Två saker var självklara när vi bokade vår resa till Amsterdam. Dels att vi skulle resa under tulpansäsongen och dels att vi skulle bo i en husbåt.  Helt enkelt för att husbåt är ett väldigt Amsterdamskt sätt att bo på och kanske är Amsterdam den enda stad i världen där det verkligen finns ett stort utbud av boenden i husbåt. Once in a lifetime liksom. Och för att riktigt känna sig som en local där på kluckande vatten på en av Amsterdams kanaler.

Bo i husbåt Amsterdam
Bo i husbåt Amsterdam – här bodde vi

Amsterdam är en dyr stad för turister. Att hitta ett hotellrum under 2000 kr/natt är en bedrift. Husbåtsmarknaden är om möjligt ännu mer överhettad och det finns gott om fantasipriser på tusentals kronor per natt.

Bo i husbåt Amsterdam

Att hitta sin husbåt i Amsterdam

Mina krav på min tilltänkta husbåt var följande:

  1. Den skulle rymma 2 personer och båda personerna skulle kunna ta sig in och ut från sin sovplats utan att kliva över varandra (ett inte helt självklart krav då sovplatser på båtar ibland är kojer)
  2. Båten skulle ligga förtöjd någorlunda centralt i Amsterdam, men inte i öppet vatten i hamnen, utan i en kanal
  3. Det måste finnas en sitt-del och ett kylskåp, för egen frukost och mathållning
  4. Båten skulle vara någorlunda fräsch
  5. Boendet skulle vara någorlunda enskilt och privat
  6. Ett absolut måste var  en härlig uteplats att sitta och glassa på, på båten
  7. Priset skulle inte överstiga 2000 kr/natt (i alla fall inte med så himla mycket)
Bo i husbåt Amsterdam
Glassig uteplats. Check.

Jakten blev lång och intensiv. Jag googlade upp ett antal lokala kanalbåtsuthyrningssidor med massor av alternativ. På Booking.com fanns det även ett helt gäng husbåtar. Den husbåt som vi till slut föll för och bokade, hittade vi dock på Airbnb.

Bo i husbåt Amsterdam

Vårt område, Prinseneiland

Oj, vilken tur vi hade vid val av område i Amsterdam. Jag var egentligen först ute efter en husbåt på en av kanalerna som liksom går i cirkel runt centrum. Men där fanns inga husbåtar som motsvarade min kravlista och som jag fortfarande hade råd att bo på. Och tur var väl det höll jag på att säga, för dessa delar av Amsterdam kändes väldigt stimmiga båda dag och natt. Där hade man inte fått sitta ifred och ostört på sin uteplats på dagen och väl inte fått sova alls på natten. Tänkte jag väl på plats.

Jordaan. Fint men mycket folk och full fart.

De mittersta/östra delarna av Amsterdam var dessutom väldigt ruggiga och otrevliga med Red Light District och en tung marijuana-doft över hela kvarter. Vilken skräck om man av okunskap hade råkat boka ett boende i närheten av detta!

Vi bodde i området Prinseneiland, dvs de öar, med kanaler emellan, som ligger nordväst om Centralstationen.


Oh vilka underbara kvarter! Vi gratulerade oss själva och varandra flera gånger om dagen till valet av detta område. Tillräckligt nära stan för att man skulle kunna promenera till Centralstationen och Jordaan. (som var vårt favoritområde att strosa runt i på dagarna) Men ändå helt lugnt och fridfullt. Kolonilotter (typ), grisar och kaniner i hagar, papegojor i träden. Sjöfåglar med ungar som fridfullt simmade runt vår båt.

De enda andra turister vi såg i området, var de guidade cykelturer som någon gång om dagen passerade förbi på gatan och stannade upp jämsides med vår husbåt.
Guiden:
– This is a hidden gem. Noone knows about it, noone comes here, noone talks about it. So it is totally unknown.
Amerikanska turisterna i cykelhjälm:
– Wow! Amazing!

Bo i husbåt Amsterdam

Vår husbåt

Vår husbåt heter Lucky Lou och är en hyffsat stor båt. Större delen av båten tillhör en barnfamilj. Men längst fram i båten har man inrett en separat studio som alltså hyrs ut. Här bor vi med egen ingång och egen landgång, samt en egen insynsskyddad uteplats uppe på däck. Här har man sol från tidig morgon till kvällen. På denna uteplats tillbringar vi många härliga soltimmar under våra 5 dagar i Amsterdam.

Bo i husbåt Amsterdam
Bo i husbåt Amsterdam – the way to do it


Bo i husbåt Amsterdam

Här äter vi frukost på morgonen medan en grön papegoja småpratar med oss. Slöar i saccosäckarna på eftermiddagarna medan lokalbor glider förbi i sina båtar och andmamman tar ungarna på en försiktig tur runt båten.

Du bokar vår husbåt här och en hel lista på andra husbåtar att hyra hittar du här.

Bo i husbåt Amsterdam
Frukost.
Bo i husbåt Amsterdam
Glassing is taking place.

Mer på husbåtstemat

För den Amsterdamturist som inte lyckats tillskansa sig en egen husbåt på resan, finns även ett husbåtsmuseum att tillgå. Var? Jo men i Jordaan förstås.

Husbåtsmuseum

Läs också: Welcome to Schiphol, the hell on earth

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

  1. Ser ju fantastiskt fint ut med husbåt! Bara det är ju att skäl att åka tillbaka. 🙂

  2. Men så läckert att välja bo på husbåt och kunna sitta ute på däck, ser väldigt fräscht ut.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *