Vi gillar ju att vandra, men kan man verkligen vandra i en stad? Nej för det mesta inte, men stadsvandra kan man göra. Ett mycket bra sätt att lära känna en stad på.

I Salzburg har den lokala turistbyrån tagit fram förslag på ett helt gäng stadsvandringar med olika teman. Vandringarna finns både på deras hemsida och som pappersbroschyrer.

Detta koncept passar förstås oss perfekt och vi går all in under våra dagar i Salzburg. Många av vandringarna överlappar delvis varandra, så efter några vandringar hoppar man kanske över vissa delar och plockat godbitarna ur påsen.


Dessa finns hela 9 turer med olika teman. Från 2,5 till 8 kilometer vardera. Varav vi går (hela eller delar av) 5 av dessa.

UNESCO World Heritage Salzburg

Detta var den första stadsvandring vi gjorde. Hela Salzburgs gamla stadskärna är ett UNESCO-världsarv. Detta p.g.a. den mixen av italiensk, tysk och österrikisk arkitektur, byggnaderna från en europeisk kyrkostat i olika epoker och för Salzburgs betydelse som musikstad.

På denna stadsvandring passerar man förbi höjdpunkterna i världsarvet, t.ex. Mirabell Gardens and Palace.

Mirabell Gardens

Salzburg City Mountains

En tur för dem som gillar utsikt. Vi är ju alltid beredda att stega upp på ett berg om det vankas tillräckligt bra lön för mödan i den vägen där uppe och det gör det verkligen i Salzburg. Bergen är ett måste, stan kommer verkligen till sin rätt här uppifrån. 

En rutt går upp på Kapuzinerberg och en annan går upp på Mönchsberg och till Festungsberg.

Mönchsberg
Kapuzinerberg
Festungsberg

Mozart

En måstevandring om man vill följa i Mozarts fotspår!

Denna tur börjar, som sig bör, vid Mozarts födelsehus, där man förstås börjar med att gå in och ta del av all information om Mozarts familj och hans liv. 

På San Sebastian´s kyrkogård är Mozarts pappa och hustru begravda. Turen avslutas med originalet av Mozartkugel på Café Fürst.


Instagrammable Salzburg

För den som gillar att fota och vill hitta de bästa vyerna och vinklarna. 


Salzburg Beer Culture

Att gå hela denna tur kan ju vara lite vanskligt. Åtminstone om man ska smaka på ölen på varje ställe. Men några kanske? Eller att göra vandringen i etapper?

Krimpelstätter Braugasthof

Vi besöker Krimpelstätter Braugasthof och Sternbräu. Egentligen tänkte vi oss först till Augustiner Bräu eftersom vi fått dem rekommenderade av läsare, men de öppnade först någon timme efter att vi gick förbi där. Det fick därför bli Krimpelstätter Braugasthof i samma kvarter i stället. De hade Augustiner Bräu´s öl visade det sig och en alldeles underbar biergarten att sitta i.

Här hittar du alla stadsvandringar i Salzburg, med beskrivningar och kartor.

Läs också: Restauranger i Salzburg – 4 tips från oss

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Tack för tipsen!
    Vi tog city mountains och Kapuziner sidan längs med slottet.
    Det blev mycket mycket uppför

    • Gunilla Yourstone

      Ja det är svettigt att gå i Salzburg med alla backar. Men fin utsikt. 😅

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *