Tidvatten hade vi, ärligt talat, inte funderat så himlans mycket över innan vi kom till Zanzibar. Man har sett det hända, förstått att vattnet kommer och går två gånger per dygn och sen har det varit bra med det.

På Zanzibar lever man tidvatten. Vattnets tillstånd är det första man tänker på när man stiger upp på morgonen, och det sista man ser innan man går och lägger sig. Vid ebb drar sig havet tillbaka flera hundra meter ut. Vid flod slår vågorna upp långt upp på stranden.

tidvatten på Zanzibar

Både människor och djur tycks ha anpassat sig och lever i symbios med vattnets rytm.

Vid flod går man ut med fiskebåtarna. Barnen badar.

Vid ebb lappar och lagar man sina båtar, spelar fotboll på stranden och plockar upp från havsbotten, det tidvattnet lämnar kvar.

tidvatten på Zanzibar

Det är framför allt östkusten som påverkas, på västsidan är ebb och flod inte alls lika framträdande. Skillnaderna i tidvattnet ökar ju längre söderut på Zanzibar man kommer.

Så här säger SMHI om varför tidvatten uppstår:

Jorden, månen, solen och andra himlakroppar har en dragningskraft mellan sig.

Dragningskraften verkar på all massa men eftersom vattnet är lättrörligt dras det snabbare mot månen respektive solen. Om hela jorden var täckt av hav och bara månens dragningskraft betraktas skulle det vara högvatten på platser närmast månen men även på motsatta sidan av jorden eftersom dragningskraften här är mindre än centrifugalkraften.

Månens omloppstid runt jorden är cirka 24 timmar och 50 minuter. Måntidvattnet har alltså en period på 12 timmar och 25 minuter.

I verkligheten beror tidvattnets förlopp av inte bara månen och solen utan också jordens rotation, jordaxelns lutning, variationen i avståndet till månen och solen samt deras banors lutning. Landområden hindrar förstås tidvattensvågen och dessutom kan inte vattenvågen röra sig lika fort som månen och solen rör sig över jorden.

Alla dessa faktorer gör att tidvattnet varierar från plats till plats och på varje plats i ett komplicerat men för varje havsområde karakteristiskt regelbundet mönster.

tidvatten på Zanzibar

På Zanzibar upptäckte vi snart att tidvattnets cykel-tid inte alls var 12 timmar som vi trodde innan. Första dagen hade vi högvatten vid 7 på morgonen och 7 på kvällen och tänkte att det var ju lite typiskt, nu kommer vattnet att vara borta hela dagen under hela veckan. Men eftersom omloppstiden i stället är närmare 13 timmar, ändrade sig ebb- och flodtiderna ganska snabbt under vår vistelse och plötsligt hade vi högvatten mitt på dagen i stället.

Storleken på tidvattnet skiljer sig också ganska mycket över månaden, förmodligen beroende på hur solens står i förhållande till månen?

Här hittar du en tabell med tider för Zanzibars hög- och lågvatten.

tidvatten på Zanzibar

P1080916

Läs här om var det är bäst att bo på Zanzibar.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

3 Comments

  1. Marina

    Visst är det häftigt med naturens alla krafter.

  2. Pingback: Tanzania - sarabruun | Pearltrees

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *