När man börjar tänka att man vill tajma in sina resor efter att en viss blomma ska blomma, visst är det klar tantvarning då? Ja, jag vet ju det, men ändå är det just precis det som börjar hända med mig. Mer och mer fixering på blommor när jag reser.
I somras fann jag mig till exempel plötsligt irrandes i Padjelanta på jakt efter Kung Karls spira.

I Hemavan härom året gick jag plötsligt en blomstervandring och vid Comosjön besökte jag rosenträdgårdar.

åka på blomsterresa

Blommor som jag rest till (eller i alla fall försökt)

Körsbärsblomningen i Japan

Bara 42 år gammal och redan tant? Ja kanske och förmodligen, för detta var min första blomsterresa. Hela vår 2 veckor långa Japan-resa kretsade kring körsbärsblomningen, Sakura. Och vi tajmade maximat och fick körsbärsblomning nästan var vi kom. Tokyo, Kyoto, Kanazawa.

åka på blomsterresa
Kyoto

Tulpanerna i Amsterdam

I slutet av april 2022 gjorde jag och min dotter Alva slag i saken och förverkligade en mångårig dröm. En resa till Amsterdam för, om, med och kretande kring tulpaner. Vi lyckades också mycket riktigt pricka in en perfekt blomningstid för dessa vackra blommor.

Läs också: Keukenhof – vår guide till det ultimata och mest tulpan-maxade besöket

åka på blomsterresa
åka på blomsterresa

Vallmo i Toscana

Toscanaresan var ju inte uppbyggd kring vallmon på något sätt, men jag ville väldigt gärna tajma in dess blomningstid för vår vandring. En omfattande research gjordes också på ämnet och alla spår pekade mot slutet på april och början på maj.

Sen visade det sig att Christofer hade en militär övning som han behövde vara med på som började den 1:a maj, så resan hamnade i slutet på april i stället och tyvärr hann inte vallmon slå ut riktigt som jag tänkt. Enstaka exemplar i stället för hela fält.

åka på blomsterresa

Rododendron i Skåne

Okej, jag erkänner. Jag tajmade faktiskt inte rododendronbuskarnas blomning i Skåne tidigare i år. Men när faktum väl stod klart för mig, att de blommande för fullt, valde jag att tillägna dem en heldag. Först på Sofiero Slott sedan på Krapperups Slott.

åka på blomsterresa
åka på blomsterresa
åka på blomsterresa
Att åka på blomsterresa oavsiktligt till Skåne

Blommor som jag vill resa till

Solrosor i Loiredalen

Stora solrosfält har jag aldrig upplevt, men drömmer intensivt om. Till exempel i Loiredalen. Problemet är väl att solrosen blommar i andra halvan av juli och i augusti, alltså den period när det är som allra mest turister och som varmast i Europa. Så vi får se om det går att få till denna upplevelse på ett bra sätt.

åka på blomsterresa

Ljung i Skottland

Ja, jag vill besöka Skottland just som ljungen blommar rosa-lila över de skotska hedarna. Detta ska enligt uppgift ske i augusti.

åka på blomsterresa
Att åka på blomsterresa till Skottland är en dröm

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

12 Comments

 1. Ja augusti-september är perfekt för hedarna i Skottland eller för den delen North York Moors nationalpark.

 2. Var lugn! Jag som haft denna dragning åt tant ända sedan 7-årsåldern kan berätta att det har blivit trendigt med odling och blommor. Unga influencers postar egenodlade dahlior, morötter och luktärtor, eller sig själva i just solrosfält eller kanske lavendel. 🙂

 3. Elisabeth

  Jag kan också rekommendera lavendel i Provence, det är fantastiskt. Haken är väl bara det där med tidpunkt,värme och turism.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det skulle man ju också vilja se förstås. Men som sagt, högsommar nere i Europa… 😬

 4. Anette Nilsson

  Vet att det inte bara är du som tänker så, för det gör även jag. Solrosfälten har jag upplevt och det är fantastiskt. Blommande lavendelfält likaså. I våras blev det ramslöken på Kinnekulle och då letade vi också Guckusko. Blev ett väldigt ändrande i kalendern för att få in det. Den blommande rapsen på Österlen är heller inte fel men blommande Protea i Sydafrika slår allt. Alla dessa färger överallt är magiskt. Ligger ”helt fel i tid” deras vår som kan vara kall men har man än gång sett det vill man uppleva det igen.

  • Gunilla Yourstone

   Ja Ramslöken i Kinnekulle glömde jag i denna lista. De vill jag ju också se! 🙂

 5. Jessica

  Kanske inte så exotiskt eller svårt att hitta, men rapsfälten tycker jag är fantastisk fina. Oftast med gröna och blå (himmel) inslag.

  • Gunilla Yourstone

   Ja dessa är också fina och finns inte här uppe där jag bor, så det blir också en resa för att se dem. 🙂

 6. Marina C

  Ha-ha, vi har också gjort en del såna ”tantresor” 🙂 Tack för dina fina tips och bilder! Sakura i Japan ligger högt på önskelistan. Håller med ovan om rapsfälten runtom i Sverige, det är något magiskt.
  Mina tips är mimosa rutten i Côte d’Azur – La Route du Mimosa, makalöst vackert och väldoftande. Sedan apelsinträden i Sevilla som blommar februari-mars. Också Festival de Los Patios en Cordoba – en blomstertävling som hålls varje år under två första veckorna i maj sedan 1921!
  Och sist men inte minst vilda orangea vallmo längst kusten i Kalifornien och blommande wisteria I Cotswolds 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Åh tack för tips, det verkar som att jag har många tanttrender kvar att njuta av! 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *