Zanzibar är ingen stor ö, ca 6 mil från norr till söder. Dåliga vägar gör att det ändå tar sin lilla tid att förflytta sig. I princip hela kusten består av oändliga vita sandstränder, omgivna av samma turkosblåa hav.

Vi är lite nyfikna av oss, så vi åkte runt och besökte 6 olika orter/stränder på Zanzibar. Några bodde vi på och några besökte vi bara via en utflykt.

Läs också om hotellen vi bodde på och vad vi tyckte om dem här.

Här kommer våra tankar runt för- och nackdelar med de olika orterna och var man bor bäst.

Nungwi/Kendwa

bäst att bo på Zanzibar Kendwa
Kendwa beach

Dessa två orter ligger på nordvästra Zanzibar. Här hittar man fantastiska vita stränder, ett hav så turkost att det känns som att bada i en pool. Tidvattnet är inte så framträdande här, det går bra att bada alla tider på dygnet. Här finns också, med en smula tur, en härlig solnedgång.

Nackdelen är att det är väldigt exploaterat. Hotellanläggning på hotellanläggning. Båtturer, jetski osv. Den lokalbefolkning som vistas på stranden är där för att kränga saronger, giraffer i trä och masaii-smycken.

Hit åker man för en mer traditionell sol- och bad resa.

Fina hotell i Nungwi hittar du här.

Jambiani

bäst att bo på Zanzibar Jambiani
lågvatten i Jambiani

På sydost-kusten ligger byn Jambiani, samt även Paje, som vi dock inte besökte. Dessa två byar är huvudorter för den turism som söker sig bortom Nungwi och Kendwa. Här är det lite mindre hotell, lite mer afrikansk känsla. Stranden delas av turister och lokalbefolkning. Det är fiskebåtar, skolbarn på väg hem i sina skoluniformer, kvinnor som plockar ätbart och användbart i lågvattnet, barn som badar i solens sista timmar.

Om man väljer ett hotell närmast vattnet, kan man tillbringa hela dagen med att på första parkett iaktta folklivet.

Nackdelarna med denna sida är att tidvattnet är väldigt framträdande. När det är lågvatten är det svårt eller omöjligt att bada från stranden. Däremot kan man köpa en båttur ut på havet och bada där. Man bör ha badskor eftersom det finns hyffsat gott om sjöborrar. På kvällarna, åtminstone i januari blåser det upp kraftigt. Att sitta ute vid havet och äta en romantisk middag är inte att tänka på.

Alla hotell i Jambiani hittar du här.

Matemve

bäst att bo på Zanzibar Matemwe
Matemwe

Matemwe ligger på nordöstra sidan av Zanzibar. Tidvatten, sjöborrar och blåst är samma som för Jambiani. Här ligger hotellen inte direkt mot stranden som i Jambiani, utan mer inbäddat i grönska några meter upp. Inte så att det är långt till stranden, men man kan inte ligga i sin solstol och spana in allt som hände på stranden, som i Jambiani.

Om stranden i norr tillhör turisterna, och stränderna i söder delas mellan turister och lokalbefolkning, så kan man i Matemwe säga att det är lokalbefolkningen som äger stranden.

Det är fiskare med sina båtar, stora fotbollsmatcher på kvällarna, klungor av barn som badar och leker. En resort nära oss hade några strandhyddor direkt på stranden och barnen från byn klättrade på terrasserna, kikade in genom fönstren osv.

Vi tyckte att snorklingen utanför Jambiani var ganska medioker. I Matemwe hade våra rumsgrannar sett havssköldpaddor på sin snorklingstur. Kanske är snorklingen bättre här, kanske hade de bara mer tur än oss.

Trevliga hotell i Matemwe hittar du här.

Michamvi

Matemwe Michamvi
Michamvi

Beläget på den västra sidan av den lilla udden som sticker upp på östra sidan av Zanzibar, norr om Paje.

Här hade vi lite otur med tidvattnet , så det var inte möjligt att bada förrän till solnedgången. Men det beror ju på hur tidvattnet ser ut just när man är där. Vi stannade bara ett dygn här, men en familj från Göteborg som också bodde här, tog taxi till Paje varje dag för att bada.

Här var stränderna väldigt öde och orörda. Vi gjorde en 2-timmars promenad och stötte knappt på en människa. Det fanns inga strandförsäljare här, utan den lokalbefolkning man träffade på var där i sina egna ärenden.

Eftersom det är västkust är detta en bra plats för solnedgång. Vårt hotell Kae Funk hade en strandbar som var väldigt populär i solnedgången. Hit kommer folk i bilar från Paje och Pingwe. Lokalbefolkningen från byn kommer. Man badar, tar en drink, sitter i sanden och tittar på solen när den går ner. Återigen, ingen säljer något. Stämningen är skön.

Alla hotell i Michamvi hittar du här.

Stone Town

bäst att bo på Zanzibar Stone Town
Utsikten från vårt hotell i Stone Town

Zanzibars huvudstad. Förfallen kolonial arkitektur, butiker och ett flertal solnedgångsbarer. Den där typen av tropisk stad där svetten börjar rinna okontrollerat i samma sekund som man kliver utanför hotellet. Staden är charmig och smutsig på samma gång. Här finns en del historia att ta del av, samt några utflykter man kan göra. Dessutom väldigt många härliga gamla koloniala hotell med atmosfär.

Hotell i Stone Town hittar du här.

Så vad väljer man?

Så var är det bäst att bo? Vi rekommenderar definitivt att ”bo runt” lite. Åtminstone att man delar sin vistelse mellan norrsidan (Nungwi/Kendwa), sydöstsidan (Jambiani/Paje) och Stone Town.

Stone Town ska man inte stanna i för länge, men kanske 2 nätter så att man hinner se stan. Lämpligen först eller sist på resan eftersom Stone Town ligger endast 10 minuter från flygplatsen.

Norrsidans fantastiska stränder och vatten får inte missas, men det blir ju lite artificiellt efter ett tag och det går faktiskt att tröttna på att bada…

På östra sidan av Zanzibar har man en bättre chans att fånga lite av kulturen och det lokala livet. Som en balans mot norrsidan.

Sedan kan man gärna bygga på med ännu fler orter, vi tyckte att varje ställe hade sin charm och att det var spännande och roligt att komma till nya byar och stränder.

Här hittar du massor av hotell på Zanzibar.

bäst att bo på Zanzibar kendwa
Solnedgången sedd från Kendwa

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

15 Comments

 1. Marina

  Tack för alla tips! Mycket informativt! Jag ska ”lägga dem på hög” i väntan på att det görs slag i saken. Det är ju guld värt att veta att den dag det bär av så är det bara att gå tillbaka och leta reda på rätt inlägg för alla bra tips.

  • gunilla yourstone

   Ja det är smart, att lägga tips på hög tills de blir aktuella. Så brukar jag också göra.

 2. Carina

  Håller med om att man bör bo på olika ställen. Vi bodde några nätter på Kae funk och stranden/baren va ju underbar. Verkligen avkopplande. När vi återvänder till sommaren så har vi valt Jambiani och Chapwani ön och fyra andra ställen.
  Gillar dina inlägg.
  Mvh
  Carina Rönnbäck

  • gunilla yourstone

   Ja visst var det en skön stämning där nere vid strandbaren! Vi bokade stället på tips från dig. Spännande med ytterligare en resa och nya ställen.

 3. Håller verkligen med om att det bästa är att bo runt när man är på Zanzibar, just för att, precis som ni säger, stränderna har så olika karaktär.
  Vad gäller Matemwe så finns det ställen att bo på som har stolar på stranden så man får första parkett till föreställningen på stranden.

  Jag har bara dykt/snorklat från Matemwe och då runt Mnemba som ligger precis utanför. Det ska vara det bästa stället på Zanzibar men jag har inget att jämföra med.

  Välkomna hem!/Cathinka

  • gunilla yourstone

   Aha vi borde alltså ha snorklat där också, men vi hade bara 8 dagar så det var svårt att hinna med allt. Next time… 🙂

 4. Många bra tips! Och det ser så himla vackert ut, jag måste verkligen ta mig dit någon gång. 🙂

 5. Alexzandra

  Aldrig har jag väl fått så bra tips, så himla informativt och hjälpfullt. Jag kommer absolut boka in mig och sambon på något av de boenden du tipsat om. Ser helt fantastiskt ut på alla bilder 🙂 Tack!

  • gunilla yourstone

   Hej Alexzandra, kul att du gillar våra inlägg om Zanzibar. Vi kan verkligen rekommendera alla hotlllen vi bodde på.

 6. Pingback: Tanzania - sarabruun | Pearltrees

 7. Hej
  Tack för alla tips, vi håller på att planera en resa till Tanzania och avluta men ca 1 vecka på Zanzibar. Undrar bara om ni hyrde bil på zanzibar eller hur tog ni er runt?

  • Gunilla Yourstone

   Nej vi hyrde inte bil. Vet inte säkert men tror att det kan vara lite riskfyllt?
   Vi tog taxi när vi bytte boende eller gjorde en utflykt.

 8. Gregor

  Vi ska till Zanzibar om en vecka. Så googlade jag hit och dit, men era beskrivning är verkligen den bästa, ärlig och tydlig. Tack så mycket. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *