När man vandrar i berg tillkommer alltid en osäkerhet angående vädret. Blir det regn eller sol? Så även i Alperna.

Vi tycker att vi för det mesta haft oförskämd tur med vädret i Alperna. Overkligt fint i Dolomiterna 2018. Galet varm och soligt i Schweiz 2019. Högtryck för fullt i österrikiska Salzburg och Werfen och schweiziska Brienz på denna resa.  Men i Hinterglemm är vädret svajigare. Av tre  heldagar vikta för härlig österrikisk alpvandring, får vi bara en solig dag. (som används väl till en underbar kamvandring) En dag regnar bort helt och den tredje sista dagen har tunga moln över sig fram till 3. Då ska ihållande och kraftigt regn anlända.

Vi bokar därför om lite i vår resa. Bestämmer oss för att lämna Hinterglemm på eftermiddagen dag 3 istället för på morgonen dag 4. Sova en natt i Innsbruck och därmed bita av vår långa resa till Brienz i Schweiz. Men innan avfärd hinner vi med en kortare vandring. Innan det där regnet kommer.


Kamvandring vid Zwölferkogelbahn

Vi tar Zwölferkogelbahn upp idag. På motsatt sida av dalen motför igår. Molnen är tunga ja, men inte så att sikten helt skyms.


Vi sätter raskt av upp på första toppen, Hohe Penhab, på 2.112 meter över havet. Rätt fort gjort. Men också rätt dimmigt tyvärr.Och här börjar det. En klassisk kamvadring av bästa sort. Först till toppen Stoffennieder och sedan nedåt. Efter ett tag lättar det upp och utsikten blir allt man kan önska sig. Snett framåt åt höger ser vi slutet på gårdagens vandring. Vi försöker hitta Forsthofalm, där vi åt klimpsoppa igår, men vet inte om vi lyckas.


 

Här kan man fortsätta uppåt igen mot Manlitzkogel, på 2.247 möh, med utsikt över Grossglockner. Men en sån heldagsvadring är inte för oss idag. Vi svänger istället väster och tillbaka. Rundar berget och kammen vi just gick på ”en våning ned”. Träffar på en köttbonde som utfodrar sina fjällkor för fullt. Såna där som borde ha olika långa ben, ni vet.

Kommer ner i skogen medan molnen drar ihop sig mer och mer. Skyndar på stegen. Ja, vi har regnkläder,  men man vill alltid hellre komma fram, om möjligheten finns.

Vi når Zwölferkogelbahns mittstation precis i tid. Får oss ett bord på restaurangens uteservering, under tak och beställer in gulaschsoppa med bröd och öl. Då kommer regnet. Precis som man vill ha det.

Fakta om dagens vandring

Dagens vandring var 11 kilometer lång. Den startade vid Zwölferkogelbahns toppstation och slutade vid mittstationen för samma lift. Vi var ute i 4 timmar och gick 618 meter uppför och 905 meter nedför under vandringen. Alla fakta om vandringen här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *