Om man kommer till Amsterdam på våren gissar vi att en av anledningarna är att man vill se tulpaner. Och som alltid när man har något bestämt så där som man vill se och uppleva så uppstår frågan ”Hur gör jag detta allra bäst?”
I dagens inlägg försöker vi besvara frågan ”Vilka är de bästa platserna att se tulpaner i och runt Amsterdam?”

Keukenhof

Ja men vi börjar väl här i Keukenhof. Nederländernas berömda tulpanpark. Under endast 2 månader per år (mars-maj) är parken öppen för besökare och svämmar då fullständigt över av vackra tulpaner. Detta är utan tvekan den allra bästa platsen att uppleva tulpaner i närheten av Amsterdam.

Nackdelen med Keukenhof är väl att det är mycket folk och kan bli rätt hysteriskt och trångt. Våra bästa tips för att ”beat the crowds” hittar du i vårt stora inlägg om Keukenhof.

Tulpanfälten runt Lisse

Tulpanfält finns på många platser i Nederländerna. Men om det är Amsterdam man utgår ifrån är Lisse en bra och relativt nära plats att se dem på. Här hyr man lämpligen cykel och ger sig ut bland fälten. En tur kan ta mellan 3 timmar och en hel dag beroende på hur många fält man vill se innan man tröttnar.

Detta sätt att se tulpaner kan kombineras med ett besök i Keukenhof eftersom cyklar hyrs ut på parkeringen utanför parken.

Blomsterparaden i Haarlem

I den lilla söta medeltidsstaden Haarlem, som nås med en kort tågresa från Amsterdam, anordnas en blomsterparad en lördag i slutet av april varje år. I samband med detta är det också festligheter och tivoli i stan. En riktig folkfest alltså. Dagen efter står kortege-vagnarna kvar på stadens paradgata och man får om man vill plocka sig en egen bukett blommor från vagnarnas dekorationer.

Ja, allt detta är verkligen tulpaner. Vi är faktisk tvungna att dra ut ett litet blomblad för att försäkra oss.

Bloemenmarkt i Amsterdam

Längs kanalen och gatan Singel i Amsterdam finns en flytande blommarknad. Från flytande pråmar kan man köpa blommor och lökar om man vill ha med sig tulpaner hem.

Tulpanmuseet i Jordaan

Om man kommer utanför tulpan-säsong eller bara är väldigt intresserad av tulpanens historia, kan ett besök på Tulpanmuseet i stadsdelen Jordaan i Amsterdam vara en bra ide. Själva var vi aldrig in utan passerade bara förbi.

Från luften

Detta får absolut inte förbises. För tulpanfälten är ju fantastiska att se från ovan. Enklast och billigast att arrangera detta är att passa på under inflygningen från Sverige. Då gäller det förstås att a) ha fönsterplats b) få molnfritt c) inte sitta över vingen d) spana ivrigt och nogsamt genom fönstret. Vi satt själva på a-säte, dvs på vänster sida av planet. Men har ingen aning om man såg fler eller färre tulpanfält på högra sidan.

Ja, en inzoomad mobilbild. Inte jättebra kvalité, men mäktigt att se från luften.

Överallt!

Sist men inte minst. Tulpanerna finns verkligen överallt i Amsterdam under våren. Så ingen stress. Vi kan så här efteråt fnissa lite åt att vi släppte allt och rusade fram till fönstret på Schiphol vid ankomst för att fota tulpanplanteringarna utanför. Det hade vi inte behövt. För som sagt, tulpanerna finns överallt.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

 1. Nog kan man uppleva tulpaner på de mest skilda ställen. Vad blomsterkortegen beträffar så upplevde vi ekipagen dagen före kortegen när de står uppställda i den lilla orten Noordwijkerhout (då får man bara se men inte röra…). På lördagen går kortegen sedan den imponerande sträckan av 4,2 mil med start i Nordwijk vid 9-tiden för att sedan gå i mål i Haarlem sent på kvällen. det är verkligen ett rejält maratonlopp. Att fordonen sedan står kvar för beskådan nästa dag var en nyhet för oss. Visst är det ett otroligt arbete de lägger ner!

  • Gunilla Yourstone

   Aha, färdas de så långt! Jag trodde kanske att det bara var inom Haarlem. Det var en biljettförsäljare på Amsterdams central som berättade för oss att det stod där på söndagen.

 2. Alltså, när man ser alla färger…. Tulpaner gör mig glad från jul o framåt inomhus. Älskar färgerna. Och så ser man era bilder! Måste ju bara dit nån gång!

  • Gunilla Yourstone

   Tulpaner är oerhört vackra och det är en alldeles särskild upplevelse att få se dem i sån här mängd.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *