Att besöka Nederländerna under tulpansäsong har varit en mångårig dröm för mig. Och i år blev det äntligen läge på grund av en läglig och lämplig Eurobonus-biljett.

Keukenhof
Keukenhof

Väl på plats vill man förstås tulpanoptimera sin upplevelse och se så mycket som möjligt av dessa fantastiskt blommor. Och då leder ju spåren snabbt till Keukenhof, Nedeländernas världsberömda park. Hit gjorde vi förstås en heldagsutflykt.

Men när åker man egentligen optimalast, hur kommer man dit och vad ska man tänka på?
Vi har förstås svar på alla Keukenhof-frågor.

Keukenhof
Keukenhof

Vad är Keukenhof?

Keukenhof är en park  full av blommande lök-växter. Framförallt tulpaner, men också krokus, påskliljor och hyacinter till exempel. Parken anses som åtminstone en av värdens främsta vad gäller vackra tulpaner. (förmodligen den främsta?) Den ligger utanför Lisse i Nederländerna, cirka en timme från Amsterdam. Parken är en stor turistattraktion med 800.000 besökare varje år. (och det bara under den korta tid den är öppen)

Keukenhof
Keukenhof

När ska man åka till Keukenhof?

Öppettiderna varierar något från år till år, men i princip öppnar man dagarna efter den 20:e mars och håller öppet till mitten av maj. Av denna tid är det april som är den bästa månaden för optimal tulpan-skådning.

Keukenhof Keukenhof

Kommer man i mars kan det hända att tulpanerna inte har slagit ut ännu och i maj kan de ha börjat blomma ut. Framför allt är det de omgivande tulpanfälten utanför Keukenhof som successivt skördas och i slutet av april och i maj finns inte så mycket kvar.

Varje dag under denna period har parken sedan öppet 8:00 till 19:30.

Keukenhof
Keukenhof

Hur undviker man massorna?

Om man vill ha färre medbesökare att frottera sig med, rekommenderas det att antingen komma när parken öppnar på morgonen eller efter 16:00 på eftermiddagen.

Keukenhof Keukenhof

Vardagar är att föredra framför helger, pga mängden besökare. En lördag i slutet på april (under 2022 var det den 23:e april) arrangeras en blomparad i Keukenhof och då exploderar besökstycket mer än någon annan dag. Bra att kolla upp när det är och undvika alltså. Vill man prompt se en blomparad kan man tex besöka Haarlem istället.

Keukenhof Keukenhof

Väl på plats i parken ska man gå fram och tillbaka, fram och tillbaka mellan entrén och väderkvarnen. Det vill säga om man älskar att trängas. Här är det överjordiskt med folk. Om man däremot rör sig mot ytterkanterna av parken istället, blir det fort lägre densitet på fläsket, höll vi på att säga, och lättare att andas.

Keukenhof Keukenhof Keukenhof

Hur tar man sig till Keukenhof?

Det är lite stökigt att ta sig hit ut faktiskt för den som inte har egen bil. Det är först tåg till Leiden och sedan buss därifrån om man ska ta sig hit från Amsterdam.

Keukenhof

Vi läste på Keukenhofs hemsida att en combo-ticket var det smartaste valet. Då köper man en biljett där buss och entrébiljett ingår. Tyvärr avgår inte bussarna från Amsterdam centrum utan från området RAI i södra delarna av Amsterdam. Dit kan man åka tunnelbana. Så lite halvstruligt blir det ändå. Men det var i alla fall så vi valde att åka.

En sån här goding får man åka med

Keukenhof

Hur lång tid behöver man?

Detta är ju en dagsutflykt hur man än vänder och vrider på det, om man kommer från Amsterdam. I själva parken tar det 3 timmar att gå runt allt. Men sen vill man ju äta något också. Från dörr till dörr var vi ute i 13 timmar, men då gjorde vi inte bara själva parken, mer om det strax.

Keukenhof Keukenhof

Några highlights som man inte får missa?

Man ska ju verkligen ta sig tid att gå runt i precis hela parken. Men sen finns det ju delar som är ännu bättre än snittet. Många verkar tycka att väderkvarnen är en höjdpunkt, men vi tyckte tvärt om. Och helt värdelöst att lägga tid på att köa sig upp i kvarnen. Däremot finns det flera utsiktspunkter ut mot de omgivande tulpanfälten som kan vara lätt att missa om man inte känner till dem.

Keukenhof

Någon av de två ”floderna av pärlhyacinter (som alltid verkar finnas) ska man se och så denna del på bilden nedan, som är extra vacker.

Keukenhof
Keukenhof

Man bör heller inte missa att gå ut på plattorna i sjön där fontänen är. En rätt roligt aktivitet.

Finns det mat?

Ja, men förstås. Det finns några olika restauranger i parken. Flera av dem med rätt saftiga köer. Själva tog vi varsin krokett med bröd (jodå, en helt normal rätt i Nederländerna) från en matvagn eftersom vi inte gillar att köa.

Keukenhof

Men tulpanfälten då?

Ja det var ju det. Hur underbart och fantastiskt Keukenhof än är, så saknar parken tulpanfält. Alltså såna stora med oändliga rader tulpaner. Dessa tulpanfält finns i stället utanför Keukenhof.

Det perfekta upplägget på en dagsutflykt

För det perfekta upplägget på sin dagsutflykt kombinerar man dessa två. Först Keukenhof och när man är klar med parken går man ut på parkeringen till cykeluthyrningen och hyr sig varsin cykel. Uthyrningsfirman har kartor med flera alternativ till föreslagna rutter. Skyltar och pilar finns också längs vägen.

Längs snitslad bana cyklar man här förbi de klassiska tulpanfälten och kan fota och frossa i dessa så mycket man orkar och hinner. 3 timmar ungefär tar även denna aktivitet.


Mer att göra i närheten?

Alltså, sedan är ju egentligen inte havet så långt borta heller. Egentligen tycker vi med facit i hand att man gott kan ta en övernattning i området och göra en 2-dagars-grej av detta. Minst. Så mycket finns det att se sammanlagt.

Sedan, om man åker via RAI finns där även ett ”Instagram-museum” (eller vad man ska kalla det), Upside Down, där selfie-generationen (och för säkerhets skulle vi andra också) kan gå crazy i lite coola miljöer.

Läs också: Att bo i husbåt i Amsterdam – vi provar ett väldigt holländskt sätt att bo

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

12 Comments

 1. Det är fantastiskt där! Vi hade en sen flight så vi lämnade väskorna på flygplatsen och tog bussen därifrån till Keukenhof, väldigt smidigt.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det verkar som att många åker från flygplatsen. Smidigt att det finns bussar därifrån. 👍

 2. Visst är Keukenhof med omgivningar fantastiskt! Vi var ju där den helgen blomsterparaden gick av stapeln men trodde det skulle vara liite mindre besökare på måndagen. När vi gick in för att boka biljetter några dagar innan trodde vi inte våra ögon när de enda bokningsbara tiderna var 08:00 och sen eftermiddag. Med facit i hand blev kl 08 en riktig hit och vi kunde vandra runt utan alltför stora folkmassor.
  Tulpanfälten är nästan väl så imponerande.

  • Gunilla Yourstone

   Vi var där fredagen innan paraden. Mycket folk då också. 8:00 tror jag är en mycket bra idé. 👍 och håller med om fälten. Tulpanupplevelsen blir inte komplett utan dem.

 3. Vilka fantastiska bilder! Keukenhof står just nu högst på min lista över platser att besöka, men gissar att jag får vänta till april nästa år.

  • Gunilla Yourstone

   Tack! Keukenhof är verkligen något man måste uppleva. Hoppas att det blir av för er nästa år. 🙂

 4. Annica

  Tack för inspirerande inlägg! Ett resmål vi länge haft på vår ”bucketlist”. Ska skriva in i kalendern april nästa år om allt vill sig väl.

 5. Får man ta med dej hunden in?

 6. Åh vad härligt att uppleva Keukenhof igen.
  Var där för 8 år sen , en vardag med väldigt lite folk. Underbart🌷

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad härligt att höra att det kan vara lite folk vissa dagar också. 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *