Om man är sugen på sockersöta korsvirkesstäder i pastellfärger, ringmurar, medeltida slott och tinnar och torn. Vart ska man optimalt bege sig då? Ja ni anar ju svaret. Vinregionen Alsace i nordöstra Frankrike förstås. Om Pomperipossa hade funnits på riktigt, så var det definitivt här hon hade bott i ett rosa pepparkakshus.

Men vilka av alla dessa tjogvisa byar och småstäder i Alsace ska man bege sig till för maximalt visuellt sockerintag? Lugn vi guidar dig förstås till den optimala Alsace-upplevelsen.

Eguisheim – en av Alsace sötaste städer

Eguisheim

Eguisheim är utan tvekan den allra mest maxade av Alsaces små städer. En intakt ringmur runt den lilla staden, storkbon på toppen av stadens kyrka och garanterat fri från hus med räta vinklar. Så kan man väl sammanfatta denna fluffiga lilla pärla?

Alsace sötaste städer Alsace sötaste städer Alsace sötaste städer Alsace sötaste städer Alsace sötaste städer

Riquewihr

En underbar stad på en höjd med en fullständigt överdos av färgglada hus, samt ett mycket tilltalande torn. Finns det en ringmur? Är påven katolik?

Alsace sötaste städer Alsace sötaste städer

Colmar

Colmar är den största och mest kända staden i Alsace. Hit går fjärrtågen och det är den naturliga huvudorten för turismen i området. Och visst är det en fin stad. Men inte den finaste, tycker vi, så man bör inte göra misstaget att bara besöka Colmar på sin resa till Alsace.

Genom Colmar flyter ett nät av kanaler, där turistbåtar glider fram på guidade turer, här finns också en trevlig saluhall.

Alsace sötaste städer

Kaysersberg

Denna stad har en gammal borgruin vakandes över sig på en höjd ovanför staden.

Alsace sötaste städer Alsace sötaste städer Alsace sötaste städer Alsace sötaste städer

Turckheim

Turckheim är en charmerande stad förstås, men utan några distinkta landmärken som sina konkurrenter. Därför hamnar den på en 5:e plats. Men söt och besöksvärd ändå förstås.

Alsace sötaste städer
Alsace sötaste städer

Att ta sig runt

Hur tar man sig då runt mellan dessa söta små städer? Jo det finns ett gäng sätt.

Bil

Bil är väl förmodligen det tidseffektivaste sättet att ta sig runt. Om man inte kommer i egen bil, hyr man på plats. Det verkar finns parkeringar precis utanför de flesta av dessa städer. Hur lätt eller svårt det är att få sig en parkeringsplats vågar vi inte svara på.

Cykel

Cykel känns som det smartaste och fräschaste sättet att färdas i Alsace. Få höjdskillnader och till och med en markerad cykelled som går runt mellan städerna gör cykeln till den optimala farkosten i området. Färdmedlet tillåter dessutom ett visst intag av lokalt vin redan till lunch. Med cykel tar man sig runt till kanske 3 städer på en dag, beroende på förstås. Det var också per cykel vi själva först tänkt oss att färdas.

Kaysersberg

Bussar och tåg

Till Turckheim går det lokaltåg från Colmar. Till övriga orter finns det buss. Men bussarna går förbluffande sällan och inte mellan de mindre städerna i någon större utsträckning, utan bara till och från Colmar. Detta gör att den som väljer att färdas på detta sätt bara kan räkna med att hinna en stad per dag.

Alsace sötaste städer

Till fots

Ja det går att gå till och emellan flera av Alsace städer. Det är vi ett levande bevis på. För även om vi innan tänkt oss cykel, så blev Christofer tveksam på plats. Han har fortfarande rätt stora problem med balansen och cykel kändes för osäkert. Det slutade därmed med att vi tog oss runt med en kombination av vandring, buss och tåg.

Vi rekommenderar inte att följa vårt exempel att gå från Colmar till Eguenheim. Det var en tråkig väg längs trafikerade vägar. Däremot var det rätt trevligt att gå från Eguenheim till Turckheim. Samt även från Kaysersberg till Riquewihr. Vi gick då längs cykelleden.

Läs också: Har du provar Flammkuchen? – Tysklands svar på pizzan

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Anette Nilsson

    Detta inlägg gjorde mig glad. Alla fina hus och färger. Ett ställe vi kan ta oss till med vår husbil och sen cykla runt.
    Tack för tipset!

    • Gunilla Yourstone

      Precis, enkelt att ta sig dit med husbil, bil eller tåg. Och mycket trevligt. 👍😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *