Har du (också) gjort dig skyldig till dessa?

Missat att göra online-incheckning

Ingen katastrof, men medför vanligen att man får stå längre i kö för manuell incheckning, samt att de bästa sittplatserna redan bokats av de som varit förutseende nog att checka in online.

Själva har vi förstås missat att göra detta otaliga gånger. Främst på hemväg för att man inte haft tillgång till vettigt internet, för att man haft så fullt upp på resan att man inte tänkt på det och för att det aktuella flygbolagets länk och sida inte funkat osv. Sen står man där. I den oändliga kön och grämer sig. Sen finns det ju också de där flygbolagen där checkin-kö och bagagedrop-kön är en och samma. Men det är en annan historia.

Glömmer att låsa väskan

Kanske ingen katastrof på Umeå-Östersund-kärran, men i t.ex. Afrika vill du inte glömma att låsa resväskan innan du droppar den. Tro oss.

Har vi gjort oss skyldig till denna tabbe då? Jodå, jag brukar låsa väskan för tidigt, redan hemma. Och sen kommer jag på något mer som ska packas, får plocka fram glasögonen för att låsa upp väskan, låsa igen osv. Så ibland tänker jag att det är ingen ide att låsa nu, jag tar det på flygplatsen när jag är säker på att jag inte behöver öppna resväskan något mer. Och då är det lätt att man glömmer. På flygplatsen är det så mycket annat att fundera på. Men det har hittills alltid gått bra.

Och ska jag till Afrika, ja då är jag noga.

Packat förbjudna saker i handbagaget

Att man inte får ta med vatten genom säkerhetskontrollen har väl de flesta fått kläm på vid det här laget, men kanske köper man en flaska japansk yakunikusås av bara farten, eller glömmer att de vätskor man tar med i handbagaget tillsammans måste få plats i en 1-liters försluten påse.

Detta är vi ganska duktiga på. Vi vet vad vi får ta med och inte. Men den där resan till Malta, som jag gjorde med min då 11-åriga dotter. När den kvinnliga säkerhetsvakten på Arlanda hittade en stor glasburk med hudkräm i Alvas handbagage. Och hon med darrande röst sa:

– Den hudkrämen har jag gjort alldeles själv.

Kvinnan tvekade några ögonblick. Såg på mig och på 11-åringen. Sa sedan:

– Ja med ta med den du. För den här gången!

Tyngre artilleriet

För dåligt med tid

Incheckning och bagage-drop stänger någon gång mellan 30 och 60 minuter före avgång. Om man inte checkat in då, kommer man helt enkelt inte med planet. Och är ens väska inte vid check-in då kommer den inte med planet, även om man checkat in online.  Det kan hända saker på väg till flygplatsen, bilköer etc så en bra idé är att lägga på tillräckligt med luft i sin tidplan så att man inte blir sen.

Vi brukar nästan alltid ha bra med tid. Jag själv är en just-in-time’are. Älskar att vara i exakt rätt tid. Inte för tidigt och absolut inte för sent. Men Christofer är typen som älskar att vara i god tid. Han är galen i att komma 3 timmar innan till Arlanda. Fika, läsa lite. Ta det lugnt. Mysa lite i vissheten om att det är gott om tid.

Jag kan bara komma på två gånger då vi varit sena. Dels var det den där gången när vi skulle flyga hem från Rom. Vi startade i Positano på Amalfikusten före 7 på morgonen. Buss till Sorrento, pendeltåg till Neapel, tåg till Rom, Leonardoexpressen till flygplatsen. Men någonstans hade vi räknar fel. Eller inte räknat alls. För grymt stressigt blev det. Och hade vi inte hunnit kasta oss på Leonadoexpressen där i sista sekunden så vete fasen om det gått alls.

Och så nu senast på väg till Victoriafallen. Ett mejl dagarna innan avfärd om att en tilläggsbetalning måste göras p.g.a. den nya flygskatten. För sent för oss att betala in via banken. Återstod att betala vid checkin. Fast i Umeå kunde man inte ta emot någon betalning för Etiopian Airlines räkning. Det fick vi göra på Arlanda. På Arlanda var transittiden ganska kort.

Så istället för att utnyttja den nya transitbussen från terminal 4 till terminal 5 i lugn och ro, fick vi springa genom Arlanda till Etiopians incheckning utanför 5:an. De höll just på att stänga när vi hann fram.

Fel flygplats

Inte supervanligt kanske (som tur är) Men kan hända den bäste. Som tex resebloggaren OhDarling. För många städer har mer än en flygplats. Och då gäller det att läsa den treställiga förkortningen noga så att man hamnar på rätt ställe.

Har vi lyckats med det än då?

Nej faktiskt inte än, men är en av mina stora fobier, så jag kollar alltid flygplatskoden igen och igen när vi åker.

Fel dygn

En klassiker som mången, även erfaren resenär också gjort sig skyldig till är att boka flyget 00:30 i tron att man bokar ”på kvällen det bokade datumet” när det ju i själva verket är kvällen innan.

Nej vi har inte lyckats med det än, men när jag skrev ett inlägg om våra värsta misstag på resa, fick vi höra flera sådana historier och jag kan förstå att man gör det misstaget, för man är så inriktad på vilken dag det ”ska” vara.

Läs om våra värsta misstag på resa här.

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips.

 

20 Comments

 1. Ann Beutler

  Ja jisses..minns i Bangkok 2006..då jag hade tänkt fel ang pm och am..när jag kom på det..ja då brann set i knutarna..så till vida pass att mina 4 snyggt inslagna kockknivarmåkte ner i ryggsäcken😫😫..ja det var ju given utgång på det.suck..dessutom köpte jag med 2 flaskor din wiskey till make på flygplatsen i Bankok..med försäkran att det skulle gå att ta med hela vägen till Stockholm..puttsan heller..i Köpenhamn var det planbyte och vips så togs de i beslag..Har fortfarande inte fattat vilka regler som gäller…eller om de ville ha det till sin julfest😩

  • Gunilla Yourstone

   Åh nej, resan när allt blev fel! 🙂
   Det där med taxfree har vi lagt ner för länge sedan av just den anledningen. Vad gäller egentligen och man hör så många historier om folk som får lämna ifrån sig flaskorna på vägen. Vi har ju dessutom ofta en extra inrikesresa upp till Umeå. (inte alltid ibland åker i tåg också)

 2. Göran Nilsson

  Hej
  Fin blogg med många vackra bilder. A propos din lista med misstag har jag genom åren och vid många långa resor gjort samtliga och dessutom några till.
  -Låst väskor utan TSA-lås samt haft anknytning via USA. Naturligtvis är väskorna då uppbrutna av säkerhetspersonalen. Inga låsta väskor i USA.
  -Glömt passet hemma eller batterislut i hotellets säkerhetsbox så jag inte får ut passet i tid när taxin står utanför och väntar.
  -Blivit bestulen på hotellet av den enda plånboken med samtliga kreditkort och id-handlingar. Hur löser man ut sig då?
  -Packat dyra kameror i det incheckade bagaget, varpå just den väskan obligatoriskt försvinner.
  -Haft pass med kortare giltighetsdatum än 6 månader, varvid jag fastnat på transitflygplatsen Hong-Kong eftersom nästa mellanliggande destination krävde längre giltighet än 6 månader. Med långhelg i Kina fick jag 4 extra dagar där innan konsulatet öppnade.
  -Har inte med dollarsedlar för att kunna köpa direktvisum vid passkontrollen. ATM finns 15 meter bakom tullbåset men får inte passera utan visum. Kreditkort fungerar bara på kontorstid. En vänlig tysk lånade ut $200 utan frågor.
  -Efter en dags magsjuka åker jag hem från Moskva en dag senare än planerat. Då kommer jag inte genom passkontrollen eftersom mitt visum gick ut igår. Lagom mängd dolla hjälpte tydligen till för att kunna läsa av ett annat datum…men då hade planet gått.
  -Är på väg till Dubai och har just sjunkit ner i flygstolen då jag äntligen kontrollerar alla mina bagagetaggar och ser att mitt bagage är på väg till Dublin. Arbetsresa utan något material kräver goda nerver och viss vana.
  – Jag har dubbelpass och skickar iväg ett till någon ambassad för att få visum. När jag skall åka ut från Vietnam till Laos, kommer jag inte ut eftersom jag inte reste in på det pass jag har kvar. Får vänta 10 dar innan mitt andra pass kommer tillbaka. Ordning och reda…
  – Bokat anslutningsflyg till mig och familjen 23.55 och 00.10, det var tänkt att vi tar samma flyg vidare till Sverige. Naturligtvis skiljer det inte 15 minuter utan 24 timmar. Familjen firar julafton med BigMac i Bangkok och jag äter skinka och tittar på Kalle Anka ensam.
  – Obligatorisk bagagehjälp i Kabul. Väskorna skall bäras för hand av afghaner. Bagaget hålls som gisslan tills dess att jag fått fram $50 per väska. Dollar är alltid bra att ha.
  – Landar mitt i natten i Mexico. Tar svarttaxi till hotellet. Hjälp, inga handtag på insidan dörrarna…Chauffören har säkra betalningar, dvs han öppnar inte dörren innan han har fått sin betalning. Enkelt men effektivt.

  Men visst har det varit många bra och trevliga resor också.

 3. Hej!
  Inga tabbar gjorda på flygplatsen men….
  Inför vår resa till Island i Juli i år kom jag på 1 dygn innan att mitt pass gått ut. Jag tänkte: äh Island ligger ju ändå i norden så där gäller ju passfrihet men icke. Ringer till sas som menar på att för att få gå ombord på planet krävs giltigt pass eller giltigt nationellt id-kort (vilket jag inte hade). Gick då till polisen som sa att de inte utfärdar tillfälliga pass till Island. Börjar då grina hos polisen och en snäll sommarjobbare gör ett tillfälligt pass till mig som undantag. Står då tydligt i passet: får endast besöka Norge samt island (då det var mellanlandning i Norge). När vi äntligen kommer i väg med mitt tillfälliga pass och landar i norge för att åka vidare har SAS ställt in flyget till Island. Får veta senare att de bokat om oss 48 h senare till ett plan via Köpenhamn till Island. Börjar kolla upp om det visar sig att man måste ha giltigt pass för att komma in i Danmark nu mera. Men suuuck. Mitt tillfälliga pass var endast giltigt för Norge o island. Ringde polisen som sa att jag måste ta mig till en ambassad eller åka hem igen. Försöka få tag på ett flyg Oslo Keflavik. Slutade med att jag chansade att åka till flygplatsen. Tjejen i incheckningen kollade knappt på våra pass o ingen annan på hela resan till Island så jag hade jäkligt tur. Pust, 2 dygn försenade o strul med passet så kom vi äntligen fram. Förlorade tyvärr runt 10000 på våra aktiviteter som vi skulle haft på island pga SAS

  En annan tabbe vi gjort var när vi bodde på en ö i Grekland: Naxos o hade bokat ridning en kväll på en annan ö: Paros. Resan dit med färja gick bra. Vi red den kvällen o åt middag på ön. Sedan skulle vi ta färjan tillbaka till Naxos. Vi gick på färjan. Färjan skulle ta 45 minuter. Efter 1 och en halv timme började vi fråga personalen om vi var framme på Naxos snart. De förklarade att vi var på väg till Aten. Suuuck. Vi hade tagit fel färja. Som tur var hade min sambo med sig sitt kreditkort (hade tänkt lämna det hemma o endast ha med sig mat o ridpengar) så vi kunde nästa dygn ta oss tillbaka till Naxos 1 dygn senare.

  En annan grej vi gjort är att vi haft hyrbil. Parkerat vid ett parkeringsställe och gått ut och shoppat och ätit middag. Detta var i Portugal. Kommit tillbaka och parleringsstället låst och bommat igen alla bilarna för kvällen. Vi visste inte vad vi skulle göra så vi gjorde inbrott. Flyttade på ett stängsel som satt ihop med en tung stenliknande klump. Hämtade bilen o körde ut. Så det löste sig. Ha ha. Hamnade säkert på deras övervakningskamera.

  Det var våra värsta tabbar!!

  • Gunilla Yourstone

   Oj vilken rysare med passet. Hade nog också chansat, det brukar inte var jättenoga ändå inom Norden.
   Parkeringsgaraget har jag också gjort. Fast då ringde vi och blev utsläppta.

 4. Jag har nog gjort de flesta av de här misstagen, förutom det där med fel dygn. Peters bror gjorde däremot det misstaget, när de skulle med hela familjen till Thailand, inte kul. Tror kanske inte att jag åkt till fel flygplats heller …? Men de andra felen, jodå, check på dem!

  • Gunilla Yourstone

   Nä de sista får man spara på ett tag. Men de lär väl hända de också. 🙂

 5. Det dummaste jag har gjort var nog när jag skulle flyga till London, första gången utan föräldrar, jag och pojkvännen ville flyga tidigt (kl 07.10) så att vi kunde få hela första dagen i London eftersom vi bara skulle vara där i 5 dagar. Men sen läste vi på hotellet att man inte fick checka in förrän kl 14.00 så vi tänkte att då bokar vi flyget som går 10.40, den dagen vi skulle åka hade vi glömt bort det så sov ingenting och åkte till flygplatsen kl 4 på morgonen och trodde bestämt att vi skulle flyga 07.10 fast att det egentligen var kl 10.40, så vi fick sitta där inne vid gaten i ca 5 timmar och vänta hahah! Tänkte inte ens på att kolla vad det stod för tid på biljetten…

 6. Efter någon resa så funkade inte koden till mitt lås på väskan. Vet inte om det kan vara att de som öppnat den (det var tsa-lås) kan ha nollställt den på något vis? Fick i alla fall knipsa upp låset och sedan dess har jag inget lås på min väska, hehe… Kanske dags att köpa en ny väska. Lite trött på mina rosa elefant.

  • Gunilla Yourstone

   Tror att låsen kan gå i baklås? Faste det är klart kan ju ha att göra med att de ”fipplat” med den på flygplatsen.

 7. Låser aldrig väskan någonsin. Enda gång jag gjort det blev den såklart uppbruten och helt oanvändbar. Istället packar jag inga värdesaker där i. Man lär av sina misstag. Och reser oftast med bara handbagage. Känns säkrast. Men även där kan det skita sog – som tex när man ändå blir tvingad att checka in det för att planer är fullt – i stressen som blir glömmer man ta ut viktigheter som tex hemnycklar – väskan hamnar såklart någon annanstans och där står man vid sin dörr utan möjlighet att komma in – och väskan är på vift i Italien.

  • Gunilla Yourstone

   Jo man måste ju ha sånt TSA-lås, som de kan låsa upp om de vill kola väskan.
   Hemnycklarna är ju bra att ha in handbagaget. En kompis hade checkat in dem och en annan tjej tog fel på väska på Arlanda och åkte men till Dalarna med min kompis hemnycklar. 🙂

 8. Ett annat misstag jag gjort är att se fel på avgångstid och ankomsttid. Kommit till flygplatsen i Singapore i lagom tid för att mitt flyg skulle landa hemma i Hongkong. Mindre kul att behöva köpa nya skitdyra biljetter… Låsa resväskan gör jag dock aldrig, inte ens när jag reser till eller runt i Afrika.

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, den var ny. 🙂
   När vi flög ut från Zanzibar frågade de till och med alla i incheckningen: ”Ni har väl låst väskan?”

 9. Carina

  Inte gjort så många tabbar under våra resor. Den värsta tabben gjorde väl min make då vi åkte till Zanzibar första gången. Han packade inte så smart kan man säga. Glasögon, extra linser,dyrbar kamera utrustning(objektiv, stora sådana, alla sladdar och laddare till systemkameran i det incheckade bagaget. Ingen väska kom under vår vistelse på 3 veckor. Kom först samma dag två timmar innan vi skulle åka hem. Inga objektiv kvar i väskan(men det hade vi mer eller mindre räknat med) Hittade en turist som var sjyst att låna ut sin laddare och sladd så det gick att ladda ur bilder och ladda upp kameran. Kan ju säga att min make nu packar helt annorlunda.

  • Gunilla Yourstone

   Åh nej vad surt! Christofer brukar också packa kamerautrustning i inveckat, men jag tar det alltid som handbagage.

 10. Jag bokade resa till Stockholm en gång, från Östersund. Men efter ett par timmar ser jag att jag bokat resan åt andra hållet. Det löste sig tror jag (var 2007, så har förträngt). Annars gillar jag också att vara ute i god tid. Därför blev jag så förvånad för ett par år sedan, när vi i lugn och ro gick till Qatars checkin på Arlanda en och en halv timme innan avgång och de sa åt oss att det här minsann var i sista minuten och att vi skulle springa till gaten.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *