Det var i slutet av den legendariskt varma sommaren 2014. Året när blåbärsriset torkade och antog höstfärger redan i slutet på juli. Av regnbristen och den eviga solen.

Själva hade vi köpt vår sommarstuga i början på sommaren. Tillträde på nationaldagen, den 6:e juni, minns jag. En vecka på Malta blev det över midsommar. Men sedan stannade vi hemma och njöt av vår nya plats vid havet. Sökte skuggan i stället för lä och sol, just detta år.

Hälleskogsbrännan
Hälleskogsbrännans nya utkikstorn på Grävlingsberget

Sveriges största skogsbrand i modern tid

Så kom nyhetsrapporteringen i slutet på juli om en brand i Västmanland. I områden som jag kände väl till, nära pappas uppväxtort Söderbärke, nära släktingar i Norberg och Fagersta.

Det var en skogsmaskin som antänt med en gnista i snustorr skog. Elden spred sig. Från söndag den 3:e augusti till måndagen den 4:e 5-dubblas brandens storlek på grund av ogynnsamma vindar. Sveriges största skogsbrand i modern tid var ett faktum. Så långt som till Gävle kunde man känna en svag bris av branddoft, kan pappa berätta.

Byarna och småorterna runtomkring fick alla evakueras. Till och med Norberg med sina 7.000 innevånare stod i begrepp att utrymmas när branden härjade som kraftfullast.

Släckningsarbetet utfördes av markpersonal och brandbilar, helikoptrar, och efter ett tag även inhyrda utländska flygplan, 2 från Italien och 3 från Frankrike. Närliggande sjöar, bland annat Åmänningen precis intill brandområdet, användes som vattentäkt.
Ett antal större vägar i området fick stängas av helt eller spärras av under tiden branden pågick.

Branden krävde tragiskt nog ett dödsoffer, en ung man bördig från just den lilla ort där även pappa är uppväxt, som befann sig i det norra delen av det som senare skulle bli brandområdet, för att rädda timmer, just under det dygn när branden spred sig som snabbast.

Först den 11:e augusti var branden under kontroll och den 11:e september, alltså en hel månad senare var den helt släckt.

Hälleskogsbrännan

Hälleskogsbrännanas naturreservat

2015, dvs året efter branden, bildas Hälleskogsbrännans naturreservat i brandområdet. Naturreservatet är på 6420 hektar.

Hälleskogsbrännan
Hälleskogsbrännan – nu ett naturreservat

Efter en skogsbrand uppstår en speciell miljö med ett stort antal arter, växter och insekter, som bara förökar sig just efter skogsbränder. Länsstyrelsen har avsatt detta stora område som naturreservat för att följa utvecklingen från den brända marken med att växter och djur återvänder och skogen återhämtar sig. Forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet studerar bl.a. tillväxten efter brand i relation till en förhöjd temperatur, eftersom än fler skogsbränder väntas i framtiden som ett resultat av klimatförändringarna.

Hälleskogsbrännan

Till exempel kräver växten Svedjenävan en brand för att det hårda skalet runt fröet ska spricka och fröet kunna gro. Svedjenävans frön kan ligga i marken i 100-tals år i väntan på nästa brand.
För Praktbaggen är hettan från elden en parningssignal som den kan uppfatta på miltals avstånd. Parningen sker på brandfältet och honan lägger sedan sina ägg i barken på träd som dödats av branden.

Vårt besök

Det är först under Svemester-sommaren 2020 som jag inser att naturreservatet finns. Jag är ivrig att åka på ett besök, men får ingen annan i familjen med på noterna under 2020. Men nu under vårt besök hos pappa i Gävle, påsken 2021, kan inget stoppa mig. Nu ska det äntligen bli av.

Vi startar från Gävle halv tio. Kör efter gps:en längs kända vägar. Samma som lett oss till Söderbärke under hela min barndom. Fast vissa sträckor är bortbyggda nu. Andra kvarstår. Som 30 sträckan genom Horndal. Efter Hörnsjöfors är det grusväg. Som snart öppnas i enorma nedbrända områden. Så kör vi kilometer efter kilometer.

Hälleskogsbrännan

Först nu förstår vi hur stort detta brandområde är.
Vi har tidigare besökt ett skogsbrandsområde i Muddus, men detta är något helt annat. Här är precis allt nedbränt i alla riktningar. Jag hade inte räknat med att bli så här berörd av mitt besök i området. Det är mäktigt, sorgligt och livets gång. På en och samma gång.

Hälleskogsbrännan

Så småningom kommer vi fram till parkeringen vid Grävlingsberget, naturreservatets huvudbesöksplats. Det första som slår oss när vi öppnar bildörrarna är lukten. En tydlig doft av brand. Fortfarande, 7 år efteråt.

Vid Grävlingsberget finns informationstavlor om branden, grillplatser för besökare och en ganska nytt utsiktstorn med tillhörande träramp, byggt 2018.
Vi läser på tavlorna, begrundar hur annorlunda naturen ser ut i detta skick. Så mycket sten. När stenen i skogen är täckt med mossa och blåbärsris är det inget man tänker på. Nu när stenarna är blottlagda, då ser man dem.

Hälleskogsbrännan

Vi går också ytterligare en stig, Hällestigen, för att få mer närkontakt med den brända naturen än uppifrån trärampen.

Hälleskogsbrännan
Hälleskogsbrännan

Att göra i Hälleskogsbrännan

Sedan utkikstornet byggdes på Grävlingsberget, är detta huvudattraktionen i naturreservatet. Men här finns även ett flertal stigar och vandringsslingor i det sönderbrända landskapet. Att åka bil längs grusvägen rakt igenom naturreservatet är även det en upplevelse i sig, eftersom det ger en insikt i hur stort detta brandhärjade område är.

En översiktskarta över alla vandringsleder hittar du här.

Branden i Hälleskogsbrännan i siffror

Brandområdet storlek: 14.000 hektar, ett område stort som 25.000 fotbollsplaner
Omkrets brandområde: 6,5 mil
Utlagd brandslang: 50 mil
Skadade fastigheter: 71
Antal evakuerade: cirka 1 000 personer evakuerades och ytterligare 6 000 personer hotades av evakuering. Cirka 1 200 stycken nötkreatur och 500 får och lamm evakuerades under branden.
Vattenbombning: de franska och italienska planen var uppe 1 533 gånger och dumpade totalt 10 miljoner liter vatten. 14 helikoptrar bekämpade tillsammans branden under 320 timmar i luften.
Antal personer som deltog i insatsen:1 500 – 2 000 personer

Hälleskogsbrännan
Aftonbladets löpsedel på min födelsedag en 5:e augusti

Man får en uppfattning av storleken på området genom vår film när vi kör genom Hälleskogsbrännan.

Läs också: Världsarvet Engelsbergs bruk

Vill du läsa om fler av våra svenska naturupplevelser? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

6 Comments

  1. Hälleskogsbrännan besökte vi förra sensommaren, både tragiskt, vackert, informativt och intressant. Det gick nästan inte att begripa vilket enormt område som drabbades.

    • Gunilla Yourstone

      Precis, olika känslor på samma gång. Och precisa som ni blev vi chockade över storleken på området.

  2. Sandra

    Tack för tipset! Det måste bli ett besök dit.

    • Gunilla Yourstone

      Det är ett område som kanske till och gör sig bäst just nu innan våren riktigt kommit igång med lövsprickning, grönt och växtlighet. Så passa på.

  3. Bor i området och minns detta väl. Otäck brand. Men nu har de verkligen lyckats göra ett fint naturreservat av det, så här efteråt.

    • Gunilla Yourstone

      Håller med. Fint att det fick bli ett naturreservat och vi alla får möjlighet att följa återhämtningen.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *