Lonely Planet har ju på senare år kommit med fler och fler inspirationböcker. Ni vet coffeee-table-varianten med härliga bilder.

Den senaste i raden som jag köpt är boken Amazing Train Journeys som beskriver hela 60 vackra och spännande tågresor världen över. Alla världsdelar finns representerade.

En hel del av dem har man hört talas om och drömt om. Som Transsibiriska förstås.  Andra är helt okända. Någon enstaka har jag faktiskt åkt också, tex den vackra järnvägen genom Sri Lankas Hill Country. En svensk tågresa finns med, Inlandsbanan. Vi har sneglat på den några gånger, men inte tagit steget än.

Några favoriter som vi hittat i boken är dessa.

Fort William to Mallaig by Jacobite i Skottland

Ja, vi vill definitivt åka tåg i Skottland över Glenfinnan viadukten och över karga skotska hedar.
Det här är en ren turistlinje som körs en tur om dagen under skollov och annan högsäsong. Det går att boka särskilda Harry Potter-säten, samt komplettera sin resa med champagne eller en ask choklad vid sätet.

Bulawayo till Victoriafalls i Zimbabwe

Och vidare upp genom Zambia, skulle vi vilja tillägga. Vi såg flera glimtar av denna resa när vi besökte Victoriafallen förra våren. Rutten går över savannen, men chans till att se de stora savanndjuren. Över själva bron vid Victoriafallen, där man alltså hinner få en glimt av fallen genom tågfönstret och vidare till Zambia.

Här finns riktigt lyxtåg för turister, som kostar mer än vi ens vågar spekulera i. Och helt vanliga tåg för vanliga människor. En upplevelser blir det hur som haver.

Där, på den bron åker man!


Darjeeling Toy Train i Indien

En liten smalspårig järnväg i norra Indien, som puttrar på som ett leksakståg genom böljande teodlingar upp mot berget Mt Khangchendzonga i östra Himalaya.

BIld av Vikramjit Kakati från Pixabay

Bergenbanan i Norge

Tåg i Norge, ska vi faktiskt åka redan i sommar, mest troligt, men då blir det Abisko-Narvik. Denna järnväg mellan Oslo och Bergen, ska, enligt Loney Planet vara ännu vackrare. Så nära också, så det vore ju helt tokigt att inte åka den någon gång.

Bernina Express i Schweiz

Ja! Den här järnvägen ska vi ju åka i sommar. Har vi nästan, nästan bestämt nu. Glaciärexpressens mindre kända, men enligt ryktena egentligen vackrare släkting. Vi har läst om den tidigare och när Charlotta med bloggen BaraBrittiskt, berättade om den i vår tågluffar-intervju för ett tag sedan, bestämde vi oss. Här måste vi åka!


6 Comments

  1. Jag åkte Bernina Express för ett par år sedan. Efter tågbyte i St. Moritz (var det väl?) var jag ensam i en vagn med panoramafönster. Det kostade ett par franc extra att åka där och det var tydligen alla andra för snåla för. Ett par franc kan handla om kanske 30:- för det här var före deras devalvering. Min vagn gick sist så i de skarpaste kurvorna såg man in i de andra vagnarna. Där var det så fullt att det var ståplats för ganska många…. Men jag var glad för då kunde jag springa runt hur jag ville och ta bilder.

  2. Det här missade jag. 🙂 Du kan åka Fort William till Mallaig året runt med vanliga tåg om du inte måste ha ånglok och champagne. Utsikten är densamma.

  3. Den där boken fick jag på min senaste födelsedag. Många fantastiska tågresor man vill göra! Jättefin bok.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *