Det är inte varje dag man står öga mot öga med ett av världens sju nya underverk. Men just denna dag är det faktiskt just precis det vi gör. Nämligen Chichen Itza.

Allt har som vanligt förberetts minutiöst. Vi har kört västerut från Cancuns flygplats redan dagen innan och bokat in oss på Mayaland Hotel som ligger granne med Chichen Itza. Med egen ingång och allt. Bokat en guide via hotellet. Låt vara att Gunillas rygg inte riktigt vaknar på sin samarbetsvänliga sida. Vi är ändå förhållandevis redo.

Chichen Itza - att ta sig dit

Chichen Itza - att ta sig dit - Mayaland hotel
Mayaland – Trevligt hotell med bra läge. Hotellets egna bilder.

Vi vandrar runt i Chichen Itza i skir sval morgonluft. Till en början lite övervänta och otåliga. För guiden vill ju stanna på massa ställen och berätta och förklara. Utan minsta glimt av det mäktiga Kukulcan-templet. ”Det fanns en yttre och en inre mur, se resterna av den yttre här…”

Maya-kulturen byggde på de underjordiska floderna och alla cenotes. Det var ur dessa man hämtade allt det vatten som ofrånkomligen går åt för att bygga en storslagen civilisation.

Chichen Itza - att ta sig dit

Vetenskap, religion och politik sammanvävt. Templen byggdes strikt uträknat utifrån solen och månens rörelser. Ormen var helig och stod för fruktbarhet. Det stora Kukulcan-templet når vi till slut. Precis innan vi hoppar ur skinnet av otålighet. Byggt så att varje vår- och höstdagjämning, precis när solen går ner, skapas en illusion av en orm som ringlar längs pyramidens kant. Får vi inte se idag den 5:e januari, men vi får se hur det går till.

Vi hinner före the crowds med marginal. De otaliga försäljarna av färgglada döskallemuggar, broderade blusar och lerkärl med målade chilifrukter, har inte ens riktigt idats packa upp sina varor än. Det har ju inte ens dragit igång för dagen än.
Tre backpackers turas om att stå på händer framför pyramiden och fota varandra. Den du på Instagram! Shit vad likes! Guiderna klappar händerna en efter en. En gång. Hårt och precist. För att illustrera med vilken skicklighet maya-indianerna behärskade akustikens lagar.

Chichen Itza - att ta sig dit

Blodtörstiga är de också. Mayaindianerna alltså, inte guiderna eller backpackersen!  Människooffer i värsta Indiana Jones-stil. Offret valdes ut för att han var född en viss dag, ett visst klockslag. Det var en stor ära att vara utvald. Vid 13-års ålder offrades han på ett altare på toppen av ett av templen och hjärtat skars ut. Familjen var mäkta stolt.

Det finns också en bollplan. Här spelades religiösa och politiska matcher. I de politiska spelade man i stället för kriga med arméer. De förlorande spelarna fick plikta med sina liv.  I de religiösa fick den vinnande spelaren äran att offras på altaret. Själv skulle man ha maskat lite. Ynkrygg som man nu är.

Chichen Itza - att ta sig dit
Altaret
Chichen Itza - att ta sig dit
Bollplanen

Chichen Itza - att ta sig dit

Våra bästa tips och trix för att få ut maximalt av besöket

Boka in en personlig guidning. Utan förklaringar och historien blir Chichen Itza inte mycket mer än en stenhög ändå. Med guidning växer en fascinerande berättelse om ett folk och en kultur fram. Man var skickliga vetenskapsmän och djupt religiösa.

Chichen Itza - att ta sig dit

Besök Chichen Itza direkt på morgonen 8:00 när anläggningen öppnar. Från 10 tiden rullar bussarna in från kusten. Då fylls området snabbt med stora mängder turister.

Observera att det är två kassor och två inträdesavgifter som ska betalas. Många trodde att de bara behövde lösa en biljett (knasigt tänkt va?) och måste därför vända tillbaka till kassorna.

Inträdesbiljetten gäller hela dagen. Ett smart upplägg är att som vi, bo på Mayaland Hotel som ligger i direkt anslutning till Chichen Itza med egen ingång, att boka guide till 08:00 via hotellet och gå 2-timmars turen. Sedan kan man återvända senare på dagen och kolla lägen igen i egen takt. Vi hade planerat att återvända, om vi inte drabbats av cashproblem och en låsning i ryggen dagen till ära.

Chichen Itza - att ta sig dit

Så vad tyckte vi om underverket?

Rent visuellt är Chichen Itza inte jättemäktigt. Det är historien bakom som gör byggnadsverket imponerande. När man förstår hur mycket matematik och vetenskap som ligger bakom konstruktionerna, hur uttänkt allt är. Samt förstås de småruskiga historierna om människo-offer. Bättre än så är man ju förstås inte, där man står och ryser förtjust i solskenet.

Sevärt, ja absolut, givet att man slänger med en guide.

Inte i närheten av kinesiska muren som upplevelse betraktad, men det anade vi ju. Mer imponerande än Kristus-statyn vad gäller själva byggnadsverket. Dock är Kristus visuellt häftigare, där han syns över hela Rio de Janeiro. Om vi med Colosseum räknar in hela Forum Romanum-området, så slår det nog Chichen Itza, tycker vi. Men ungefär på samma skala.

Så nu återstår bara 3 underverk innan vi är klara med alla. (Våra tankar om att besöka alla världens sju nya underverk kan du läsa om här)

Chichen Itza - att ta sig dit - Mayaland hotel
Men ser en del av ruinen från hotellet

Läs alla våra inlägg från Mexiko här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook, Instagram och Bloglovin för mer reseinpiration i dina flöden!

 

2 Comments

 1. Hallin på Resias blogg

  Så kul att läsa. Jag var här 1990 för att kolla innan första charterplanet skulle lyfta till Cancun för att reka. Vi hade en fantastisk guide och jag håller med, utan den hade man inte förstått något alls. Så intressant! På den tiden fick man även vandra upp till toppen på pyramiden.

  • Gunilla Yourstone

   Oj vad spännande att vara där redan då!
   Vår guide sa det att man fick gå upp förut, men att det hade hänt ganska många olyckor, så nu hade man stängt av.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *