Vi gör ju inte direkt någon hemlighet av att vi är lite lagom nördiga så där och räknar länder (och huvudstäder, amerikanska delstater och lite allt möjligt som vi kommer på och som är möjligt att räkna).

Det är helt enkelt roligt, både att räkna och att besöka nya länder. Sedan så är vi inga fanatiker på något vis. Vi åker gärna tillbaka till favoritländer, som t.ex. Italien och USA och vi kör inga (nåja nästa inga) sånna nördgrejer att vi bara kliver över gränsen och sedan tillbaka igen bara för att ha varit i ett nytt land osv.

I går bar det sig inte bättre att jag besökte mitt 60:e land, så pass märkvärdigt ändå att det bör firas med ett blogginlägg.

Vi befinner oss i Zimbabwe (land 59) i södra Afrika och mitt på dagen i går korsade vi gränsen till Zambia. Vi gick till fots och passagen tog en liten stund, för det var en passkontroll, ett visum som skulle kontrolleras, stämplar som skulle stämplas osv. Vi besöker Victoriafallen och dessa utgör ju gränsen mellan Zimbabwe och Zambia och vi ville gärna se den berömda bron som utgör den absoluta gränden mellan länderna.

Besöket varade i ungefär 1 timme, vi såg två mycket modiga personer hoppa bungyjump från bron, han skrek som en besatt, hon förblev tyst och samlad. Vi tog en selfie, och hittade en regnbåge. Det var väl det ungefär.

Idag korsar vi gränsen igen för att se Victoriafallen frän Zambia-sidan och sedan för att åka vidare från flygplatsen i Livingstone till Kruger-parken i Sydafrika och lite safari.

För den som vill räkna och hålla koll på sina besökta länder, rekommenderar vi följande appar:

Been

Snygg app med överskådlig bild över antingen hela världen eller enbart Europa. Både antal länder och procent av världen beräknas av appen.
Dock är det lite för många ”icke-länder” som ändå räknas som länder av appen. T.ex. Grönland, Isle of Man, Nordirland, Gibraltar mm.

Visited

Appen Visited räknar också procentandel av världen, samt antal länder. Räknar också många ”icke-länder”.

Här kan man även fylla i det land man bor i i speciell färg, samt även de platser som man vill till. Säkert spännande för en del, dock inte för mig som vill till typ alla länder som jag inte redan har varit i än.

En nackdel är att det inte går att se hela världskartan samtidigt på mobilen. Bara i exporten som jag mejlade till mig själv nedan.

Tripadvisor

Om man är mer ”into” städer än länder egentligen, kan Tripadvisor vara att föredra. Under Min profil (bara på webbsidan, inte i appen) kan man skapa sin Resekarta och plotta in alla besökta städer. Den här kartan har jag haft länge och förut kunde man se alla sina Facebooksvänners kartor också, men det verkar borttaget nu.

Och se där, enligt Trippan har jag besökt hela 41% av världen.

Reseguiden

Den som har en profil på Reseguiden kan också lägga till platser på kartan där (webbsidan). Lite irriterande karta, eftersom den ibland inte gråmarkerar länderna man varit i (kolla t.ex. Malaysia och Indonesien).

Läs även vårt inlägg om vad som krävs för att få räkna ett land.

Önskas fler nördiga landräknar-inlägg i ditt flöde? Glöm i så fall inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

13 Comments

 1. Anneli

  Mitt 60:e land besökte jag för en vecka sedan och det var Slovakien. Måste säga att jag blev glatt överraskad. Innan dess var Zambia land 59 och Zimbabwe land 58. Gjorde en resa som liknar er i somras men var då även i Botswana, Namibia, Angola och Sydafrika. Tycker att ni har en mycket fin blogg och jag ser fram emot fler fina blogginlägg.

  • Gunilla Yourstone

   Slovakien har vi kvar att besöka. Vi var till och med så pass nära att vi såg gränskonstrollen från Polen förra sommaren. Men nej, det hanns inte med.
   Botswana hoppas vi kunna åka till om något/några år. Och Angola låter spännande!

 2. Jag började oxå räkna länder nyligen och mitt 50:e land blev i år. Ligger i lä
  Jämfört m er! Men jobbar på
  Att öka siffran. Trevlig resa! Kram

 3. Vi är inte så noga med att räkna länder faktiskt, men självklart är det KUL att besöka ett nytt land! Jag har inte riktigt koll på antal länder men tror snarast att det handlar om 50 (eller knappt 50). Nu har vi nyss besökt ett nytt land (Irland), men vi rullade ganska snabbt ut och kom in i Nordirland som ju tillhör Storbritannien (och där var jag på språkresa som 14-åring ;)), men om några dagar rullar vi tillbaka in i Irland. Har använt Reseguidens karta, men de andra är nya för mig!

  • Gunilla Yourstone

   Irland är fantastiskt. Christofer har inte varit där än, så det kanske är anledning nog för mig att återvända så småningom.

 4. Grattis! Nu är ni Zambia-experter 😉

  • Gunilla Yourstone

   Vi hörde om en kille som varit ändå inne till Livingstone och käkat lunch, men efter honom är vi nog de två nu levande som vet mest om Zambia, faktiskt. 🙂

 5. Jag kör trippan med been i backup. Tycker been räknar för många länder. 65 på Trippan as we speak får väl vara godkänt och många återbesök i US (över 50ggr), Singapore (10+), HKG (10+).

  • Gunilla Yourstone

   Ja lite synd att apparna räknar så många länder som inte är riktiga länder.

 6. har precis varit i mitt 30de land och är 13

  • Gunilla Yourstone

   Det var inte dåligt jobbat, att ha hunnit med så många redan. Själv har jag hållit på i 47 år och är nu idag uppe i 63 (bara). 🙂

 7. Lars & Ewa

  En bra site för er som räknar länder är Mark O’Travel där kan man även lägga in datum när man besökte olika länder.
  Min fru och jag har besökt 147 olika länder och nu finns det inte så många länder kvar som lockar till besök.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *