Avresedagen från Moseldalen har vi till en början ett antal olika alternativ för. Ska vi passa på att uppleva ytterligare en plats i Tyskland på vägen ner till Salzburg? Eller åka en sväng till Trier, Tysklands äldsta stad?

Nej, väl på plats i Moseldalen känner vi ganska snart att vi vill använda avresedagen till ytterligare en vandring i Moseldalen. Vi vill maxa detta härliga området så mycket vi bara kan.

Vår närmaste vandring är Moselsteig etapp 16. Den innehåller gobitar som världens brantaste vinodlingar på berget Calmonts sluttningar och en via ferrata-led, Calmont Klettersteig. Dessutom en av de mest dramatiska utsiktspunkterna längs hela leden, nämligen Moselschleife Bremm Aussichtspunkt. En av de där platserna längs Mosel där du har chansen att blicka ut över en hårnålskurva.

Lämpligt nog, eftersom vi ska resa vidare på eftermiddagen, är detta också Moselsteigs allra kortaste etapp, bara 11 kilometer lång.

Men vi börjar väl i vanlig ordning från början?

Vår vandring

Dagen väntas bli riktigt varm. Och vi ska ju dessutom hoppa på ett tåg på eftermiddagen. Så vi vaknar tidigt, packar våra väskor och hänger på låset till hotellfrukosten.

Lämnar väskorna i tryggt förvar på hotellet och ger oss iväg redan vid 9. Redan i sommarhetta. En station med tåget bara till grannbyn Neef och så börjar vandringen, som vanligt precis utanför stationsbyggnaden. Bara att ge sig iväg.

Till en början genom Neef. En bro över Mosel. Sedan kan vi lämna asfaltsdelen av vandringen. Vi stiger långsamt uppåt genom vinodlingar ovanför byn Bremm, hittar hallon och körsbär också längs vägen. Så är vi framme vid själva berget Calmont och stigningen blir brantare och genom skog. Vi passerar ett litet kapell på vägen.


När vi närmar oss själva höjdpunkten på vandringen, utsiktspunkten, märks det på mängden folk. Vi har annars gått ensamma på Moselsteig hela vägen. Men nu dyker cyklister och gångare upp från alla håll. Det måste finnas en riktig väg upp och en parkeringsplats i närheten, blir vår slutsats. Men det är inte så tokigt att ha sällskap på utsiktspunkten heller, blir vi snart varse, för vi hinner knappt fram och börjar fota innan en man i cykelkläder bjuder sig att ta en bild av oss båda framför utsikten.

Vandring till Calmont
Så där ja. Cyklisten kan sina saker.

Sedan följer fler utsiktspunkter uppe på Calmont allt eftersom vi rör oss längs berget. Men ingen slår den första.

Vandring till CalmontVandring till Calmont

Nedstigningen blir brant och lite besvärlig för Christofer. Vi får ta det lugnt och fint. Här går ju också den mer dramatiska Calmont Klettersteig, via ferrata-leden. Vi vågar oss inte själva på den, men spanar ivrigt efter några djärva klättrare på nerväg, men ser ingen in action.

Inser sedan att vår egen stig heter Todesangst (dödsångest) så lite modiga är nog vi också?

Vandring till Calmont

Vandring till Calmont

Vi är nere igen i Eller på en mycket bra mellantid, bara drygt 3 timmar tog turen för oss idag. Det finns gott om tid att hämta väskorna, äta en god lunch på Vajos Lounge i Eller och sedan kliva på ett tåg mot vidare äventyr.

Vi känner oss mycket nöjda med våra vandringsdagar i Moseldalen och hann med tre fantastiska dagsetapper längs Moselsteig.

Alltid Flammkuchen

Vandring till Calmont

Fakta om vandringen

Dagens vandring är Moselsteig etapp 16 från Neef till Ediger-Eller, endast 11 km lång. 3 timmar och 17 minuter tar den för oss, utan längre raster längs vägen. Se den exakta sträckningen här.

Vandring till Calmont
Här är de. De brantaste vinodlingarna i världen

Läs också: Vandra i Moseldalen – Prinzenkopf och Zell

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Victoria

    Jag har verkligen inte haft en tanke på att man kan vandra i Moseldalen innan era inlägg. Men det ser ju hur fint ut som helst. Och inte för avancerat heller?

    • Gunilla Yourstone

      Nej vi tyckte att vandringarna här var alldeles lämpliga i svårighetsgrad. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *