Till Zanzibar åker man ju kanske mycket för att få sig lite lugn och ro. Hinna läsa den där boken, bada i det blå-blå-blå havet. Tina upp och gå barfota i sanden.

Men sen vill man ju se lite av ön också, uppleva och göra utflykter.

De mest kända utflykterna som säljs precis överallt är Safari Blue, Monkey Forest, Spice TourPrison Island  och Delfinsafari. Vi valde att dissa samtliga dessa av olika anledningar. Delfinsafarin för att vi mer och mer undviker alla arrangemang där djur är inblandade där vi inte känner oss väldigt säkra (läs övertygade) om att inga djur far illa eller stressas.

Rätt eller fel att dissa, det får vi aldrig veta, med detta är de utflykter vi valde att göra istället.

Snorkeltur med klassisk zanzibar-segelbåt (dhow)

Utflykter på Zanzibar

Genial tur i sin enkelhet.
Vårt hotell i Jambiani, Blue Oyster Hotel, har en egen ”skeppare” som minglar runt på hotellet hela dagarna. En stor och kraftig karl med mullrande skratt som dagarna i ändå upprepar Jambo, Hakuna Matata och Pole pole medan han myser runt bland solstolarna. Vi fattar helt enkelt inte hur man motstår honom, vi smälte i alla fall direkt och bokade in vår snorkeltur till följande dag.

En härlig (om än smal!) båt, hissade röda segel och ett hav så turkost att själva åsynen ger en svindel. Snorklingen ok, men inget märkvärdigt, men det behövdes egentligen inte heller när turen var så skön i övrigt.

Utflykter på Zanzibar dhow
Sailing off to Madagaskar!

Utflykter på Zanzibar Utflykter på Zanzibar Utflykter på Zanzibar

Utflykter på Zanzibar

Cykeltur i byarna söder om Jambiani

Utflykter på Zanzibar

Efter några dagar i paradiset blir man lite rastlös. Vill röra på sig och svettas och se det riktiga Zanzibar. Vi bokar in en guidad cykeltur via vårt hotell i Jambiani och beskriver för vår guide vad vi vill se, byar, människor och vardagsliv. Så blir det också. Vi cyklar till en by, Makunduchi en bit söder om Jambiani. Det är fredag eftermiddag ett par timmar innan solnedgång. Vi morsar på entusiastiska barn, kikar på vilka växter man har i hushållsträdgården och diskuterar kabelteve på Zanzibar.

Mangoträd finns överallt, men om man ser någon äta ett äpple, då kan man vara säker på att det är en rik och högt uppsatt person!

Utflykter på Zanzibar Utflykter på Zanzibar

Båt till sandbanken Nakupenda utanför Stone Town

Utflykter på Zanzibar

Den här utflykten kände vi inte ens till innan vi åkte, men insåg plötsligt att den låg tvåa på Trippans att-göra-lista. Och bilderna såg ju onekligen rätt nice ut. Vi bokade via vårt hotell, men har en känsla av att det går att komma undan betydligt billigare genom att boka direkt nere på stranden i Stone Town. Enkelt och lättfattligt. Man åker helt enkelt båt 30 minuter ut till en sandbanksö utanför Stone Town. Ön är alltså bara sand och försvinner ibland, när tidvattnet är extra häftigt, helt ner i havet.

Utflykter på Zanzibar
Vågorna slår in från varsitt håll på en sandö som krymper.

Utflykter på Zanzibar

Man är inte ensam här ute, men det är heller ingen trängsel. Två kvinnor säljer saronger. Vår ”båtsman” sätter upp ett solskydd och bjuder på vatten och mängder av frukt. Det finns förstås ingen mat att äta här ute, så man bör kolla noga innan om något ingår i utflykten, eller om man ska ta med egen mat och dryck.

Vi ser svarta moln över Zanzibar söder om Stone Town, men här ute skiner solen. Vilket vatten, vilka färger! Det här är vår sista dag, i kväll ska vi flyga hem, så vi vet att det här blir det sista vi gör på Zanzibar och dröjer oss kvar på vår ö långe, länge.

Utflykten till Nakupenda bokar du här.

Utflykter på Zanzibar

Utflykter på Zanzibar

Fler utflykter på Zanzibar

Sedan om man inte bor något i Stone Town bör man definitivt bege sig dit på en dagsutflykt. Bäst tycker vi, är dock att bo någon natt på ett pampigt kolonialhotell.

En tur till Pingwe och se den berömda ön med restaurangen The Rock tycker vi också att man ska få med, samt en sundowner på Kae Funks beachbar i Michamvi.

Utflykter på Zanzibar Utflykter på Zanzibar Utflykter på Zanzibar

Välkommen att gilla 4000mil.se på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

4 Comments

 1. Ja, jag snorklade också när jag var på Zanzibar och det kändes så fantastiskt och konstigt på samma gång att ligga där i det turkosa vattnet och gubba. Helt magnifikt och något jag kommer att minnas länge! 🙂

  • gunilla yourstone

   Ja underbart, underbart vatten, vars like jag bara träffat på en gång tidigare och det var på Seychellerna.

 2. Fanns betydligt mer att göra än vad jag trodde. Åker troligtvis dit på torsdag och tänkte ta en natt i Stone town att börja med. Inser att jag vill se sandbanken, restaurangen the rock, åka på båtutflykt och cykelturen lät väldigt lovande. Har fyra dagar att maxa äventyr på 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja det finns en hel de att göra ändå. Sandbanken var fantastisk! Och det andra också för den delen. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *