Ja vi räknar länder. Nördigt javisst, men ganska kul också tycker vi. Det har inte gått överstyr, så att vi inte kan åka tillbaka till länder vi redan varit i och vi åker inte till ett land bara för att ha varit där.
Men vi tycker faktiskt att det är ganska roligt att få pricka av ännu ett land på listan och håller räkningen.

Jag har just nu 51 länder på min lista och Christofer har 37.

Men när kan man verkligen säga att man har varit i ett land? Åsikterna går förstås isär. När vi läste bloggaren drydens inlägg Har du verkligen varit där på riktigt, inser vi att vi har några seriösa kantbollar som måste utredas närmare.

Monaco

Tågluff genom Europa 1992 med bästa kompisen Jessica. Vi hade tillbringat några dagar på Franska Rivieran och var nu på väg till Italien. Tåget rullade genom Monaco. Vi satt klistrade med näsorna mot tågfönstret och sög in allt. När tåget stannade på stationen steg vi ur en kort sväng och sträckte på benen på perrongen.
Men har jag varit i Monaco?

Om vi säger så här, i normala fall skulle jag inte räkna detta som varit i landet, men i och med att; a) vi var ju faktiskt fysiskt där, b) Monaco är så litet, så rullar man igenom landet så ser man faktiskt en ganska stor andel av det, samt c) att jag har noll intresse av att komma tillbaka senare i livet och göra Monaco på riktigt, har jag faktiskt satt upp det på min lista.
Men är lite generad för det.

Indonesien

Vi anlände till Jakartas flygplats i skymningen. Gick genom tullen, tog en taxi till hotellet 3 km bort. Dessa 3 km tog nästan en timme. Vi kröp fram genom den febrila aktiviteten som pågick längs gatorna. Matförsäljning och annat.

Nästa morgon tillbaka igen till flygplatsen. Nu var vårt plan som skulle ta oss över till indonesiska Borneo försenat. Vi satt och väntade i ett antal timmar, pratade en del med en inhemsk guide som skulle över och jobba. Till slut stod det klart att planet var inställt pga stora skogsbränder på Borneo. Vi hämtade då ut våra resväskor, begärde tillbaka pengarna och gick till Air Asias kontor på flygplatsen och köpte två enkla cash till Kuala Lumpur.

Men har vi varit i Indonesien? Ja, vi räknar faktiskt Indonesien, fast anser inte på något sett att vi sett landet förstås.

Vatikanstaten

Jag har varit här två gånger, varav den första gången gjordes hela kittet med St Peterskyrkan, Sixtinska kapellet osv.
Men Christofer har bara varit här en gång och då gick vi inte ens in utan spankulerade bara omkring en stund på Petersplatsen. Väl inom Vatikanstatens gränser, men ändå.

Frågan kvarstår, har Christofer verkligen varit i Vatikanstaten? Han räknar i alla fall in den som ett av sina länder.

Argentina

2013 på jag en dagsutflykt från Brasilien över gränsen till Argentina. Besöket varade i ungefär 5 timmar. Jag samtalade inte med någon argentinare under besöket, men såg en av Argentinas främsta sevärdheter, nämligen Iguazu-fallen. Jag växlade också till mig argentinsk valuta och betalade med den vid några tillfällen.

Gör jag rätt i att räkna Argentina?

Turkiet

Nu blandar vi in barnen också. Min dotter Alva har varit en hel chartervecka med sin pappa på Pegasus World i Antalya, Turkiet. Hon lämnade aldrig hotellområdet förutom för att kliva i och ur flygbussen. På hotellet serverades internationell, barnvänlig mat och en stor del av gästerna var från Sverige och till och med från Umeå.

Lilla Alva, då endast 5 år, är en mycket klok flicka, för väl hemkommen igen utbrast hon:
– Det känns inte som att jag har varit i Turkiet, för vi såg ju inget!

Alva räknar ju Turkiet bland sina besökta länder, men har hon verkligen varit där liksom?

Frankrike

Jag har varit i Frankrike många gånger, men inte Christofer och barnen.  När vi 2011 var i norra Spanien åkte vi vid ett tillfälle över till en spansk enklav inne på den franska sidan. Vi körde genom Frankrike i ungefär 1-2 mil, klev ur bilen på spansk mark, bara för att konstatera att vårt bokade hotell var fullbelagt och åkte sedan tillbaka till ”riktiga” Spanien igen.

Kan Christofer och våra barn bocka av Frankrike? (ja hävdar min son, nej hävdar övriga)

Norge

Under en fjällresa till Hemavan i den västerbottniska fjällvärlden ville barnen se den norska gränsen. Vi körde de sex milen till gränsen och hoppade ur vid skylten. Barnen gick fram och tillbaka mellan Sverige och Norge ett flertal gånger. Vi körde också in någon kilometer i Norge men steg inte ut bilen mer.

Har de varit i Norge nu?

Vad tycker ni, vilka länder gör vi rätt i att räkna?

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

24 Comments

 1. Verkligen svårt att avgöra ibland! Jag kan tycka det känns lite konstigt att säga att jag varit i Asien när jag varit i Alanya, Turkiet. Men visst, det hör ju geografiskt till Asien, men känns som att det inte riktigt räcker till. Sen att jag har varit i Frankrike då jag flanerat runt och ätit lunch i Colmar intill tyska gränsen. Och vad sägs om att ha varit i Storbritannien när man besökt Gibraltar? Måste vara konstigast av alla länder/områden jag teoretiskt sett har besökt 🙂

 2. Ja haha, bra fråga. Vi räknar ju inte så noga, men generellt brukar jag tycka att man åtminstone ska ha rört sig fysiskt i landet utanför flygplats/tågstation. Jag har t.ex. rullat med tåg igenom en bit av Vitryssland och fotograferat tågstationen i Minsk, men nej, det räknar jag inte 😉 Men sedan finns det förstås en massa tillfällen då det är svårare att avgöra (ni har ju några sådana exempel). Själva löser vi det genom att säga att vi varit i ca 45+ länder bara för att ge en aning om någon undrar, men vi det exakta antalet struntar vi i … 😉 Vi har istället satsat på att utforska en del länder noggrant 😉 Vi har t.ex. spenderat ca 2-4 månader var i länder som Frankrike, Spanien, Italien, Portugal och Kroatien. Så de länderna kan vi i alla fall tveklöst säga att vi varit i 😉 Hur som helst. Nu måste jag komma till det som jag undrade mest när jag läste ert inlägg: Vad betyder ”kantbollar”? Jag har läst upp och ner men hittar ingen förklaring …?

 3. Jag räknar ju också, rolig och barnsligt att göra. Jag skulle absolut räkna in Argentina, Turkiet (fast semestern låter riktig tråkig), Vatikanstaten samt Indonesien. Har man varit där några timmar och sett något av landet, så räknas det givetvis. Norge och Frankrike absolut inte, enligt miitt sätt att räkna. Monaco skulle jag kalla ett gränsfall.

  • gunilla yourstone

   Håller med om ditt sätt att räkna. Ja Monaco är verkligen på gränsen. Men eftersom jag en gång i tiden bestämde mig för att räkna det, så får det hänga med.

 4. Förstår absolut frågeställningen. Själv har jag också svårt att bestämma mig om jag varit i Sloveninen eller inte. Vi körde genom Slovenien när vi skulle från Tyskland till Kroatien och övernattade i tält i Slovenien, besökte också matbutik och restaurang. Men kan ändå inte säga att jag ”sett” Slovenien… Så, har jag varit där eller ej är frågan.

 5. Så roligt ämne som verkligen kan skapa diskussion. Och ibland är det klurigt, har man varit där på riktigt eller inte. Förstår även precis vad Alva menar (och imponeras verkligen över hennes reaktion), för jag tycker också att har man bara åkt till ett all inclusive hotel och inte gått utanför hotellets område så kan man inte säga att man sett landet.

  Men kul att diskutera de där två sakerna, har man varit där och/eller har man sett landet. 🙂

  • gunilla yourstone

   Ja det är diskussionen som är kul. Att vända och vrida lite liksom.
   Ja Alva är klok och har ärvt reseintresset efter mamma. 🙂

 6. Oj, Norge känns ju faktiskt lite tveksam där. Argentina också även om jag faktiskt skulle ha räknat det. Känns lite som att räkna Norge och Finland för att man varit vid Treriksröset. 🙂

  • gunilla yourstone

   Ja men barnen tyckte att det var jätteroligt. Och de ansåg verkligen att de hade varit i Norge. 🙂

 7. Jag räknar som så att har jag gått genom passkontrollen har jag varit i landet om än det bara blev ett kort besök.
  Fast Vatikanstaten har väl ingen passkontroll, men där har jag varit liksom San Marino, ingen passkontroll vad jag minns.
  Baharain väntat på hotell mellan 2 flyg, likadant med Ryssland. Kanske viss tveksamhet. Fast de räknas enligt mig.
  Titti

 8. Lika roligt varje gång ämnet dyker upp :). Jag har ju bilat genom Europa från Sverige till Medelhavet otaligt antal gånger, men har faktiskt aldrig räknat länderna vi åkt igenom. Jag tycker med det är roligt att räkna, inte för att det är viktigt, men räknar bara länder där jag ”turistat”, oavsett om det varit fem timmar, ett dygn, eller en vecka. Dvs lämnat flygplatsen, bilen eller tåget 🙂

  • gunilla yourstone

   Bra princip. 🙂
   Fast jag skulle kanske ränka om jag klev ur bilen, åt lunch och såg vackra saker längs vägen också.
   Jag åkte en gång tåg genom Schweiz och tyckte att jag verkligen upplevde landet från tågfönstret. Det var så vackert. Men räknade inte landet förrän jag några år senare körde över gränsen från Tyskland och sightseeingade och sov en natt i en ointressant stad som jag nu inte ens mins namnet på.

 9. Desiree

  Intressant diskussion! 🙂 Jag har tex varit i Liechtenstein och Monaco, men har ibland och ibland inte räknat in dem bland länderna jag varit i, de är ju mikrostater, men man kanske kan räkna dem som länder inser jag nu… Men hur gör man med Åland, har man varit i Finland om man varit på Åland? Tack för en bra blogg!

  • gunilla yourstone

   Ja, småländerna måste ju räknas också. Jag skulle räkna Finland om jag varit på Åland. Räknar själv Portugal fast jag ”bara” varit på Azorerna. 🙂

 10. ann beutler

  Roligt med lite olika tankar om detta. Jag räknar alla länder jag på ngt sätt varit i rent fysiskt, som tex suttit på tåg och rest rakt igenom. Vi kryssar en del, med bra utflykter, en del heldagar, andra ca 4 tim. En av de bättre utflykterna fr en kryssning i Medelhavet var Olympia. Rekomenderas med bra guide förstås.

  • gunilla yourstone

   Ja kryssning låter som en bra idé om man vill besöka många länder.
   Vi har varit på en kortkryssning till Bahamas en gång, men hade super-otur med vädret.

 11. Pingback: När har man varit i ett land? - lite mera rosa reseblogg

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *