Vår svenska demokrati är kanske något man tar för givet till vardags. Tänker att så har vi alltid haft det och så kommer det alltid att förbli.

Men faktum är dels att vi ju ”bara” haft demokrati i 101 år i Sverige. I de flesta av tider har vi haft envåldshärskare och totalitära regimer.

Sedan är demokratin som statsskick hotat i världen just nu. Idag lever bara en tredjedel av jordens befolkning i någon form av demokratier. Mot för över hälften för ett antal år sedan.

Tidigare avskaffades demokratin oftast genom inbördeskrig, våld och statskupper. Nu för tiden avskaffas den i stället mer smygande och via demokratiska val.

Man kan till och med säga att det finns ett etablerat ”kokboksrecept” för att montera ner en demokrati som ett flertal ledare redan använt sig av. Steg för steg, bara att följa för nya aspiranter. Och det galna är att det är landets väljare som en gång har sanktionerat processens start via ett demokratiskt val. För att man inte förstått och sett varningstecknen.

Så här ser det oftast ut.

1. Ett parti långt till höger

En politisk ledare eller ett politiskt parti, som placerar sig långt till höger, ofta med reaktionära inslag, kommer till makten via ett demokratiskt val.

2. Underblåsta konflikter

Ledare med auktoritära tendenser underblåser existerande konflikter i samhället, och driver på polariseringen.

3. Oberoende media avvecklas

Oberoende medier attackeras: journalister trakasseras och misstänkliggörs, nyckelpersoner inom public service kan bytas ut mot mindre regeringskritiska personer.

4. Ingen tilltro till vetenskap

Civilsamhället, med oberoende organisationer, akademiska lärosäten och föreningsliv undermineras.

5. Lagar ändras

Så småningom angrips rättsstaten – domares självständighet undergrävs och det går inte längre att lita på rättssystemet behandlar alla lika. Ändringar görs i de lagar som styr maktskiften.

Voala, så har vi en autokrati. Ibland på mindre än en mandatperiod.

Hitler gjorde det. På senare tid Putin och Erdogan. Ledare i Filippinerna, Venezuela, Tanzania, och Polen. Listan kan göras lång.
Efter 4 år med Trump är demokratin försvagad och under hot i USA och Handmaid’s tale känns till exempel mer som en profetia än skönlitteratur.

Läs också: Okej är det dags att sluta resa till diktaturer nu?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Källor: Dagens nyheter, samt Freedom house, Pew Research, Idea, V-Dem, World Values Survey, Transparency International, Edelman.

 

10 Comments

 1. Annika D Ekblad

  Håller fullständigt med o TACKAR för det kloka inlägget !!

  • Gunilla Yourstone

   Det var förra söndagen under min långa tågresa hem som jag plötsligt tänkte tanken ”detta kan vara den sista gången jag får möjlighet att rösta i ett fritt val som svenska medborgare”. Och då kände jag att jag måste skriva det här inlägget. 😢

 2. Ewa Ö

  Klockrent. Alla SD-kramare borde läsa detta.

  • Gunilla Yourstone

   Jag utgår i från att alla SD-kramare önskar sig just detta, partiet har ju under lång tid varit rätt övertydliga med att det är den här vägen man tänker sig.
   Men kanske kan jag hjälpa till att upplysa någon osäker väljare som ännu inte har bestämt sig? Så att man har alla fakta på bordet innan man röstar.

 3. Så är det. Många har undrat över mina allvarsamma inlägg på bloggen genom åren men det är detta jag sett i Storbritannien genom åren och hur brittisk politik så småningom kommer till Sverige. Just nu ser jag hur svensk media blivit mer brittisk. Håller faktiskt på med ett inlägg om just detta nu i veckan. Det blir väl så nu när det är val men framför allt för att de Konservativa i UK just valt ny partiledare och det händer en del annat där. Ser framtida kaos och har alltså gjort det några år nu men så kom corona och inflation och gjorde det ännu värre (och mycket av det som gjorts har smugit sig in med coronan som ursäkt).

  • Gunilla Yourstone

   Det är inte en ljus och hoppfull utvecklings vi ser nu i världen. Man blir rätt rädd.

 4. Bra där! Önskar att denna lättbegripliga och tydliga text skulle spridas och publiceras i många kanaler.

 5. Marianne

  Mycket bra belyst…. samtidigt som man ryser.. och hoppas trots allt på en framtid..

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *