Precis så här års börjar man ju ofelbart att tänka:
– Man kanske skulle ha åkt iväg någonstans över jul/nyår?

Här kommer fem förslag på perfekta resor över jul och nyår.

Fjällnäs i Härjedalen

Kan det bli härligare än att fara iväg på lyxjul i svenska fjällvärlden? För de läsare som bor i de södra delarna av landet kan vi rapportera att den senaste veckan har det snöat som sjutton i den norra halvan av landet. I Umeå har vi tex fått över en halvmeter snö under ett enda dygn.

Det finns massor av härliga ställen i svenska fjällen att ta in på över jul. Enklare och lyxigare. Alla trivsamma, vågar vi nog lova.

Det alternativ som vi vill slå ett extraslag för är dock Fjällnäs i Härjedalen. Inte det billigaste alternativet, men ack så ljuvligt. Här bor man i en fantastiskt vacker miljö, har tillgång till spa plus hela den härjedalska fjällvärlden. Samt en mycket bra restaurang.

Vi har bara varit här under vandringssäsongen, inte jul, men blev fantastiskt bortskämda då. Sedan dess drömmer vi ständigt om att återvända och en jul här vore med alls säkerhet en underbar upplevelse.

Fjällnäs egen bild

Zermatt, Schweiz

Nästa steg om man vill skruva upp jul-volymen är att bege sig ner till Alperna för skidåkning, alpluft, slädar med bjällerklang och en gnutta mer Disneyjul-känsla. Schweiziska Zermatt är inte budgetalternativet i genren, men extremt pittoreskt och mysigt.

Vi har varit här, men bara på sommaren, men en jul här känns som en väldigt mysig idé.

Edinburgh, Skottland

Edinburgh är ett klassiskt nyårs-resmål. Eller Hogmanay, som nyår heter på skotska. Här är det party i vart enda hört av staden, gatufester, konserter och stort fyrverkeri.

Edinburgh har länge befunnits sig på listan över våra önskedestinationer över nyår.

DOD photo by U.S. Navy Petty Officer 1st Class Dominique A. Pineiro

Andalusien, Spanien

Om man är mer sugen på värme i stället för maxad julstämning, är Andalusien i sydligaste Spanien, ett bra alternativ. Särskilt om man vill hålla sig inom Europa och inte resa några längre avstånd.

Här kan man få sol och 20 grader mitt på dagen även i december. Malaga eller Nerja är bra alternativ.

Andalusien

Rio de Janeiro, Brasilien

Jag har ju varit till Rio de Janeiro tillsammans med min dotter. En riktigt vacker stad som jag gärna skulle återvända till. Karnevalen skulle ju tex vara ett bra tillfälle. Men även nyårsafton. Då klär sig alla i vitt, samlas på stränderna mitt i staden ock skickar upp ett gigantiskt fyrverkeri över havet.

Foto: Riotur.

Koh Rong, Kambodja

Till sist då. Om man bara vill komma bort från allt. Resa till ett land som inte ens firar jul, till en avlägsen paradisstrand där sandlopporna är det enda som riskerar att rubba ens stoiska lugn. Ja men då vill vi slå ett slag för Koh Rong utanför Kambodjas kust. Här firade vi själva julen 2014. Ingen hets, ingen stress. Bra indiska oceanens diskreta vågor som långsamt slog in mot den bakpulvervita stranden.

Koh Rong

Nyår för oss i år: Samara i Costa Rica

Jaha men vad blir det för resa för oss i år då över jul och nyår?

Jo först åker vi ner till min syster i Västergötland över jul. Sedan, dagen före nyårsafton åker vi till Costa Rica. Under nyårsafton kör vi ut till Stilla havskusten till strandorten Samara, där vi kommer att tillbringa nyårsaftons kväll. Lugnt, stilla och varmt.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Tags

6 Comments

 1. Härligt med Costa Rica – en av mina bästa resor! Själva har vi inte bestämt oss var julen kommer att firas. Lite spänning förgyller livet tänker jag.

  • Gunilla Yourstone

   Det ska bli supernice med Costa Rica.
   Vår jul hos syrran är ongoing sedan många år tillbaka, vartannat år. Så vi ringer bara upp varandra någongång minst ett halvår innan och bekräftar för varandra:
   – Jo vi kör i år också!

 2. Här firas jul/nyår hemma i Thailand.
  Ankom Thailand i onsdags, Bangkok.
  Andra hemmet idag.
  Härligt/spännande med Costa Rica.

  • Gunilla Yourstone

   Men vad mysigt! Ett andra hemma Thailand är verkligen lyxigt att ha. 😊

 3. Vi kör oxå Costa rica i jul och nyår. Spännande att läsa och se om vi har samma bild av landet sen.🇨🇷

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *