Om jag ska vara ärlig, en av huvudanledningarna för mig att resa till Dubai, är faktiskt möjligheten att kunna ”kvista förbi” Abu Dhabi också och äntligen, äntligen få tillfälle att besöka den mer än maffiga Sheikh Zayed Moské.

Jag har sett bilderna och jag är övertaggad. Men det är 14 mil mellan städerna. Så hur tar man sig enklast och billigast från Dubai till moskén i Abu Dhabi?

Vi har hittat tre alternativ att ta sig från Dubai till Sheikh Zayed Moské i Abu Dhabi.
Prisuträkningarna grundar sig på att 4 personer åker.

Sheikh Zayed Moské

Sheikh Zayed Moské

Köpa en guidad busstur

Vi hittar en guidad bussutflykt från Dubai för 355 kr/person. Turen ska ta 5 timmar och då ingår hämtning och lämning vid hotellet, en licensierad guide, själva bussen och även kylt mineralvatten. Intressant nog ingår även inträdesavgiften. Intressant eftersom inträdet till Sheikh Zayed Moské är gratis.
Det går att välja mellan för- och eftermiddagstur. Det finns även andra turer som inkluderar Sheikh Zayed Moské plus andra sevärdheter i Abu Dhabi. De är samtliga dyrare än halvdagsutflykten.

För 4 personer blir kostnaden för den billigaste utflykten 1420 kr.

Sheikh Zayed Moské

Sheikh Zayed Moské

 

Åka taxi

Enligt uppgifter på Tripadvisors Dubai-forum kostar en taxi tur och retur Abu Dhabi 600 AED = 1550 kr. Vi har inte åkt taxi själva så vi vet inte säkert att detta stämmer.

Endast marginellt dyrare än bussturen alltså för 4 personer.

Sheikh Zayed Moské

Sheikh Zayed Moské

Åka vanlig kollektivtrafiksbuss

Detta är det alternativ som vi valde. Från busstationen i Bur Dubai, som låg på promenadavstånd från vårt hotell, gick det att åka direktbuss till Abu Dhabi busstation. Biljetten kostade 50 AED för tur och retur, dvs 130 kr/person.

Sedan tog vi taxi från busstationen i Abu Dabi till moskén och sedan tillbaka igen 100 kr/väg.

Slutsumman för detta äventyr blev 720 kr för oss alla fyra.

Då var det ju lite meck med att busstationen låg en bra bit bortanför moskén, så man fick ju dubbelåka den sträckan 4 gånger och så var det kö till bussarna och lite råddigt innan man kom på en buss och så. Men samtidigt ett litet äventyr förstås.

I Dubai var det separata köer till biljettkuren. En för kvinnor och en för män. Lite oväntat där, får man väl säga.
Men sedan när vi gick och ställde oss längst bak i den förödande långa kön till bussen, viftade man genast fram oss till en separat och mycket kortare kö för ”kvinnor och familjer”, så där ”tjänade” vi nog in en buss på att två av oss tillhör det ack så sköra könet. Diskriminering är trots allt lättare att stå ut med när det i slutändan visar sig gynna en själv…

Ser ni? Separata köer för män och kvinnor!
Här blir det trevligare. Till vänster den oändligt långa kön för män, till höger den korta för kvinnor.

Bra att veta väl på plats vid Sheikh Zayed Moské

 • Entrén är gratis.
 • Moskén är öppen 9-22 lördag till torsdag och 16:30-22 fredagar. Andra tider gäller under Ramadan.
 • Det finns inget att äta i närheten av moskén och det är inte tillåtet att ta med mat in. Vi hade ett paket pepparkakor i väskan som nödproviant på utflykten och det fick vi lämna ifrån oss i entrén (vi fick tillbaka det när vi lämnade byggnaden).
 • Det råder dresscode i moskén. Det är heltäckande för kvinnor och långbent för män. Jättesöta kläder finns att låna gratis i entrén, så det är inget problem. Vi såg en kvinna som smög av sig huvan för en selfie, men en vakt rusade fram och tvingade henne att radera bilden!
 • Bästa tiden att besöka moskén är timmen innan solnedgång.
 • Vårt besök tog drygt en timme (vår minst entusiastiska familjemedlem hade vänligheten att klocka oss). Man vill inte stressa igenom denna fantastiska byggnad.

Sheikh Zayed Moské

Sheikh Zayed Moské

Sheikh Zayed Moské

Läs alla mina inlägg från Förenade Arabemiraten här.

 

6 Comments

 1. Jo hit vill man ju väldigt gärna!!

 2. Så vackert! Dit skulle jag gärna åka!

 3. Ann Beutler

  Besökte denna otroligt vackra moske för när år sedan. Så ljus till skillnad från de andra jag varit inne i. En kväll var vi på en fantastisk restaurang där man hade utsikt över den vackert belysta mosken. Hade inte fått uppleva det, om inte en boende hade tagit oss dit. Coach surf är bra på många sätt. Min dotter och jag besökte i Abu Dhabi en vecka

  • Gunilla Yourstone

   Jag var också sugen på att stanna i Abu Dhabi och äta middag med utsikt över moskén, men övriga i familjen ville vända åter mot Dubai. Tyvärr.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *