I lördags var vi inbjudna till Arlanda för en rundtur på den nya Marknadsplatsen. Arlanda har ju, under och efter pandemin, genomgått en jätteombyggnad. Som resenär är det förstås den nya smidiga och supersmarta säkerhetskontrollen man har lagt märke till. Att slippa packa upp vätskepåsar, datorer och iPads är ju en riktigt lyft. Samt att det numera går så himlas snabbt att ta sig igenom säkerhetskontrollen. 10 minuter är väl typ max av det vi upplevt.
Sedan har gamla terminal 4 (nu C) byggts ihop med 5:an genom en lång gång med rullband. Därmed är alltså inrikes- och utrikesflygen integrerade på samma terminal.
Dessutom sades alla avtal för butiker och restauranger upp i samband med ombyggnaden och allt eftersom har nya dito dykt upp på Arlanda.
Några gamla favoriter har man fått vinka farväl till med tårar i ögonen, som Pontus in the Air, Beijing 8 och East West. Men samtidigt har nya spännande ställen kommit till. Som man längtar efter att få prova för att hitta sina nya favoriter. La Girafe Bistro har vi tex redan hunnit med att testa. Och rent av på studs utnämnt till Arlandas allra bästa restaurang, ens utan att ha testat alla de andra. För hur skulle någon rimligen…?
Shopping
Taxfree-butiken som är det första man hamnar i är inte ny, den fanns där innan ombyggnaden också, om man kom via den bortersta säkerhetskontrollen. Den är nu som då inbjudande och med en väldigt rymd. Det är lätt att bli inspirerad när man ser de snygga displayerna med rosa Hernö Gin och annat spännande.
Efter taxfreen kommer de klassiska souvenirshopparna. Här har vi redan varit och tummat på lite grejer, för det känns som ett fräscht sortiment av roliga Sverige-prylar i stället för trötta vikingahjälmar i plast.
Mat på Little Italy
Sedan är det dags för lunch. La Girafe har vi som sagt redan testat. Men bara nu i veckan har Pontus Frithiof, som ju är hjärnan bakom La Girafe, även öppnat restaurangen Little Italy också. Vi provar Ravioli Osso Boco Ragou, som smakar mycket bra.
Ännu fler spännande restauranger är också på väg att öppna de närmaste månaderna. Bland annat en asiatisk street food restaurang. Den ser vi verkligen fram emot.
Glass på RC Bon Bon Glacerie
RC Bon Bon Glacerie är en lokal glasseria från Sigtuna. Glassen är egengjord, den glass som serveras här tillverkas på plats på Arlanda, invid gången bort mot Comfort Hotel. Jag provar en bägare med romrussin, kaffe & vit choklad, hasselnöt och mangosorbet. Mycket god glass! Här kommer vi nog att stanna till fler gånger på Arlanda.
Lakrits på Laktrisroten
För lakritsälskare som oss var det förstås en given höjdpunkt att sedan bege sig till Lakritsroten för lite lakritsprovning. Vi fick en kortare redogörelse för lakritsens ursprung och tillverkningsmetod. Sedan får vi prova några sorter, däribland bästsäljaren Svenskjävlar! Och wow, alltså för den som älskar saltlakrits så är denna ett måste. Vi köpte förstås med oss en alldeles egen burk hem.
Christofer vann förresten en utlottning av en burk röda jul-lakritsar också.
Jakten på Rudolf
Sedan fick vi också testa Arlandas julaktivitet med chans att vinna fina priser. Att hitta Rudolf med hjälp av QR-koder.
Rudolf själv visade sig vara en härlig uppstoppad ren som gömde sig på Arlanda.
Frågor och svar om Arlanda
Vi passade också på att ställa några frågor om Arlanda till personalen.
För inrikes affärsresenärer har det blivit krångligare att flyga i och med att inrikesterminalen togs bort. Hur tänker ni där?
Vi är medvetna om problemet. Men fördelarna, även för resenärerna är många. Med en kombinerad terminal har vi större flexibilitet med gaterna och det leder till att planen i högre grad kan landa och avgå i tid.
Sedan försöker vi lägga inrikesavgångarna på gater som inte ligger alltför långt bort. Men det är så klart inte alltid vi lyckas med det.
Vi har också pratat om någon form av fast-track för inrikesresenärer. Både i säkerhetskontrollen och sedan förbi taxfree-området.
Om man har en inrikesanslutning innan eller efter en utlandsresa, utan att biljetten sitter ihop. Finns det då något sätt att ändå checka in bagaget hela vägen?
Nej tyvärr, det går inte. Man måste hämta sitt bagage, gå ut och sedan börja om.
Är Swedavia fossilfritt?
Ja företaget Swedavia är det idag. Under 2025 kommer även alla underleverantörer att bli det.
Hur ser det ut för själva flyget då?
Det man pratar om nu är dels biobränsle från restprodukter som tex skogsavfall, slaktprodukter och använd frityrolja. Dels vätgas. Och sedan elektrifierade flyg.
Elflygen kan dock, där tekniken befinner sig idag, bara flyga kortare sträckor. Inte ens Umeå-Stockholm funkar än. Med 100% biobränsle kommer man dock ner till 20% av koldioxidutsläppen mot för vanligt flygbränsle. Det gäller bara att både produktionen och användningen kommer igång.
Kommer 4:e landningsbanan att byggas?
Inget är klart om det än. En ny långsiktigt plan för Arlanda kommer inom kort och det är inte känt vad den kommer att innehålla än.
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.