Moselsteig har hela 24 etapper. Från Trier i väst till Koblenz i öst.
Vi har 3 vandringsdagar. Eller egentligen två och en halv. Om man ska vara petig.

Vi måste alltså välja och välja bort ganska mycket när vi planerar vilka etapper vi vill vandra i Moseldalen.

En etapp känns dock given, nämligen etapp 20 från Treis-Karden till Moselkern. Eftersom just denna etapp går förbi den magnifika och fantasieggande Burg Eltz. Här vill vi absolut vandra!

Burg Eltz

Vår vandring

Vandringen startar som vanligt med en tågresa. Vi åker till Treis-Kardens station och hoppar av där. En sömnig by med en kyrka i mitten. Och ledmarkeringar som börjar precis utanför järnvägsstationen.

Vi vandrar snart uppåt i skuggande lövskog. Vi brukar ju alltid föredra utsikten framför träden, men dagen är redan stekande het och våra stackars kroppar uppbrända av gårdagens vandring, så idag känns skuggan helt rätt. Dessutom bryts skogsvandringen då och då av i fina utsiktspunkter. Först får vi några fina vyer bakåt mot byn.

Vandra till Burg Eltz
Att vandra till Burg Eltz

Sedan, högre upp över Mosel. Just här finns en fördämning och en sluss för Mosels alla båtar. Vi kan iaktta slussningsprocessen för stora flodkryssare från vårt läge på höjden.

Plötsligt möter vi ett gäng parkarbetare i färd med att byta ut en bänk längs leden. Jag lyckas slå mig i slang på tyska. Språket  börjar verkligen komma tillbaka nu, jag som ju bott i Tyskland ett år, för 28 år sedan.

Sedan materialiseras ett gäng sportklädda damer från ingenstans. Bärandes varsina två giftgröna ringar. En i vardera hand. Måste vara någon slags vikter, kommer vi fram till? Men när leden viker uppåt igen viker damerna av på en annan väg. Åter mot civilisationen.

Vandra till Burg Eltz Vandra till Burg Eltz

Nu rör sig leden bort från Mosel. Vinrankorna som varit våra följeslagare så länge får nu ge plats åt vete, råg och ärtor i stället.

Vandra till Burg Eltz

Så går vi in i bokskogen. Skyltarna har skvallrat om att det är nära nu. Vi spanar ivrigt genom lövverket och plötsligt är den där. Borgen, Burg Eltz, som vår vandring kretsat runt tankemässigt.

Vandra till Burg Eltz

Den reser sig upp på toppen av en kulle, mitt i en större glänta. Och inget i omgivningarna skvallrar om att vi närmar oss borgen 2022 och inte 1522 eller något liknande. Mystiken och stämningen är intakt.

Vandra till Burg Eltz
Att vandra till Burg Eltz är det perfekta sättet att närma sig borgen.

Läs mer: Burg Eltz – en tvättäkta riddarborg från 1200-talet

Efter ett besök i borgen fortsätter ju egentligen Moselsteig 5 kilometer till, ner mot Moselkern och järnvägsstationen där. Men Christofer har fått problem med en infekterad blåsa på vänster fot och vågar inte gå längre med den idag.

Vi väljer därför att ta buss 365 till Hatzenport i stället. En rätt tråkig sträcka och nog inte snabbare på något sätt, så vi rekommenderar alla som kan att fullfölja hela vandringen i stället.

Fakta om vandringen

Denna vandring är i sin helhet 13.6 kilometer lång och tar 4,5 timme att gå. Vår vandring blev i stället 8,4 kilometer och tog knappa 3 timmar.  Se den exakta sträckningen här.

Vandra till Burg Eltz

Vid Burg Eltz finns en restaurang och här passar det därför bra att ta lunch.

Andra vandringar förbi Burg Eltz

Moselsteig är ju en linjär vandring som börjar och slutar på olika platser, låt vara att både början och slut är järnvägsstationer, vilket underlättar logistiken.

Man kan även gå den med start från Moselkern i stället, eller från Müden. (se karta i vår länk ovan)

För den som istället kommer med bil, kan det kanske vara enklare att göra en cirkulär vandring runtom borgen istället. Då finns Eltz castle panorama hike, en 12 kilometer lång vandringled med början och slut i Wierschem.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *