Imorgon är det så julafton 2017. Vi befinner oss i Gävle hos mina föräldrar, där jag inte firat jul sedan jag blev fullvuxen i princip. Sedan dess har jularna tillbringats allra mest hos mig själv med släkten på besök, eller hos min syster med samma upplägg.

Barndomens julprydnader är sedan länge till mesta del bortskänkta eller bortkastade. Lite hittar vi ändå, när vi letar. Vi har köpt en del nytt och fixat lite. Maträtterna är samma och annorlunda. Lite modernare. Västerbottenpajen har kommit för att stanna. Skink-griljeringen är densamma som då. Vissa saker ändrar man inte bara.

Vi är här för att nu är mamma så dålig i kroppen att hon inte kan åka någonstans längre. Vissa saker ändras vare sig man vill eller inte.

Det kommer att bli en trivsam och lugn jul. Förstås. Med allt vad som hör den traditionella julen till.

Men om man ändå för en stund låter resedrömmarna ta över. Var hade jag kunnat tänka mig att tillbringa julen då?

La Digue

julresor

julresor

Till ön La Digue i Seychellerna längtar vi alltid tillbaka. En julafton här vore inte alls fel. Vi skulle förstås bo på Le Repaire. Hyra varsina för små cyklar. Cykla till Grand Anse och luta cyklarna i gräset precis där vägen slutar. Inte fundera på att låsa dem, för vem skulle gärna stjäla en cykel här? Och sedan promenera till Petite Anse och sedan vidare till Coco Anse. Ha med lite bröd i ryggorna. Och vatten så att vi klarar oss.

När vi kommer fram till Coco Anse har tidvattnet sköljt bort alla spår av gårdagen och våra fotspår skulle vara de första i sanden. Lite senare på dagen skulle det kanske komma fler vandrare över krönet. Ett eller kanske två par. Men de skulle lägga sig i andra änden av stranden, tillräckligt långt bort för att inte störa. Vi skulle ha svårt att slita oss för att så småningom cykla hem.

Ella

I Sri Lankas Hill Country heter byn med den allra vackraste utsikten Ella. Man kan vandra, bada under vattenfall och besöka en tefabrik här. Till exempel. Men vi skulle kanske bara sitta på balkongen, läsa en bok och beundra utsikten.

julresor

julresor

Koh Rong

Vi är verkligen dokumenterat dåliga på att tillbringa julen på resa. Lite märkligt kanske med tanke på att vi reser så mycket i övrigt. Vi har väl prioriterat släkt, familj och traditionellt julfirande helt enkelt. Samt den lilla faktorn att resa över jul lätt kan dra iväg och bli ganska dyrt då. Men 2014 då slog vi till i god tid. Köpte flygbiljett redan när de släpptes i januari och tillbringade julen på den lilla ön Koh Rong utanför Kambodja. Ett boende som i alla fall inte kunde anklagas för att vara dyrt. På pålar över tidvattnet, med glipor i golvplankorna. En egen liten terrass mot havet och solnedgången. Inget wi-fi. El bara 18-24. Alla rätter kostade 24 kr.

Några backpackers Instagram-poserade med tomteluvor. Kvällsmusiken byttes i två dagar till julmusik. Men annars rätt soft liksom.

julresor

julresor

julresor

Tobago

Nästa år är det jul utan barn för oss. Och Condor flyger direkt från Frankfurt till Crown Point, Tobago. Kanske, kanske…?

julresor

Välkommen att följa 4000mil på FacebookBloglovin och Instagram för mer reseinspiration och resetips i ditt flöde.

 

6 Comments

 1. Lisa / livet från den ljusa sidan

  Åre är ett annat drömställe.
  Hade tänkt Zanzibar nästa år men på plats i Åre för första gången över jul så börjar jag omvärdera..

  • Gunilla Yourstone

   Det är ju ett annat alternativ, att åka MOT vintern. Det har sina fördelar med riktig jul också när barnen är små.

 2. Ett antal år har vi firat utomlands London och Thailand.
  Iår är det Göteborg som gäller där äldsta barnet bor.
  Vi har tagit in på hotell och julmiddagen äts där.
  Synd bara att vädret inte är så kul…..
  Ha en fin jul önskar Titti

  • Gunilla Yourstone

   Inte så tokigt med julmiddag på restaurang. Mycket jobb annars innan julefriden kan lägga sig. En god jul till dig också!

 3. God forsättning!

  Det ser så härligt ut! Vilka fina resmål!

  Jag har firat jul i Sälen en gång (med massor av snö) och en gång i California. Men näe, det känns som att julen vill jag fira hemma. Trots medhavd glögg och julgran (japp!) så… näe.

  Kram Lena

  • Gunilla Yourstone

   Jag tänker att antingen så firar man jul och då gör man det hemma i Sverige, eller så åker man iväg och firar inte alls. Glögg i Karibien blir ju superkonstigt. Typ. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *