Moseldalen blir vårt första riktiga stopp på tågluffen. För vår övernattning i Köpenhamn och vårt korta stopp i Bremen räknas väl inte på riktigt?

Moseldalen berör oss, rör oss direkt och mer än vi har räknat med. Moseldalen är skönhet och sommar och ett lugn som man sällan finner. Turister finns här förvisso, men hysterin är långt, långt borta. Människorna vi träffar är genuina på ett sätt som man alltför sällan möter på resa.


Vandringarna är lättsamma och behagliga, nästan insmickrande, med mycket vy för liten insats, genom vinodlingar och ständigt med floden i blickfånget.


Vinerna är isande kalla, fruktiga och så påtagligt lokala. Många gånger druckna med dess upphovsman mitt emot oss på andra sidan bordet.


Vi bor i den tysta, rofyllda byn Eller, med Mosel utanför fönstret, där svanarna långsamt flyter fram. På kvällarna promenerar vi, fastän fötterna värker av dagens vandringar, 1 kilometer till Ediger, storebrodern i Ediger-Eller, som vår järnvägsstation heter. För att äta middag och dricka den där Rieslingen.

Vandrar stilla längs Mosel på hemväg, med skorna i handen nu, barfota i gräset med kvällsdimmorna över floden och kvällssolen i ansiktet. Och Mosel är hemma. Mina fötter känner så väl igen exakt den vegetation som trivs i sedimentleran längs en flodbädd, dofterna bär på somrarna i min barndom.

För jag är ju uppväxt precis så här, längs bankarna av en stilla framflytande, om inte flod, så väl nog en å. Mosel är som hemma. Och ändå så oändligt långt bort att allt annat än här och nu försvinner som dimbankar i kvällen.


I Moseldalen bor vi på B&B Haus Moselliebe i Ediger-Eller.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

  1. Väldigt fina bilder! Det var längesen vi var i Moseldalen, men det är absolut dags att återuppleva den pärlan. Tack för titten!

  2. Åh vad underbart det låter. Det är ju precis såna där genuina platser man vill hitta!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *