Normalt sett för mig här på bloggen så är det texterna som spelar huvudrollen. Jag skriver först en text och sedan tar jag fram bilder som passar till det jag skrivit.Bara en gång tidigare har det hänt, vad jag kan komma på, att bilderna har spelat huvudrollen. Att jag haft ett helt gäng bilder som jag känt att jag bara måste publicera så många som möjlig av. Och sen har jag i efter hand fått uppfinna en text som matchar bilderna.


Den gången var det de kungliga palatsen i Seoul det handlade om.
Nu är det Amsterdams alla kanaler, broar och gavelhus längs med dem.


För det är ju det som är storheten med Amsterdam. Hur man än vänder och vrider på det. Amsterdam är inte specifika sevärdheter som man kommer för att se. Amsterdam är oändliga promenader längs kanaler. Söta broar med underfundiga öppningskonstruktioner. Och sneda, vinda och lutande hus med texter som ’”Anno 1658″ inmurade i fasaden. Alla med gaveln ut mot gatan.

Hur Amsterdam byggdes

Amsterdam uppstod förstås som en fiskeby vid en fördämning av floden Amstel.

På 1600-talet inträffade Amsterdams guldålder, då staden tog över som världens rikaste stad efter Venedig. Eftersom Amsterdams välstånd grundade sig på handel, var det förstås en nödvändighet med vattenkontakt på så många platser som möjligt. Alla stadens köpmän ville ju kunna lasta och och lossa sina båtar direkt in i sina hus.

Lösningen blev ett stort kanalsystem. Husen byggdes på pålar eftersom detta var sank mark som nyss varit havsbotten.

Varför husen ser ut som de gör

Och husen byggdes med gaveln mot kanalen, helt enkelt för att då fick ju fler till den där viktiga ”sjötomten” som ju var nyckeln till rikedom och välstånd.

Var man ska promenera

Var man än promenerar i Amsterdam är det galet vackert. Även de nyare husen i staden har i många fall anpassats till den äldre bebyggelsen för att passa in och inte förfula.


De mest centrala delarna är förstås de äldsta och därför vill man ju promenerad där. Å andra sidan ligger Red Light District i de östra mest centrala delarna. Och man vill ju förstås inte vara med och normalisera den typen av syniskt utnyttjande av människor genom att promenera där.Vår favorit blev i stället Jordaan och de 4 kanalerna Singel, Herengracht, Keizersgracht och Prinsengracht på den västra sidan av Amsterdam.


Ja men kolla, det blev ju en text till slut ändå.

Läs också: 7 bästa platserna att se tulpaner i och runt Amsterdam

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Så många fina bilder, vackra hus och mysiga kanaler! Har blivit väldigt sugen på att åka till Amsterdam efter att ha läst dina inlägg.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *