter.

Runt gula febern hittar vi lite olika uppgifter på nätet, dels att det alltid krävs och dels att det krävs om man anländer via annat afrikanskt land. Och vad ett byte i exempelvis Nairobi i så fall innebär känns oklart. Bäst att ta gula febern också, kände vi.

För aktuella och professionella råd, läs på Vaccinationsguiden.

Visum

Visum krävs till Tanzania. Detta kan införskaffas antingen i förväg eller på plats på flygplatsen.

I förväg:

På denna sida finns instruktioner för att ansöka om visum samt ett application-form. Processen ser ut så här:

 • Ladda ner ett application-form från sidan ovan och fyll i
 • Betala in visa-avgiften på 500 kr/person till det plusgiro-konto som anges på sidan ovan.
 • Skicka in till Tanzanias ambassad i Stockholm:
  • ansökan
  • inbetalningskvitto
  • 1 st passfoto
  • pass
  • för-frankerat svarskuvert med din adress

På flygplatsen:

I ankomsthallen finns ansökningsblanketter. Man köar sedan till en lucka för betalning  ($50) och går sedan genom immigration som vanligt.

Vi  tvekade själva länge hur vi skulle göra, men körde till slut på före-varianten. Dels för att vi anländer mitt i natten och inte vill stå i kö då och dels för att vi anlänt både till Kambodja och Sri Lanka med för-fixade visum och varit extremt belåtna med oss själva och vår framförhållning då. Vi har kunnat gå rakt ut genom passkontrollen utan köer medan kaos uppstått vid visum-diskarna.

På Zanzibar uppstod dock aldrig samma visum-kaos som i exempelvis Kambodja. Med facit i hand skulle det inte ha tagit så jättemycket längre tid att ansöka om visum på flygplatsen.

Pengar

Det finns 5-6 st ATM’s i Stonetown, men inte i övrigt på ön. Många hotell tar kort, men restauranger, butiker, enklare hotell och utflyktsarrangörer gör det inte. Man gör alltså bäst i att ladda upp med den cash man behöver innan avresa. Amerikanska dollar går finfint. Tanzanianska shilling går också finfint, men det råder in- och utförselförbud på den lokala valutan, så det kan man inte växla till sig hemifrån.

innan du åker till Zanzibar
Här är den ju, en av de beryktade bankomaterna!

Tanzania är ett riktigt dricks-land. Alla förväntar sig en liten slant. Man gör därför klokt i att ta med dollar i små valörer eller snabbt växla till sig shilling i lämpliga valörer.

Man bör kolla upp hemifrån om hotellen man ska bo på tar kreditkort eller ej.

innan du åker till Zanzibar
Innan du åker till Zanzibar

Vi betalade alla hotellnotor, samt de måltider vi åt på hotellen (6 luncher och 4 middagar) med kort och hade  med oss $600 kontakt för 8 dagar. Vi tog sedan ut ytterligare shilling motsvarande 800 kronor näst sista dagen i Stone Town.
Framför allt kändes det som att det taxi mellan våra olika boenden runt om på ön som kostade, samt olika utflykter. Och så resterande måltider då, samt lite saker vi köpte längs vägen.

Packning

Det här med försvunna resväskor på flyget trodde vi nästan hörde till Stig Helmer Olson-eran. Tills vi började läsa på om Zanzibar. Nästan alla verkade ha haft problem med försvunna väskor på väg hit.

Vi packade därför det nödvändigaste (badkläder + ett ombyte klänning respektive shorts och t-shirt) i handbagaget och fördelade sedan våra respektive kläder jämt över de två väskorna. Just in case.
Hade ju varit tråkigt om en av oss fick sitta snoffsig och fin varje kväll till middag medan den andra sett vissnare och vissnare ut i sin solkiga rese-tshirt…

Och mycket riktigt, när vi anländer till Zanzibar klockan 2 på natten är ingen av våra två väskor med. Väskorna hinner ikapp oss först på hotell nr 2, 38 timmar efter oss. Utan vårt ombyte och våra badkläder hade vi varit miserabla, men nu klarade vi oss rätt ok. Det vi saknade var sandaler, myggmedel och solkräm. Någon liten (som passerar säkerhetskontrollens nålsöga) förpackning av de två senare hade alltså varit optimalt också.

innan du åker till Zanzibar
Myggmedlet som vi köpte på plats, var egentligen det mest effektiva, men ta med mygga hemifrån också.

innan du åker till Zanzibar

Glöm inte att gilla  4000mil på Facebook och Bloglovin för fler resetips och reseberättelser.

 

19 Comments

 1. Bra tips med bagaget alltså. En tar ju oftast för givet att väskan ska hänga med. Men kan det ha och göra med en mellanlandning man gör till just Zanzibar? 🙂

  • gunilla yourstone

   Kan vara Nairobi flygplats som är boven i detta drama faktiskt… Men vi var ju förberedda så det var lugnt.

 2. Vilket bra och informativt inlägg! Vi lyckades visserligen komma in via Kenya utan gula febern-vaccin och visum fixade vi vid gränsen, men det är säkert inte att rekommendera (vet inte ens om det skulle funka idag). Sedan skulle jag vilja lägga till att det är vettigt att vara aningen mer påklädd (täcka axlar och knän) när man rör sig utanför hotellområdena. Inte för att man blir utslängd annars, men av respekt för den muslimska kulturen.

  • gunilla yourstone

   Ja jag vet inte hur seriöst det är det där med gula febern. Det man inte vill råka ut för i alla fall är ju ”tvångsvaccinering” på plats. 🙂
   Ja, det är ju ett bra påpekande att klä sig respektabelt.

 3. Marina

  Tack för ett väldigt informativt och bra inlägg! Efter att ha läst ett antal inlägg om just Zanzibar måste jag säga att jag är väldigt sugen på det som framtida resmål. Närmare bestämt är jag sugen på ett antal afrikanske länder, men det kan ju vara så att man inte kan få allt…

  • gunilla yourstone

   Afrika är speciellt. Vackert, annorlunda och avslappnat. Det dröjer nog inte alltför länge innan vi kommer tillbaka.

 4. Andreas

  Vad var er budget för hela resan, i fickpengar, exklusive hotell?

  • gunilla yourstone

   9000 kr gick i fickpengar ungefär på 8 dagar. Totalt för två personer alltså.

 5. Helene

  Superbra tips inför vår kommande resa i juni.
  En fråga angånde visumansökan: hade ni vanligt porto på det för-frankerade svarskuvertet? Tänkte mest på risken att det kan försvinna.
  Måste man ha två kuvert, ett per person?

  • gunilla yourstone

   Vi hade samma porto på det förfrankerade som det kuvert vi skickade ner passen i. Minns inte om det var 2 eller 4 frimärken… man får väga och kolla…
   Ett gemensamt kuvert räcker.

 6. Helene

  Hej
  En fråga till angående visumansökan. Det står att man ska skicka med ett passfoto men fotot tas ju digitalt när man ansöker om pass. Kan man ta ett annat foto eller måste det vara likadant som i passet?

  • gunilla yourstone

   Hej Helene, ja det var så vi menade att du skickar med ett sånt foto som är giltigt för pass. Det måste inte vara samma som på passet.

 7. Bra inlägg och tack för länken! Det där med bagage och förseningar… vi var ju ett dygn försenade till Zanzibar, däremot hade vi vår enda incheckade väska med oss på samma flight. ”Lyckligtvis” kanske man ska tillägga då. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Nästan värre att vara försenad själv än att väskan är det. De där dygnen på resa är ju så dyrbara. Men kostigt ändå att det ska vara så svårt att få fram väskorna till just Zanzibar.

 8. Tack för värdefulla tips 🙂
  Skulle du säga att det är bra att ha med sig mycket Dollar?

  • Gunilla Yourstone

   Ja, absolut.
   Eftersom det är lång till närmaste ATM vill man inte bli kort om dollar.

 9. Lena Jakobsson

  Är det bättre att ha dollar eller deras egen valuta?
  Växlade ni in dollar till deras valuta på plats?

 10. Bosseibilen

  Känns som zanzibar är dyrt resemål 😩

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *