I svenska fjällvärlden är man van att få svettas för vyerna. Och för all del underkasta sig några myggbett också. För innan man kommer till kalfjället och njutningen kan starta, måste man stiga ett antal hundra höjdmeter genom fjällbjörkskog och kanske ibland även granskog. Först lidande, sedan belöning. Så är vi vana och upplärda.

Men, och här mina damer och herrar, kommer den goda nyheten, det finns några undantag. Några (förhållandevis få) platser där vandringen börjar direkt uppe på kalfjället. Bara att kliva ur bilen (eller i ett fall liften), dra på sig ryggsäcken och get to it.

Eftersom vi delar allt med er, här kommer de, 6 platser där vandringen startar direkt på kalfjället.

Arjeplogfjällen

1. Stekenjokk, Vildmarksvägen

Vi börjar väl med underbara Stekenjokk. För här längst upp på Vildmarksvägen finns en parkering vid en nödstuga med rött kors på taket. Härifrån finns en vandringstig inåt fjället som innebär ren och skär njutning och fantastiskt fjällmiljö från steg ett.

Tänk bara på att det finns restriktioner här uppe när man får röra sig utanför Vildmarkvägen. Kolla med respektive länsstyrelse i Jämtland och Västerbotten vad som gäller. Generellt är senare på sommaren bättre än tidigt för den som vill undvika att störa djurlivet.

Stekenjokk

2. Flatruet, Härjedalen

Över Flatruet går Sveriges högst belägna allmänna väg. På högsta punkten, uppe på kalfjället går vandringleder ut åt båda håll.

Vi körde här 2020, och blev väldigt sugna på lederna som såg lättvandrade och fina ut. Denna gång hade vi inte tid att gå, men nästa gång, då ska vi ge oss ut här.

3. Guoletisjaure i Arjeplogfjällen

Vid Silvervägens högsta punkt, strax före den norska gränsen finns en sjö, Guoletisjaure och en parkeringsplats. Här utgår ett antal leder direkt på kalfjället. Dessutom med höga  och dramatiska toppar i direkt närhet. Den typen av omgivningar som man normalt sett måste gå i flera dagar genom väglöst land för att befinna sig i.

4. Guldtur 17 i Funäsfjällen

Funäsfjällen har ju sina Guldturer. Tur nummer 17 utgår från en privat väg där man får avlägga en avgift via Swish för att få köra och parkera. Det är det förstås värt, för här är man uppe och kan börja sin vandring i en sagolik miljö direkt. Antingen mot Svansjön eller mot sjön Bolagen.

5. Drottningleden i Hemavan

Drottningleden i Hemavan går mellan Hemavan by och Laisaliden. Från Laisaliden börjar man nästan, nästan direkt på kalfjället, det är några små fjällbjörkssnår man ska igenom bara så är man där.

Denna led är populär, så man går inte ensam här uppe och utsikten är delvis ner mot Hemavan, så kanske lite mindre vildmark i denna led än övriga. Dock kan man avhjälpa det genom att i stället för Drottningleden bestiga Gielestjåhke eller Murtsertoppen från samma startpunkt.

6. Kungsleden i Hemavan (om man tar liften)

Vi har själva gått Kungsleden från Hemavan en gång. Då gjorde vi det svårt för oss och gick upp från Naturum och Högfjällshotellet. Den smarte vandraren tar i stället stolsliften upp och börjar direkt på fjället.

Vill du ha fler tips på vandringar? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

8 Comments

 1. På vägen från Handöl till Storulvån bortanför Åre finns flera vandringar rakt från vägen, rätt upp på någon av topparna i Snasahögarna-området. Massor av parkeringsfickor också, så det är verkligen vandringsvänligt (vilket märks, populärt som fan!).

 2. …och Funäsdalen ska vi upptäcka mer nu när vi planerar boende där. Bra tips, tack!

  • Gunilla Yourstone

   Det är fint där, vi jobbar på att hinna dit en sväng i september. 👍

 3. Precis kommit hem från en tur till Gråftåvallen i Oviksfjällen. Vi parkerade inte vid Kalfjället, men helt acceptabelt avstånd. Man kom snabbt upp för en svettig uppförsbacke och mygg till myggfritt och hänförande utsikt.\Hea

 4. Bra tips! Även Nipfjället vid Idre har en sommarparkering mitt ute på kalfjäll. Perfekt med mindre barn men fina turer även för vuxna 😊

  • Gunilla Yourstone

   Ja, vi gick faktiskt där i torsdag och jag tänkte att jag skulle lägga till det i efterhand. 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *