Visst är det någon särskilt med öar? Något ouppnåeligt liksom, något som drar och lockar? Kanske är det därför vi har så många svenska öar som vi längtar till och drömmer om.

1. Malören

Längst ut i Kalix skärgård har en sandö långsamt rest sig ur havet. Landhöjningen efter inlandsisen har haft sin gång. Långsamt. Formen är nästan som en atoll. Hit ut går det båtar på sommaren. Övernattning i Lotshuset finns. Enkelt, rustikt. Långt bort från allt annat i världen.

2. Stora Karlsö

Ett natur- och fågelmekka med dramatiska lodräta klippor. Här kan man bo över både uppe vid fyrområdet och nere på stranden i ett antal olika boenden av olika standard. En restaurang finns också. Lugnet, det får man hur som haver.

3. Nordkoster

Kosterhavet är en av Sveriges 30 nationalparker. Nationalparken är en marin nationalpark och handlar i första hand om det som finns under havsytan. De två öarna Nordkoster och Sydkoster ligger liksom inbäddade i nationalparken. Hit drömmer vi om att åka för att upptäcka nationalparken och för kustnära härlig bohuslänsk klippvandring. Båt ut finns från Strömstad.

Photo: Roger Borgelid/Westsweden.com
Photo: Roger Borgelid/Westsweden.com

4. Ven

Utanför Landskrona i Skåne ligger ön Ven. Grön, böljande. Som gjord för att cykla över när rapsfälten blommar. Så har vi i alla fall alltid tänkt oss vårt besök.

Foto: Gunnar Magnusson/Visit Skåne

5. Norröra

Vem vill inte uppleva en alldeles egen Saltkråkan-sommar i Stockholms skärgård? Vi vill helt klart och drömmer om Norröra, som är förebilden till Saltkråkan. Faktiskt bodde Astrid Lindgren här själv när hon skrev boken.

Snickargården. Foto: Sune Hamrin

6. Pater Noster

En karg, fruktad och spännande plats att besöka. Jag har själv spanat in Pater Noster från Marstrand och känt dess dragningskraft. Fyrvaktarbostaden är idag hotell. Och inte vilket hotell som helst, för det kostar 15.000 kronor per natt att bo över. Aningens, aningens för dyrt för mig tyvärr. Men visst ser ön fantastisk ut?

Och namnet, Pater Noster, anspelar alltså på sjömännens ynkliga bön för att inte förlisa här i oväder.

Erik Nissen Johansen

7. Gotska Sandön

Åh, mina drömmars ö! En oåtkomlig pärla mitt i havet, tillika nationalpark. Nästan helt utan service, ett par stugor finns, men annars är det eget tält som gäller. Det man tänker äta måste man ha med sig.
Men bilderna härifrån ser ut som utomlands.

Naturvårdsverket, Foto: Kenneth Bengtsson, Johnér

8. Trysunda

Trysunda, som betyder ”tre sund”, är den ö vid Höga kusten som vi ännu ej besökt. Vi drömmer om att tillbringa en natt här i det vackra fiskeläget. Båt går från Köpmanholmen och Docksta.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

5 Comments

 1. Den enda av dessa öar vi besökt är Nordkoster. En fantastisk ö. Men precis bredvid ligger ju Sydkoster och den är lika fin och annorlunda. På Sydkoster har vi varit ett antal gånger. Kommit dit med båten vi hade för många år sen. På Nordkoster har vi bara varit en gång och besökt den delen av nationalparken.
  De andra av dina ”ö-önskningar” har vi pratat om och tänkt besöka Ven i vår. Gotska sandön är ju också en prioriterad ö för oss men vi tänker att den nya nationalparken på Gotland får bli färdig först. Tänk vad många önskningar man har.

  • Gunilla Yourstone

   Jag har fått för mig att det är mindre bebyggelse på Nordkoster? Det var därför jag valde den.😊

   • Anette Nilsson

    Det är sant. Mycket färre hus där. Men väldigt fin natur på båda öarna.

 2. Nog är det något visst med öar! Vi har besökt hälften av öarna och favoriten är nog Stora Karlsö där jag bott både uppe i fyren och nere på stranden, samt varit på dagsbesök. Gotska Sandön, Ven och Kosteröarna har vi också besökt. Trysunda står på önskelistan inför vår Norrlandsresa i sommar.

  • Gunilla Yourstone

   Såg att fyren på Stora Karlsö ska renoveras i år, så jag väntar nog med besöket till det är klart. Det ser allra mysigast ut.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *