Vi har ju varit hundägare i många år. Vår Trulle, en Cavalier King Charles, avlivades tyvärr den 13:e mars i år pga. sitt dåliga hjärta. Under hans livstid åkte vi mycket tåg men honom och uppfattade detta som väldigt enkelt och friktionsfritt. Tills jag ramlade på en Facebook-tråd om just att åka tåg med hund, och insåg att det fanns massor av frågor och även gott om personer som råkat ut för rätt trassliga situationer när de åkt tåg med hund.

Så här kommer våra bästa råd och erfarenheter om att åka tåg med hund, samlade i ett inlägg.

Att boka tågbiljetten

Hundar är tillåtna hos SJ i djurkupé. Att åka tåg med SJ är gratis för hundar och andra djur. Varje person får ta med sig upp till 2 hundar utan kostnad, så länge de får plats vid golvet under ens sittplats. Om man vill ha mer plats på golvet kan man boka en extraplats till en kostnad som motsvarar priset för en ungdomsbiljett (16 år).

Man bokar djurvagn under ”Särskilda önskemål”: ”Djur tillåtet”

Hunden får inte sitta på ett säte, utan ska vara på golvet. Djurvagnen är alltid 2:a klass.

Jag brukar undvika att boka platserna för 4 personer mitt emot varandra om vi är 1-2 som åker. Eftersom man helst inte vill dela det gemensamma golvutrymmet med ytterligare en okänd hund. Eller till och med en katt!

Innan jag bokar brukar jag kolla tider för tågbyte så att hunden hinner rastas emellan. Jag kollar också att det finns ett längre uppehåll någonstans om vi ska åka långt med samma tåg. Så att man hinner ut för att rasta hunden.

På nattåg kan du ha med dig 1-2 hundar om du bokar en egen liggvagnskupé.

Värt att fundera på innan man bokar tåg för första gången är om man tror att detta är något för ens egen hund. Hunden måste ju klara att dela kupé med och ligga nära andra okända hundar och även andra djur. Där nere på golvet är det ju fri sikt mot alla andra djur i kupén. Hunden bör inte heller vara åksjuk eller åkrädd, eller väldigt nervöst lagd, om det ska bli en behaglig resa för dig och dina medresenärer.

åka tåg med hund
Man ser på utsidan av tåget var djurkupén är.

Att ta med till hunden på tåget

Hunden behöver lite egen packning på tåget. En skål för vatten och även en för mat, om man ska åka långt och hunden behöver äta på tåget. En flaska vatten tar vi alltid med. Man kan visserligen få en tetra vatten i restaurangvagnen, men då måste man ju iväg och tigga den också. Enklare med egen. Med en rejäl flaska med kan man även bjuda andra törstiga hundar, vars hussar och mattar inte varit lika rutinerade och förutseende inför resan.
Kanske vill hunden även ha med en filt att ligga på?

Att kolla upp innan

Som sagt, jag skriver det ingen, kolla noga på tågtider, bytestider och tåguppehåll, så att det verkligen finns tid för hunden att hinna ut och kissa. På tex Centralen i Stockholm behöver man dessutom gå iväg en bit för att hitta en passande plats att kissa på. Perrongen är inte passade och trevligt.

På plats på tåget

Väl på plats på tåget installerar man hunden vid sina fötter. Lägger kanske ut en filt, häller upp lite vatten. Inte för mycket för det kan lätt skvimpa ut. Jag brukar låta min hund hälsa på hundar som befinner sig precis i anslutning till vår plats. Så är det gjort liksom och alla kan sen slappna av och sköta sitt.

Kopplet behåller jag på hunden och trär öglan i änden av kopplet runt den cupholder som finns vid platsen. Eller fäster på annat sätt. Ett enkelt sätt att försäkra sig om att min hund inte tyst och diskret plötsligt har krupit bort till någon läcker hundfröken i andra änden av kupén medan jag njuter av utsikten.
Fast sen, i den där Facebooktråden, ni vet, läste jag om någon som inte knutit fast hunden och där hunden till och med gått av tåget själv på en station medan matte sov. Så illa kan det alltså gå i värsta fall!

Om man reser själv med sin hund, är det en bra ide att be någon annan resenär passa ens hund om man behöver gå på toaletten, eller gå till restaurangvagnen för att köpa något. Annars är risken stor att man kommer tillbaka till en hund som står i mittgången och gnyr eller har trasslat in sig i hunden bakom eller något. Även den mest väldresserade hund har en tendens att bli mindre väldresserad sedan matte lämnat rummet. Eller kupén då.

Rastning av hunden

Det här är ju viktigt. Och det som kanske flest personer funderar över och oroar sig för inför sin första tågresa med hund. Hunden rastar man alltså vid tågbyte och vid längre uppehåll för personalbyte. På tåget längs norrlandskusten är det alltid i Sundsvall detta personalbyte sker. Här har man ca 7 minuter på sig. Jag brukar gå fram och ställa mig vid dörren i god tid så att jag kommer först av. Är vi två som åker, får den andra personen stå i dörren och vakta. För säkerhets skull. Man är ju som alltid lite rädd att bli frånåkt när man går av sitt tåg.

Sedan går jag av perrongen, försöker hitta en lugn vrå. Utan andra hundar och människor. Några grässtrån om möjligt. I början hände det ofta att min hund inte kissade. Minuterna gick och jag blev mer och mer stressad. Sedan insåg jag att om jag är stressad så överför jag det på min hund som också blir stressad och därför inte har ro att kissa. Så sedan införde jag att alltid att när vi hittade de där grässtråna, då tog jag ett djupt andetag, sänkte axlarna och glömde bort för en liten stund att det fanns ett tåg som kunde åka ifrån mig. Och ja, då kissade min hund ganska direkt.

Om tåget blir försenat, blir det mer klurigt. För då krymper ju det där längre uppehållet till ett minimum. Men ny personal och mat ska ändå på och av, samt avstigande och påstigande passagerare. Så det brukar faktiskt hinnas med då också. Extra viktigt bara att vara först av och att ha en dörrvakt.

Klientel i hundvagnen

Sist av allt, kan jag inte låta bli att nämna. Tågresorna i djurvagn brukar oftast vara trevligare än i vanlig kupé. Det blir en familjär stämning, där man hälsar på varandras hundar, passar hundar och delar med sig av hundvatten. Byter några ord i all vänskaplighet. Jag sakar hundvagnen intensivt nu när jag inte ”får” åka i den längre och har på allvar övervägt att boka in mig där i alla fall. Kan det rent vara så att hundmänniskor helt enkelt är lite, lite trevligare?

åka tåg med hund

Läs också: En vanlig kväll i hundkupén upp genom Norrland

Vill du läsa om fler av våra tågresor? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook.

 

4 Comments

  1. Att ha lärt sin hund att kissa på kommando är toppen när man åker tåg. Och i ganska långa andra situationer också. Min förra hund var klockren på det och nu jobbar jag med vår valp som börjar fatta galoppen.

    • Gunilla Yourstone

      Jag höll på lite med det där i början med Trulle också att lära kissa på kommando, men det var så få tillfällen det applicerade i verkliga livet eftersom han gick ut skälv och kissade på gården, så det föll bort. Men praktiskt just vid tajta tåg-rastningar.

  2. Åsa K

    Kan man resa med en hundvagn i hundkupén

    • Gunilla Yourstone

      Jag vet inte hur en hundvagn ser ut, men du måste ju få plats inom din plats så att säga. Eller ställa hundvagnen i bagagehyllorna. Inget får stå i gången. Eller på någon annans sittplats så klart.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *