Innan vi själva gjorde det, visste vi knappt att det gick. Att vandra i Moseldalen alltså. Båtturer och cykling läste vi om överallt. Men för att hitta vandringsleder behövdes lite research. Väl på plats visade det sig förstås att Moseldalen är som gjort för skön och avslappnad vandring. Massor av stigar och olika alternativ fanns.

Moselsteig

Vår egen vandring, som bestod av tre dagsvandringar, tog sin avstamp i Moselsteig. Moselsteig är en 24 etapper och 365 kilometer lång vandringsled som går rakt igenom hela Moseldalen, från Perl till Koblenz.

Det går förstås att gå hela, men vanligare är väl att man väljer ut några delsträckor att gå.

Här finns en jättebra sida med information om och karta över alla deletapperna.

Andra vandringsleder

Moselsteig är långt ifrån den enda vandringsleden i området. Vi hittade en pilgrimsled (Mosel-camino) som delvis gick samma sträcka som Moselsteig. Vi hittade också rundslingor som passade som dagsvandringar, t.ex. vid Burg Eltz och även omärkta stigar.

Det går naturligtvis att gå den mer kända cykelleden också, men den går mest längst ner i dalen, närmast floden och kan förstås bli en smula tråkig och enahanda att gå. Men i kombination med annat funkar det ju.

vandra i Moseldalen

Hur avancerade är vandringarna?

Detta är mestadels enkla leisure-vandringar skulle vi säga. Stigningarna är rätt måttliga, några hundra höjdmeter bara. Moselsteigs högsta punkt är på 425 m.ö.h. och den allra lägsta på 70 m.ö.h.

Det finns få tekniskt utmanande partier. De vi hittade är vid Collis Turm och Calmont. Ofta finns andra enklare, men längre vägar att ta som alternativ.

Den kortaste etappen är 11,4 kilometer och den längsta 23,9 kilometer. Vi var ute och vandrade mellan 3 timmar och 6,5 timmar per dag.

vandra i Moseldalen

Hur tar man sig runt?

Om man väljer ut dagsetapper måste man transportera sig till och från vandringen före och efter. Ofta ett problem i dagsvandringssammanhang.

Här funkar detta dock helt utmärkt med tåg och buss. Tågledes finns både Moselbahn och Moselweinbahn. Där dessa inte går finns buss. De allra flesta etapper börjar och slutar vid stationer eller busshållplatser. Både tåg och buss går en gång i timmen.

vandra i Moseldalen
vandra i Moseldalen – tåg finns som anslutning

Mat och dryck?

Jawohl! Svarar vi då. Moselsteig går ju inte genom någon ödemark utan detta är vinodlingslandskap. Man passerar genom eller nära olika byar och där finns restauranger, caféer och vingårdar. Bara att slå sig ner när man blir hungrig och låta sig väl smaka.

Ett måste är förstås, förutom Moselvinet, att smaka Flammkuchen.

vandra i Moseldalen

Bästa etapperna?

Oj, vi har ju inte provat alla etapper förstås, utan som sagt bara 3. Vi valde ju dessa utifrån vad vi trodde skulle vara det bästa och till viss del utifrån vilka etapper som låg bra till från vårt boende i Ediger-Eller.

Vi gick en egen modifiering av etapp 14 och 15, etapp 16 och etapp 20. Alla tre var bra vandringar som vi var nöjda med. Vår egen version av 14-15 var nog ändå den allra, allra bästa vandringen av dessa.

Vi kommer mer än gärna tillbaka och provar fler vandringar och då tänker vi att vi skulle prova någon etapp före 14 och se hur det är. Och kanske 17 eller 18 också?

Spontant är vi beredd att sätta en peng på att de bästa etapperna finns någonstans mellan Traben-Traubach och Cochem.

vandra i Moseldalen
Att vandra i Moseldalen är njutbart!

Så hur är det, är Moseldalen en vandringsdestination?

Ja men verkligen. Vi är förvånade att Moseldalen inte alls är känt som en vandringsdestination i Sverige. Alla de där företagen som säljer paketerade vandringsresor med bagagetransport, hur kan de inte erbjuda Moseldalen i sitt utbud, liksom?

I vår bok är detta den perfekta vandringsdestinationen för den som vill ha njutbara, okomplicerade vandringar i vackra omgivningar.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

  1. Detta blir ett utmärkt komplement på ToDo-listan. Man tackar och bockar för den utmärkta rapporteringen 😊

  2. Jessica

    Tack för info, vi blir lite sugna efter era vandringsberättelser.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *