På Yucatan-halvön i Mexiko hör det till att man ska besöka och bada i minst en cenote. Det är en härlig och häftig upplevelse som, så vitt vi vet, bara finns just här.

bada i en cenote
San Lorenzo Oxman Cenote

Vad är en cenote?

Cenote är yukatek, dvs ett maya-språk som talades och talas i Mexico, Belize och Guatemala, och betyder brunn. En cenote är ett slukhål som skapas då kalkstensberggrund rasat samman och synliggjort grundvattnet.

Dessa slukhål förekommer framför allt i Mexiko på Yucatánhalvön. Den gamla maya-kulturen använde dessa centores dels som vattenförsörjning för sin civilisation och dels för religiösa riter.

Idag är Yucatánhalvöns alla cenotes turistattraktioner och det är väl snudd på obligatoriskt att besöka åtminstone en om man är på plats som turist.

San Lorenzo Oxman Cenote

Vår cenote-upplevelse – San Lorenzo Oxman Cenote

Vi provade en cenote när vi var i Mexiko, San Lorenzo Oxman Cenote utanför staden Valladolid. Både staden och cenoten ligger på vägen mellan Maya-ruinen Chichen Itza och badorten Tulum vid kusten. Den passar därför utmärkt att svänga förbi om man har hyrbil och arrangerar sitt eget besök till Chichen Itza.

Valladolid

Denna cenote brukar florera på listor och som tips när man googlar på ”best hidden gem cenotes” och liknande. Så, så klart att vi valde den!

bada i en cenote
San Lorenzo Oxman Cenote
San Lorenzo Oxman Cenote

Detta är en öppen cenote med ett stort slukhål rakt ner i vattnet. Diverse trädrötter och växter växer längs slukhålet kanter. Vid sidan av slukhålet finns trappor i berget där man som besökare går ner. Ett rep finns för den som vill svinga sig ner i vattnet, annars går det att smyga ner längs stegar också.

bada i en cenote
San Lorenzo Oxman Cenote

bada i en cenote

När vi var här var det ett mycket beskedligt antal besökare på plats. Ingen trängsel och ingen stress. Det kändes som en bra plats för sitt enda cenote-besök.

Ovan jord finns restaurang och en pool med soldäck som man också kan hyra in sig på mot en extra kostnad.
Öppettider: 8-18
Inträde: 80 peso
Kom före 15:00, touringbussar kan tydligen ibland svänga förbi med turister på eftermiddagen.

San Lorenzo Oxman Cenote
bada i en cenote
Att bada i en cenote: San Lorenzo Oxman Cenote

Läs också: Isla Holbox – när vi äntligen hittade hem i Mexiko

Vilken cenote ska man välja?

Det finns tusentals cenotes på Yucatán. En del är regelrätta turistattraktioner och nästan nöjesfält, medan andra är gömda i djungeln eller på någons bakgård.

Olika cenotes är bäst för olika saker. Är det snorkla eller dyka man vill göra, så vissa centotes bäst för det. Vill man undvika allt för mycket folk, trängsel och kommers bör man bege sig iväg en bit från kusten. Runt Valladolid kan man t.ex. hitta en lugnare och mer genuin cenote-upplevelse än vid Cancun.

För vissa cenotes har slukhålet ”kollapsat”, så att den ser ut som en vanlig sjö. Lika härlig att bada i, men inte lika visuellt intagande liksom. Det finns både öppna och stängda cenotes där de öppna alltså har slukhål upp i fria luften och de stängda är grottor.

Vi har alltså bara besökt en enda cenote själva, San Lorenzo Oxman Cenote, men dessa har vi också hört talas om.

bada i en cenote
San Lorenzo Oxman Cenote

Gran Cenote

Gran Cenote är en av de mest kända och mest turistiska cenotesarna. Den ligger nära Tulum vid kusten och många kommer hit. Recensioner på Tripadvisor vittnar om att det snabbt blir mycket folk här, vill man har de lite, lite lugnare bör man vara på plats redan 8:00 då denna cenote öppnar. Av bilderna som vi googlar fram att döma, ser den inte jättespektakulär ut, men det finns små sköldpaddor i vattnet och snorklingen ska tydligen var helt okej. Inträdet är 180 peso.

Cenotes Dos Ojos

Ytterligare en av de mest kända och mest besökta cenotes i Yucatán. Hit går kryssningsfartygens cenote-turer. Dyraste cenoten också med inträde från 350 pesos. Men tydligen bra dykning. Det som gäller är att komma tidigt, gärna när de öppnar. Som namnet antyder finns här två slukhål och ett grottsystem emellan.

Att bada i en cenote: Cenotes Dos Ojos

Suytun Cenote

Detta är place-to-be för Instagram-entusiasten. För här finns en fotogenique plattform att posera på mitt i cenoten, och anländer man rätt tid blir ljuset från slukhålets öppning till en strålkastare.

bada i en cenote
Suytun Cenote

Cenote Samula

Detta är en semiöppen cenote, med bara ett litet hål för dagsljuset. Den ligger utanför Valladolid och bör därför vara okej besökarmässigt.

bada i en cenote
Cenote Samula

Cenote Xkeken

Ytterligare en cenote i närheten av Valladolid. Cenote Xkeken är berömd för sina spektakulära stalaktiter.

Cenote Xkeken

Cenote Ik-Il

Denna cenote ligger i närheten av Chichen Itza och inkluderas ibland i de köpta dagsturerna till Chichen Itza.

bada i en cenote
Att bada i en cenote: Cenote Ik-Il

Att bo på hotell med egen cenote

Nativus Glamping & Cenote Tulum finns möjlighet att bo med tillgång till en egen cenote på hotellet. Detta är glamping med lyxtält och cenoten är mer som en sjö. Det är även gångavstånd till havet härifrån.

Läs också: Chichen Itza – att ta sig dit, andra tips och vad vi tyckte

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och Bloglovin.

 

8 Comments

 1. Gunilla

  Underbara Mexico! Jag bodde i Merida och studerade spanska under några veckor för 10 år sedan och gjorde utflykter varje helg och ibland på eftermiddagarna. I den lilla byn Cuzama utgår det kärror dragna av en häst på ett 100-årigt järnvägsspår. Djupt inne i sisaldjungeln låg det en cenote med det klaraste vatten jag sett. Resan var skumpig men väl värt det härliga doppet! Det finns så mycket att se i Yucatan så tre veckor var inte tillräckligt, längtar tillbaka!

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad härligt att vara där i tre veckor! Kan tänka mig att det var mindre exploaterat också då.

   • Gunilla

    Merida har inte turism i lika stor utsträckning som kuststäderna har så det kändes inte exploaterat. Det var Chichen Itza som var trångt (i alla fall med försäljare!) men alla övriga platser jag besökte var lowkey. I Cuzama fanns en hacienda till salu för $20.000 med ett stort fantastiskt vackert (men nedgånget) hus och drömmen om ett hem där har inte lämnat mig än 🙂

 2. Vackra bilder och en annorlunda upplevelser. Det är värt att tänka på i dessa dagar när vi inte kan resa

 3. Vi badade bara i en cenote men det var en helt ny dimension av snorkling. Så klart och fint vatten och en helt annan undervattensvärld. En annan häftig grej var att att följa med på en guidad tur i Rio secreto. Att glida med flodvattnet under jorden var en unik upplevelse.

  • Gunilla Yourstone

   Vi såg reklam för Rio Secreto men testade aldrig. Gjorde något liknande i Brasilien dock.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *