När man besöker till exempel Moseldalen i Tyskland eller Alsace i Frankrike, är det en rätt som man ofrånkomligen kommer att konfronteras med på resan, nämligen Flammkuchen. Och man ska absolut passa på att prova. För detta kan vara snudd på den perfekta lunchen eller tilltugget. Gott, enkelt och billigt.

Flammkuchen

Vad är Flammkuchen?

Flamkuchen betyder typ ”paj bakad i lågorna” och är rätt likt pizza. Brödbotten, fast ännu tunnare än pizzan, och så topping på och in i ugnen. Serveras oftast ”upp-slicead”, vilket gör den enkelt att dela på flera också.

Istället för tomatsås som på pizza, så grundar man med crème fraiche. Ovanpå crème fraichen läggs bacon eller skinka, gul lök, svartpeppar och kanske lite ost.

En klassisk variant

Var hittar man Flammkuchen?

Flammkuchen kommer ursprungligen från Alsace. Ett området som genom historien ömsom tillhört Tyskland och ömsom Frankrike. Och även om det numera ligger stadigt inom franska gränser, är kulturen med tydliga tyska drag.

Denna rätt andas också mer rustik tysk matlagning är den klassiskt franska.

Numera står Flammkuchen på menyn även i de tyska regioner som gränsar mot Alsace, till exempel Moseldalen.

Ännu en lunch med Flammkuchen i Moseldalen.

Andra namn

Eftersom detta är en rätt som spänner över fransk-tyska gränsen finns förstås även ett franskt namn, tarte flambée.

Flammkuchen

Vilka toppings har vi provat?

Som sagt, den klassiska är ”speck”, alltså bacon eller skinka, samt gul lök. Men därifrån finns massor av kreativa varianter. Precis som för pizzan.
Vi har hittat varianter med olika ostar, men rödlök i stället för gul lök, med oliver och svamp på och vegetarisk med olika grönsaker.

De allra bästa flammkuchen vi provar under vår tågluff är en variant med Chevré på. Det bästa av två världar. Den äter vi på restaurangen Le Fer Rouge i Colmar.

Flammkuchen
Den allra bästa. Med Chevré på.

Det ska också finnas söta varianter med äpple och kanel eller blåbär, samt med flambering i Calvados.

Att dricka till?

Till flammkuchen dricker man förstås väl kylt lokalt vitt vin. Mosel- eller Alcase-vin alltså.

Läs också: 14 saker att se och göra i Moseldalen – våra bästa tips

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

6 Comments

  1. bmlarsreseblogg

    Visst har vi ätit flammkuchen, så gott och inte så mastigt som pizza. Den vi främst kommer ihåg är när vi åt en uppe på borgen i Cochem, med en otrolig utsikt över Mosel, efter en rejäl cykeltur längs floden och sedan promenad upp till borgen, mums!

  2. Elisabeth

    Jodå, ett par gånger. Den första var i en liten stad nära holländska gränsen. Då var det nån sorts jordgubbsfestival, så då innehöll all maten jordgubbar, även fast det inte var sött. Så det var väl jordgubbar, skinka, lök mm, minns inte riktigt, bara att det var jättegott. Vi provade också hamburgare med jordgubbar, också jättegott.
    Sen har jag ätit Flammkuchen ett par gånger till, men då blivit lite besviken för att det var för torrt och trist. Men det var i Nederländerna, inte i Tyskland, vilket förklarar saken (Nederländerna är inte så värst bra på mat).

    • Gunilla Yourstone

      Oj jordgubbar låter lite annorlunda fast i och för sig gott.
      Nej holländarna är väl inte bäst på mat. 🙂

  3. Jo vi har också ätit flammkuchen, i Alsace, väldigt gott. Tycker om när det är creme fraich på botten, vilket vi gärna har på pizzan när vi gör det, även kallad pizza bianco.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *