Vi gillar verkligen Moseldalen. En destination som har allt en livsnjutare gärna kan begära av livet. Vackra omgivningar, god mat och dryck, spännande historia och vackra gamla borgar.
Dessa saker hittade vi att se och göra i Moseldalen.

1. Vandra Moselsteig

Vi börjar förstås med vandringen. Vi tycker ju att Mosel är den perfekta destinationen för den som vill ha relativt enkel, njutbar vandring i vackra omgivningar. Helst då tillsammans med ett glas lokalt vin i lunchpausen.

Läs våra bästa tips till vandring i Moseldalen här.

2. Burg Eltz

Burg Eltz är en av de allra coolaste borgar vi någonsin besökt. Dessutom ligger den mitt i skogen, precis som när det begav sig på medeltiden, får man förmoda. Borgen är i privat ägo, ägarfamiljen är inne på 31:a generationen. Guidade visningar hålls i delar av slottet, där familjen inte bor.

Läs också: Burg Eltz – en tvättäkta riddarborg från 1200-talet

3. Prova vin

Förstås. Vi är ju ändå i Moseldalen. Vingårdarna är ofta små och om man stannar till för en provning är det ofta ägaren själv som häller upp i glasen och berättar om sitt vin. I Sverige förknippar vi kanske Mosel med vitt, lätt och fruktigt vin, men här finns också strävare, ”surare” varianter och dessutom rosé, rött och bubbel.

Läs också: Vinprovning i Moseldalen – vi besöker en vingård i Ediger-Eller

4. Cykla

Cykling är stort i Moseldalen. Vackra omgivningar och ett platt landskap nere på flodnivå gör regionen ideal för cykling och det finns gott om cykelpaket med bagagetransport mellan boendena att köpa.

5. Åka flodbåt

Många är de flodbåtar som glider fram längs Moselfloden. Dels finns det regelrätta kryssningar där man bor ombord i flera dagar. Och sedan dagsturer. Vi åkte aldrig själva, men uppfattar det som att Cochem är platsen som många av dem utgår ifrån.

6. Cochem

På tal om Cochem ja. Denna stad är själva centrum av Moseldalen och förstås ett måste att besöka. Om inte annat för den mäktiga borg som  vakar över staden från en höjd.

7. Prinzenkopf

Om man är som vi och letar efter de maffigaste utsiktspunkterna, är Prinzenkopf ett obligatoriskt stopp. Här finns ett utsiktstorn som ger den maffiga utsikt som syns på bilden nedan. Den perfekta platsen för en selfie med andra ord.

Prinzenkopf

8. Collis turm

Vi ångar vidare med nästa utsiktspunkt. Vid Collis Trum finns en av de där platserna där Mosel gör en hårnålskurva och man kan se hela böjen så att säga. Vägen upp kan vara en smula utmanande, men det finns olika svårighetsgrader att välja.

9. Flammkuchen

Flammkuchen är en lokal rätt som finns i Mosel-, Alsace- och Baden-området. Som en pizza typ, fast tunnare. I originalet med creme fraiche, lök och ”speck” på. Och sen finns förstås massor av varianter. Detta är den perfekta lunchen i Moseldalen.

Vår allra första

10. Bo i eller besök de små söta slumrande byarna

Vi har redan nämnt Cochem och dit måste man förstås åka, men glöm inte bort de små söta byarna längs Mosel. Där lugnet råder och medturisterna är betydligt färre.  Charmigare än Cochem helt klart. Ediger-Eller, Neef, Brem, Bullay, Zell, Ellenz-Poltersdorf och så vidare.

Läs också: Haus Moselliebe – vårt mysiga hotell i Moseldalen

11. Calmont

Ytterligare en utsiktspunkt över en av de där åtråvärda hårnålskurvorna, världens brantaste vinodlingar och en via ferrata-led, någon? Ja men tänkte väl det.  Suktar man efter allt detta är det berget Calmont man ska bege sig till.

Läs också: Vandring till Calmont i Moseldalen – bland världens brantaste vinodlingar

12. Åka tåg

Ytterligare ett sätt att tillgodogöra sig Moseldalen på. Att åka tåg längs järnvägen som går rakt igenom, ofta med direkt flodkontakt är en vacker resa att göra.

13. Kajak och SUP-bräda

På många ställen, bland annat faktiskt precis nedanför vårt eget hotell, finns möjlighet att hyra en kajak eller en SUP. Vi satt på balkongen på kvällarna och tittade på alla ekipage som flöt förbi. Hade vi haft bara en dag till hade vi nog provat själva.

14. Trier

Tysklands äldsta stad ligger i Moseldalen. Trier grundades av den romerske kejsaren Augustus år 16 f.Kr. och var på den tiden huvudstad i en av romerska rikets fyra provinser.

Idag finns några romerska lämningar kvar, t.ex. de romerska baden och en amfiteater. Trier har också en imponerande domkyrka.

Domkyrkan

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Tack för utförlig och bra rapportering från ett område som vi blir mer och mer nyfikna på. 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *